Mario Party Superstars, Nintendo’nun aile boyu eğlenceyi ekranlarımıza getiren parti oyunları serisinin son oyunu. Aslında Superstars yeni bir oyun değil de, Nintendo 64 ve Gamecube konsollarında çıkmış olan Mario Party oyunlarındaki popüler mini oyunları yenilenmiş haliyle bir araya toplayan bir yeniden yapım. Mario Party Superstars ne gibi değişiklikler getiriyor, Super Mario Party ile arasında ne gibi farklılıklar var, tek başınıza ne kadar eğlenebilirsiniz gibi soruların cevapalrına birlikte bakalım.
Mario Party Superstars içerisinde serinin farklı oyunlardan mini oyunları ve oyun tahtalarını barındıran eğlenceli bir parti oyunu. Tek başınıza ya da arkadaşlarınızla (ki kesinlikle tavsiye ettiğim oynanış biçimi) farklı oyunlar oynayıp eğlenceli zamanlar geçirmenizi sağlayacak bir sürü içerik var. Hatta sonunda olması gerektiği gibi çevrimiçi oyun oynama sistemi de gelmiş ve bu sayede internetteki diğer insanlar ile oyun oynama şansına da sahibiz.
Oyun ile aynı adı taşıyan Mario Party modunda 4 oyuncu, Monopoly gibi masaüstü oyunlarda olduğu gibi zar atıp ilerleyerek birbiri ile mücadele ediyor. Böyle diyorum ama oynanış standart masaüstü oyunlar gibi değil, her tur sonunda mini oyunlar oynuyor, yeterli parayı ve yıldızları toplamaya çalışıyor, en öne geçmek için diğer oyuncuların ayağını kaydırıyorsunuz. Tek başınıza da oynayabileceğiniz oyun modunun gerçek eğlencesi (tam da olması gerektiği gibi) birkaç kişi birlikte oynayınca çıkıyor.
Mario Party modunda eski oyunlardan 5 farklı oyun alanı, tamamen yenilenmiş görselleri ile, tıpkı eski oyuncuların hatırladığı şekilde oyuna eklenmiş. İlk Mario Party oyunundan Peach’s Birthday Cake ve Yoshi’s Tropical Island, Mario Pary 2’den Horror Land ve Space Land, Mario Party 3’den ise Woody Woods var. Her oyun alanının kendine has kuralları ve oyuncuların dikkat etmesi gereken olayları var. Örneğin benim favorim olan Horror Land haritası iki turda bir değişen gece gündüz döngüsüne sahip. Hareket ederken bu döngüye dikkat etmezseniz, ilerleyişinizi engelleyecek şeyler olabiliyor.
Bütün oyun alanları görsel olarak yenilenmiş halde geliyor ama oynanış konusunda ekstra bir yenilik yok. Eski kurallar aynen geçerli. Orjinal oyunları oynamış olanlar için bu hem iyi hem de kötü bir özellik olabilir. Sonuçta yıllar önce ne gördüyseniz aynısını burada da görüyorsunuz. Yeni oyunlarla gelen özellikler burada mevcut değil. Yeni oyuncular ise, konu oyun alanları olunca bu konuda bir sıkıntı çekmeyecektir. Sonuçta gördüğünüz her şey yeni ve farklı bir havaya sahip.
Oyun içi kurallarda çok değişiklik yok dedim ama oynanışı daha stratejik hale getiren fiyatlandırma düzenlemeleri beni mutlu etti. Ek olarak oyuna eklenen “sticker” özelliği sayesinde diğer oyuncuları sinirlendirmek, gaza getirmek ya da tebrik etmek gibi etkileşimlere girip, online oyunları daha kişisel hale getirmek mümkün. Arkadaşlarınız ile yan yana oynarken yıldızını çalıp ardından atacağınız bir “sticker” mesajı, kafanıza gelen joycon darbesi ile sonuçlanabilir, cihazlar da biraz pahalı, dikkat etmekte fayda var.
Son olarak Mario Party modunda ne kadar plan yaparsanız yapın şansın da büyük etkisi var. Tüm planlarınız kötü gelen bir zar ya da diğer oyuncunun hareketleri ile suya düşebilir. Şikayet eden oyuncular görüyorum ama şans faktörü bu oyunların doğasında var, kimlerle oynadığınıza göre durumu çok daha eğlenceli hale getirebiliyor.
Mario Party Superstars içerisinde ilk üç oyundan alınmış 100 mini oyun var. Mini oyunlar görsel olarak yenilenmiş olsa bile oynanış açısından eskisinden farkları yok. Bütün kontroller yön tuşları ve düğmeler ile yapılıyor, joycon kumanda cihazları ile harekete dayalı mini oyunlar bulunmuyor. Ben harekete dayalı mini oyunları seviyordum ama burada eski oyunların yeniden yapımlarını oynuyoruz, kontrollerde değişikliğe gitseler aynı havayı vermeyebilirdi.
Mini oyunları Mario Party modunun dışında, istediğiniz gibi seçip oynayabileceğiniz Mt. Mini modu bulunuyor. Bu mini oyunlar kaleye şut çekmekten, sarmaşıkları kullanarak ormanda ilerlemeye, top üzerinde birbirini platformdan düşürmeye çalışmaktan eşyaların yerini hatırlamaya kadar bir sürü farklı ve genellikle eğlenceli şekilde karşımıza çıkıyor.
