Artılarİki farklı senaryo modunun olması. Sürükleyici görevler. RPG öğeleri zevkli bir oyun sunuyor. Görsellik ortalamanın hayli üstünde.
EksilerOynanışta ve teknik konularda bazı eksiklikler var. İki kişinin aynı anda oynamasına izin vermiyor.
Sonbaharın gelişiyle birlikte istemediğimiz kadar oyun yakında bizlerle olacak, özellikle spor oyunları tarafından bombardımana tutulduğumuz şu dönemde, daha önce ön incelemesini de yapmış olduğum bir oyun olan Lionheart Kings's Crusade de nihayet piyasaya çıktı. Neocore Games ve Paradox Interactive işbirliğiyle çıkan yapımda konu olarak Aslan Yürekli Richard ve Selahaddin Eyyubi arasındaki destansı mücadele işleniyor. Tarihi bir yapım olan Lionheart Kings' Crusade, uzun zamandır çıkmasını beklediğim, umutlu olduğum bir oyundu. Özellikle görünüş itibariyle Total War serileriyle kıyaslanan ve kıyaslanacak olan yapımdan beklediğimi alabildim mi? Sorunun cevabı yazının devamında...
Öncelikle başından belirtmekte fayda var, senaryo itibariyle Lionheart, Total War serilerine göre daha kısıtlı serbestlik tanıyan bir yapım. Öte yandan dünya haritası dışında da pek bir benzerlik yok. Lionheart Kings' Crusade (LKC)'de yer alan RPG unsurlarını da hesaba katarsak bu kıyaslamaları hepten bitirmiş oluruz. Kısaca özet geçeyim, LKC daha kendine özgü bir yapım. Teknik detaylara girmeden önce oynanıştan bahsedeceğim, ama nereden başlasam bilmiyorum. LKC hakkında bilgisi olmayan herkes sanırım hikayenin Aslan Yürekli Richard üzerine endekslendiğini düşünecektir, fakat iki farklı senaryo modu bulunuyor. İlk aşamada oyunun da bize başlangıç önerisi olan Haçlıları dolayısıyla Aslan Yürekli Richard'ı komuta ederken, diğer aşamada Saracen (Sarazen)'leri ve Selahaddin Eyyubi'yi yönetiyoruz. Saracens için net bir kavim tanımı yapamasak da dönemin şartlarına göre Müslüman orduları veya Araplar diyebiliriz. İki tarafın da farklılıkları ve benzerlikleri bulunuyor. Buyrun bir de onları inceleyelim:
Haçlı Orduları (Crusaders):
Haçlılar oyunda diğer Avrupa ülkeleri tarafından da desteklenen taraf. Zaten Üçüncü Haçlı Seferleri de sadece İngilizler tarafından yapılmadığı için oyunda Fransa'dan, Kutsal Roma İmparatorluğu'ndan, Papalık'tan ve Tapınakçılar'dan yardım alabileceğiz, onlarla ittifak yapabileceğiz. 16 bölümden oluşan bu senaryo bölümlerinde, hangi taraf işimize gelirse ondan destek alabileceğiz. Bu ittifaklarla birlikte de şöhret puanları kazanılacak, bu puanlarla da özel üniteler, yetenekler ve ekstra özellikler açılabilecek. Bu ittifak ülkelerin de her birinin farklı özel yönleri bulunuyor. Örneğin, Fransızlar ağır süvarileriyle öne çıkarken, Tapınak Şövalyelerinde ekonomik gelişim ön plana çıkıyor. Papalık yüksek morale ve özel karakterlere sahipken, Kutsal Roma İmparatorluğu da çok güçlü piyadelere hükmediyor. Ayrıca genel olarak haçlı askerleri de ağır zırhlı ve yavaş birimler. Haçlılar daha gerçek dışı bir oyun sunacak çünkü Aslan Yürekli Richard Kudüs'ü asla fethedememişti. Oyun ise bu olanağı veriyor.
Müslüman Orduları (Saracens):
Gelelim Kudüs'ü Richard'a karşı savunacak olan diğer tarafa. Selahaddin Eyyubi'nin önderliğindeki Sarazen'ler kendi topraklarını savunacak olan taraf. Haçlı ordularına göre bu tarafta daha atik, hızlı ve zayıf zırhlı birimler bulunuyor. Sarazen'ler oyunda konum olarak daha dezavantajlı taraf çünkü Haçlılar'ın gerisinden başlıyor. Aynı beş zorluk derecesi bu campaign için de mevcut olmasına rağmen Haçlılar'daki hızlı seçenekler ve basitlik mevcut değil. Dikkat ederseniz zaten oyuna bu taraftan başlamak istediğinizde size otomatik bir uyarı gelecektir. Sarazen tarafında ayrıca campaign boyunca yerel isyancılarla da karşılacaksınız.