1/2

Kara Ekran #7: OZ

Mert Günhan 23.07.2013 - 13:58
"Ev gibisi yok!"
90’ların sonunda çıkan pek çok sağlam yapım adı sayabilirim fakat bunlardan hiçbiri birazdan sayacağım üç ismi geçemez. The Sopranos, The Wire ve Oz.

Bu saydığım dizilerin hepsinin HBO yapımı olması ise ayrı bir husus ki buna Kara Ekran’ın ilerleyen bölümlerinde değineceğim zaten ama şimdi değil.

Oz gelmiş geçmiş en iyi TV dramalarından biri, buna şüphe yok. 12 Temmuz 97 yılında HBO’da hayatına başlayan ve altı sezon devam eden efsanevi yapım, 2003 yılında ekranlara veda etti. New York’ta ve New Jersey’de çekilen, hayali Oswald State Correctional Facility isimli bir hapishanenin içinde dönen yaşamı anlatan yapım, türünün tek örneği.

Kara Ekran #7: OZ
Peki neden Oz? Oz bildiğiniz gibi kült bir film olan The Wizard of Oz’dan gelme, hatta serinin sloganı da Oz Büyücüsü’ne bir gönderme olarak kullanılıyor. Bunun arkasında ki sebep ise yapımın arkasında bulunan “ev” temasına vurgu yapmak.

Oz aynı zamanda belirttiğim gibi Oswald State Correctional Facility’nin mahkumlar arasında ki adı. Peki nedir Oz’u bu kadar övmemin sebebi? Bu yapımın olayı ne?

Oswald State Correctional Facility’nin yeni uygulaması Emerald City, Oz’un içerisinde bulunan farklı etnik gruplardan ve çetelerden insanların kontrollü bir ortamda bir arada hapishanenin gerisine nazaran daha konforlu ortamlarda yaşadığı bir deneydir. Emerald City içerisinde yaşam dışarıdan daha rahat görünse bile içeride değişen dengeler ve güç odaklarının sürekli olarak çatışma içerisinde olmasından dolayı o kadar da rahat değildir.

Kara Ekran #7: OZ
Hikayemiz tam bu noktada, hapishanenin Emerald City bölgesinden sorumlu idealist yetkilisi Tim McManus önderliğinde kendi yolunu bulmaya çalışan tutuklular arasında başlar. McManus’un iyi niyeti ve paranoyaları eşliğinde diğer karakterlerin amaçları çakışır, böylece her bir bölümde tırmanan tansiyon ile Oz gelmiş geçmiş en sağlam televizyon yapımları arasında yerini alır.

Oz’un ana hikayesi ve her bölümde işlediği temalar ise özürlü mahkum Augustus Hill tarafından anlatılır. Hill hapishanenin kalbini ve vicdanını oluşturan yegane karakter olarak gerçekten bize Oz’un aslında bir yandan ne kadar masum olduğunu gösterir.