Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme: Kioxia son dönemde farklı ürünleri ile pazarda sağlam bir yer edinmeye başladı. Ben de bir süredir 2 TB depolama alanına sahip olan Kioxia Exceria Pro NVMe SSD modelini kullanıyorum. Yaklaşık iki ay önce kişisel bilgisayarıma taktım ve yoğun bir şekilde kullanma şansına eriştim.
Bu süreç boyunca tabi onlarca oyun ve proje dosyasını depoladığım bu modeli detaylı bir şekilde test etme imkanı buldum. Bu içeriğimizde de zaten genel özelliklerine ve tabi ki kullanım performansına göz atacağız.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
M2 yuvası artık hem oyunlarda daha hızlı yükleme süreleri hem de programlarda daha hızlı işleme için şart oldu diyebiliriz. M2 yuvasından kullanabileceğimiz bir depolama çözümü sunan Kioxia Exceria Pro NVMe SSD okuma ve yazma oranı anlamında yüksek değerlere sahip olan bir model. Daha da önemliis bu model M2 2280 standartına sahip.
Tabi farklı depolama sürümleri bulunuyor ama benim test ettiğim gibi 2TB büyüklüğüne sahip ise bu durum özellikle oyun ve proje dosyalarınızı saklama konusunda çok iyi bir çözümü de beraberinde getiriyor. Yüksek depolama oranına sahip olan modellere ulaşmak eskiden daha masraflıydı. Fakat fiyatların düşmesi ve fiyat performans odaklı modellerin gelmesi ile birlikte artık daha yüksek kapasiteler çok daha iyi çözümler sunmaya başladı.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
Örneğin ben eskiden 1 TB'lık bir SSD modeli kullanıyordum ve oyun boyutlarını da göz önüne aldığımızda çok yeterli olmuyordu. Sadece çok sık oynadığım oyunları SSD içine atıyordum. Şimdi 2TB'lık bu modele geçince hem çok sık hem de zaman zaman oynadığım oyunların yanı sıra proje dosyaları için bile yeterli alana kavuşmuş oldum. Özellikle sık kullandığım Premier Pro gibi programların dosyalarını bu depolama birimi üzerinde kullanmam performans olarak önemli bir etki bıraktı.
O yüzden yeni bir SSD alacaksanız uzun vadeli düşünmekte fayda var. 1 TB'lık modeller muhtemelen şu an için günü kurtarabilir ama oyun boyutlarının artmaya başladığı bu dönemde ileriye dönük düşünerek daha yüksek kapasiteleri de tercih edebilirsiniz. Tabi tüm markalarda olduğu gibi Kioxia tarafında da farklı boyutlarda farklı çözümler var. ben sadece yeri gelmişken bu konudaki fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
Klasik bir M2 SSD tasarımına sahip olan bu model bant genişliği olarak PCle Gen 4 arabirimini kullanıyor. Yani piyasada bulunan birçok PCIe 3.0 modeline göre çok daha yüksek okuma ve yazma sürelerine kavuşacağınız anlamına geliyor. Tabi anakartınızın PCIe 4.0 desteğine sahip olması gerekli. Tabi bu PCIe 3.0 destekli anakartınızda kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Eski bir anakartta kullandığınızda okuma yazma hızında fark edilir bir düşüş olacaktır.
Bu noktada şu anda bir SSD ihtiyacınız varsa ve uzun vadede yeni bir sistem toplamayı falan düşünüyorsanız da PCIe destekli bir SSD tercihi daha doğru olacaktır. En azından bu modelleri şimdi kullanabilir ve sistem güncellediğinizde çok daha iyi bir performansa kavuşabilirsiniz.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
Kağıt üzerindeki rakamlara baktığımızda 7300 MB/s'ye kadar sıralı okuma ve 6400 MB/s'ye kadar sıralı yazma değerine sahip olduğunu görüyoruz. Bizim yaptığımız testlerde de SSD bu rakamlara yaklaşan sonuçlar vermeyi başardı. Crystal Disk Manager ile yaptığımız testte okuma tarafında 6957 MB/s değerine ulaşan SSD modeli yazma tarafında ise 6413 MB/s değerine ulaştı.
Genelde okuma kısmında olduğu gibi yazma tarafında da birkaç basamak aşağıda değerler gözükür. Bu rakamlar tabi sahip olunan donanıma göre farklılıklar gösterebilir ama genel olarak baktığımızda gerçekten vaat edilen değerlere neredeyse ulaştığını, hatta yazma tarafında nokta atışı yaptığını görüyoruz.
Dosya taşıma tarafında ise tam anlamıyla bir performans ile karşılaşıyorsunuz. Eğer okuma, yazma hızı yüksek başka bir taşınabilir SSD'ye sahipseniz ikili arasında dosya transferinde iyi bir hız yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Örneğin 20 GB boyutunda bir dosyayı bu SSD'ye kopyaladığımda saniyede 3.20 GB/s hıza ulaştım ve işlem neredeyse 7 saniye sürdü. Özellikle benim gibi yüksek boyutlara sahip videolar, projeler ile uğaşıyorsanız dosya transferinde bu hızların ne kadar önemli olduğunu da anlıyorsunuz.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
Kioxia kendi SSD modelleri için bir uygulamaya da imza atmış. Kioxia SSD utility adı verilen bu uygulamada sahip olduğunuz SSD modelinin kapasite detaylarını, sağlık durumunu, anlık SSD sıcaklığını ve güncelleme sürümü gibi detaylarını görebiliyorsunuz. Uygulamada ayrıca kendi benchmark testi de bulunuyor. Burada test ettiğimizde de okuma hızı olarak 6.61 GB/s okuma ve 6.01 GB/s yazma değerleri ile karşılaştık.
Yeri gelmişken SSD'nin boştayken 35 - 40 derece civarında çalışıyor. Yük altındayken, özellikle render gibi ağır yüklere sokarsanız sıcaklık 65 dereceye kadar çıkıyor. Tabi burada yaptığımız testlerde SSD üzerinde ayrı bir soğutma bloğunun olmadığını belirtelim. Yani bir soğutma bloğu kullandığınızda çok daha düşük değerler alıyorsunuz. Kasa sıcaklığınıza da bağlı olarak boştayken 25 derece, yük altındayken ise 40 dereceye kadar çıkıyor. Yani neredeyse soğutma bloğu olunca yarı yarıya sıcaklık performansı elde ediyorsunuz.
Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme
Sonuç olarak Kioxia Exceria Pro NVMe SSD inceleme içeriğimizde de gördüğünüz gibi SSD modeli hem performansı hem de özellikleri ile tercih edilebilecek bir model olmuş. Soğutma bloğu demişken eğer iyi bir soğutucu takarsanız bu SSD modelini rahatlıkla PS5 konsolunuzda da kullanabilirsiniz. Gen 4 desteği ve yüksek okuma yazma hızı sayesinde konsolunuzda da tam performans alacağınızdan emin olabilirsiniz.
PCIe 4 destekli bir anakarta sahipseniz ya da başta da belirttiğim gibi ileride geçmeyi düşünüyorsanız, bu SSD modelinin hem oyunlarda, hem de video işlerinde işinizi kolaylaştıracak ve size zaman kazandıracak modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.