Daha önce çıkmış Mario Party oyunlarından seçilmiş 100 mini oyun bir araya getirilmiş insan hepsinin çok iyi olmasını bekliyor ama illaki beğenmedikleriniz de olacaktır. Ben Tug o’ War gibi analogları kullanan oyunlardan çok keyif alamadım mesela. Zamanında oyuncuların çeşitli yaralanmalar yaşamasına sebep olan, analog kolu hızlıca çevirmek üzerine kurulu oyun modlarını şimdi de joyconların narinliği yüzünden rahat oynayamıyoruz. (Drift konusuna girmiyorum bile) Oyunun “Avuç içinizi yapıştırıp oynamayın” şeklinde bir uyarı koyduğunu düşünürsek, yapımcı ekip de yaralanmaları ve analog sorunlarını önlemek istiyor gibi. Madem böyle bir ihtimal var, neden tuşları tekrar düzenlememişler onu bilmiyorum.
Mini oyunların gimmick dediğimiz, cihazın özelliklerini kullanan mekanikler yerine sadece düğmeler üzerinden oynanması hem bu kontrollere alışkın olmayan oyuncular için hem de joycon kullanmak istemeyenler için büyük avantaj. Super Mario Party oynamak için illaki joycon kullanmanız gerekiyordu ve el modunda oynayamıyordunuz. Doğal olarak Nintendo Switch Lite üzerinde oynamak da mümkün değildi. Bu oyunu ise istediğiniz kumanda şekli ile, istediğiniz Switch konsolunda oynayabiliyorsunuz.
Mario Party Superstars oldukça keyifli bir parti oyunu olsa da eksiklerinden de bahsetmek gerekiyor. Öncelikle oyunu kendi başınıza oynamayı planlıyorsanız bir daha düşünün derim. Tek başınıza bütün oyun modlarını oynayabiliyorsunuz ama eğlence çok uzun sürmüyor, yapay zeka en zordayken hile yapma seviyesinde iyi oynayabiliyor. Mario Party modu da tek başına bir iki kez oynanabiliyor ama başkalarıyla birlikte oynamanın keyfini vermiyor. Üstelik kendi başınıza oynarken kazanacağınız büyük bir başarım da yok.
Oyun içinde kazandığınız paralar ile bir şeyler satın alabileceğiniz bir dükkan bulunuyor ama burada yeni karakterler, mini oyunlar ya da yeni oyun alanları bulacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Dükkan içerisinde müzikler, oyun içi iletişimde kullanılan stickerlar ve karakter sayfaları bulunuyor. Bu bir parti oyunu, mini oyunları açmak için para biriktirmek zorunda olmak can sıkıcı olabilirdi ama yeni karakterler fena olmazdı diye düşünüyorum. Çünkü oyunu tek başına oynamanın sebebi kalmıyor.
Tek başınıza oynarken online moda girip başka oyunculara katılabilirsiniz, bu sayede karşınızda yapay zeka oyuncular değil, gerçek insanlar olur ama bu da bir yere kadar eğlenceli. Oynadığınız kişilerle sesli iletişim kurmayınca çok zevki kalmıyor. Yine de online modun eklenmesine sevindim, arkadaşlar ile bir sesli konuşma açıp oynamak biraz da olsa yan yana oynama hissiyatını güzel veriyor. Ayrıca Switch üzerinde oynadığım en sorunsuz online oyun olduğunu da eklemek istiyorum. İlla bir sorun çıkaran oyunlardan sonra hiç sıkıntı yaşamamak çok güzel bir his.
Mario Party Superstars, aileniz ve arkadaşlarınızla iyi vakit geçirebileceğiniz çok eğlenceli bir oyun olmuş. Serinin eski oyunlarından sevilen mini oyunları ve oyun alanlarını alıp, özünü bozmadan Nintendo Switch’e getirmiş, üstelik kusursuz bir şekilde online oynama imkanı sunmuş. Eğer mini oyunlarda ya da oyun alanlarında görsel olarak geliştirilmiş ama oynanış sistemini hiç değiştirmemiş, üstelik tek başınıza oynarken kısa sürede kendini tekrar etmeye başlayan bir oyun ilginizi çekmiyorsa bu oyundan uzak durun. Zaten oynadığınız oyunları, sadece görsel ve teknik anlamda gelişmiş bir şekilde tekrar oynamak için 60 dolar vermek size göre olmayabilir.
Zamanında eski Mario Party oyunlarını oynayıp sevmiş, internet üzerinden ya da bir araya gelerek arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz keyifli bir oyun arıyorsanız, Mario Party Superstars tam size göre. Daha önce yalnızca Super Mario Party oynayıp “daha fazlasını istiyorum” diyorsanız, yine ücretinin hakkını veren bir oyun Mario Party Superstars. Tek başınıza oynarken yaşadığınız tekrara düşme hissini başkalarıyla oynarken yaşamıyorsunuz.
İncelemeyi tamamlamadan önce uzun bir süre tek başıma, yapay zeka ve online oyunculara karşı oynadığımdan vereceğim not biraz daha düşüktü. Sonrasında farklı günlerde birkaç arkadaşımı toplayıp oyunu denedim ve fikrimi değiştirdim. Bu tür oyunların hakkını tam anlamıyla verebilmek için mutlaka birileriyle birlikte oynamanız gerekiyor.