Mars topraklarını karış karış gezen, amerikan uzay dairesi NASA'nın keşif robotu, Curiosty'den (Merak) bilim dünyasını heyecanlandıran haber geldi. Curiosity'nin, Mars'ta bulunan Gale Kraterin'den aldığı numunelerde organik maddelere rastlandı. Peki bu keşif ne anlama geliyor.
Kızıl gezegen yüzeyinde keşif gezisini sürdüren Nasa'nın keşif robotu Curiosity, yaklaşık 5.5 yıldır. Gale Kraterinde incelemeler yapıyor. İncelemeler sonuçsuz kalmadı ve Curiosity mars yüzeyinde organik moleküllere rastladı. Aslına bu keşif ilk değil Mars yüzeyinde daha önce de organik moleküller bulunmuştu ancak, bulunan yeni moleküller daha gelişmiş bir yapıda.
Araştırmacılara göre bu organik maddeler; Mars'ta bir zamanlar bir çeşit yaşamın olduğunun kanıtı olabilir. Curiosity'nin Mars atomsferinde yaptığı analizler sonucunda Mars atmosferinde yoğun oranda metan gazı bulundu. Dünya'daki metan gazının yüzde 95'i canlı organizmalar tarafından üretiliyor. Çöp yığınlarındaki patlamalar ve ineklerin çıkarttığı gazlar, Dünya'daki metan gazının büyük bir çoğunluğunu üretiyor. Cruosity'nin şimdilik Mars ineğine rastlamadığını var sayarsak, bu yoğun metan gazının, Mars dere yataklarında bulunan organik moleküller tarafından üretiliyor olabileceği düşünülüyor. Ancak eldeki bilgiler hala Mars'ta yaşam olup olmadığı yönünde kesin kanıya varmak için yeterli değil. 2020'de gerçekleştirilecek yeni Mars misyonuyla bu soruların ve daha fazlasının yanıtının bulunacağı düşünülüyor.