Bir gün aslan gibi yaşamak, yüz yıl kuzu gibi yaşamaktan iyidir
Artılar: Harika sesler, grafikler, dönemin atmosferini çok iyi yansıtıyor, mükemmel oynanış
Eksiler: Diplomatik ilişkilerdeki saçmalıklar, müzikler daha çeşitli ve galeyana getirici olabilirdi, savaşlar kolay
Ses:95
Grafik:90
Oynanış:95
Genel:93
Strateji oyunları daima PC'lerin mihenk taşı olmuştur ve oyunların en eski türlerindendir. Age of Empires, Starcraft, Civilization, Red Alert gibi oyunlar strateji türünün temellerini atan oyunlardan bazılarıdır. Genellikle bu tip oyunlarda (CİV hariç) kaynak topla, adam çıkar ve saldır mantığı geçerliydi ve basit mantalitelere dayanıyordu. Bu oyunları küçümsediğimi düşünmeyin. Hemen hemen hepsini oynadım ve çoğuda harika oyunlar ancak strateji denince bende yeri ayrı olan bir tane var, başında saatlerin nasıl geçtiğini anlamadığım, oynarken beni kendimden geçiren Medieval 2 Total War.
Total War oyunları sıra tabanlı strateji mantığına dayanır. Oyun turn denilen zaman aralıklarına bölünmüştür ve siz kendinize ayrılan bölümde hamlelerinizi yapar sonrada diğer devletlerin yapacaklarını beklersiniz. Daha önce CİV serisinde de kullanılan bu yöntemi o oyunda beğenmeyip sıkılanlar olmuştu ancak yapımcı şirket Creative Assembly iyi bir gözlemci olduğunu kanıtladı ve aynı hataya Total War serisinde düşmedi. Total War serilerini diğerlerinden ayıran en büyük etkenlerden biri hem savaş alanında askerlerimizi, hem de harita üzerinde devletimizi yönetmemize izin veren oyun anlayışıydı,buda oyunu sıkıcı olmaktan uzaklaştırıyor strateji türünde yeni bir çığır açıyordu.
Medieval 2 yi ilk oyunun çok daha geliştirilmiş ve birazda değiştirilmiş versiyonu olarak görebiliriz.Yaşanan iktidar kavgaları,toprak paylaşamama ve benim devletim seninkinden üstün mantığı dönemin getirdiği gereklilikten dolayı devam ediyor.Oyun 1080 de başlıyor ve yaklaşık 200 turn sürerek 1530 da sona eriyor.
22 değişik devleti yönetebildiğimiz Medieval 2 de Danimarka,Polonya,Milan gibi ülkeleri seçebiliyoruz zaten döneme damgasını vuran Portekiz,İngiltere,Venedik gibi ülkeleri saymama gerek yoktur.Şimdi gelelim bizi asıl ilgilendiren Osmanlı İmparatorluğuna,Türkleri seçtiğimizde yıl 1095 olduğundan önce Selçuklular olarak başlıyoruz ancak uzun dönem oyunu seçerseniz direk Osmanlılarlada başlamak mümkün.Türklerle oynamak bir hayli keyifli ama bir o kadarda zor,ben önce bir kaç Avrupalı devleti yönetip sonra Osmanlıları seçmenizi tavsiye ediyorum zira oyuna alışmadan direk cihan hükümdarı olacağım diye yola çıkarsanız daha 30. turne gelmeden havanızı alıveriyorlar.Campaigni seçtikten sonra zaten sizi bir sürpriz bekliyor,oynamaya açık olan devletler arasında Osmanlı yok,başlangıçta sadece belli ülkeleri seçebiliyoruz diğer ülkeler onları tarihten sildikçe ortaya çıkıyorlar.Bunu yeniden oynanabilirliği arttırmak için yapılan bir "strateji" olarak düşünebiliriz sanırım.