1/4

LOTR: The Battle for Middle-Earth 2 - Demo

Arda Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Orta dünyanın kapılarını yeniden açıyoruz.

Eğer yaşadığımız gezegen olan Dünya’nın birkaç tane uydusu olsaydı, bunlardan birinin ismi de Orta Dünya olsaydı, insanlar belki de orada yaşamak için daha fazla rağbet gösterirlerdi. Çünkü, Tolkien sayesinde, insanların hayal dünyasında son derece önemli bir yere sahip ve fantastik olarak oldukça ilgi çekici. Aslında, hayal ürünü olması, sadece kitap olarak yayınlandığı zamanlar için geçerli diyebiliriz, çünkü filmleri çekilince, burayı beyaz perdede gerçekmiş gibi gördük ve hatta bilinç altımıza oranın belki de hakikaten var olduğu işlendi. Üçlemenin her filmi de birbirinden kaliteli olduğu ve Orta Dünya’yı gerçeğe bu kadar iyi aktardığı için, Yüzüklerin Efendisi konsepti, yeri kolay kolay dolmayacak bir kült haline geldi.

Klasikleşmiş mekanımız

Biraz komik olabilir ancak oyunları ben artık ciddi anlamda bir sanat dalı olarak görmeye başladım. Şöyle ki, artık dikkatli baktığımız zaman, önemli konseptlerin kitap – film – oyun ya da bu üçlünün kullanılması ile oluşturulabilecek bir başka sırası ile karşımıza çıktığını görüyoruz. Üstelik, bunlar içerisinde filmlerde oynamış artistleri ya da film müziklerinin de aynen kullanıldığını gördüğümüzde, kafamda açıkçası bu düşünce kendisini biraz daha güçlendiriyor. Ama dikkatli baktığımızda hakikaten de öyle, hatta filmler çıkmadan önce reklam olaraktan ilk olarak oyunları piyasalara sürülebiliyor. Çevremizde, oyun konusunu küçümseyen birçok insan olabilir, hatta onların düşüncelerine de tabii ki saygı gösterilmeli. Ancak, bu paragrafta verdiğim örneğin, aslında oyunların hiç de sanıldığı gibi “çocuk işi” ya da “boş iş” olmadığının sağlam bir kanıtı olduğunu söyleyebilirim, aynı fikirdeysek ne ala.

Tekrar Orta Dünya’ya dönüyoruz. Hatta ciddi anlamda tekrar dönüyoruz. RTS türündeki ilk Battle for Middle Earth (BFME) gerçekten çok kaliteliydi ve bir RTS olmanın verdiği tüm özelliklerin yanında, Orta Dünya’nın da kendine has özelliklerini kullanıyordu. Sonuç olarak “yeme de yanında yat” terimini, aynen BFME için kullanabiliyorduk. Serinin önde gelen kahramanlarını kontrol edebilmek, ırklar arasında cereyan eden çeşitli savaşları anı anına yaşayabilmek son derece zevkliydi. Oldukça beğendik, şimdi EA bizi kırmıyor ve devamının da 4 Mart’tan itibaren piyasalardaki yerini alacağını belirtiyor. Daha önce verilen ayrıntılardan yola çıkarak, kafamızda zaten olumlu bir önyargı oluşmuştu. Elimize yeni yeni oynanabilir demosu geçince, kaliteli konseptlere ön yargılı yaklaşmanın bazen hiç de fena olmadığını gördük. Demosundan gördüğümüz kadarıyla, BFME 3, ilkinin üstüne kat kat özellik koymuş, rahar ve zevkli oynanışını da sürdürmeye devam ediyor.

1. 3 GB’lık koca bir demo bizi bekliyor. Yükleme ekranına heyecanla vardık ve oyunumuzu bir solukta yükledik. Ana menüye geldiğimizde bile, arka plandaki değişen görüntüler bizi heyecanlandırıyordu. Grafiksel olarak biraz daha ilerleme kaydedilmiş ve ışıklandırma efektlerinin daha ön plana çıkacağını hissedebiliyorduk. Demoda oynayabileceğimiz iki tutorial bölümü ve senaryo kısmından bir skirmish modu bulunuyor. Her yerini araştırmak üzere, ilk önce tutorial bölümüne bakıyoruz ve burada basic ile advanced tutorial isimli iki bölüm çıkıyor karşımıza. Her RTS incelememde, tutorial’ların mutlaka oynanması gerektiğini üstüne basa basa söylerim. Eğer serinin gediklisi olsanız bile, bunu mutlaka yapın. Yeni bir-iki eklenmiş özellik bile olsa, bunları oynarken kullanamamak ve tıkanmak zorunda kalmak gibi durumlara maruz kalmanızı hiç istemem. Basit Tutorial’dan işe başladık.