1/3

Kara Ekran #55: Hannibal #2

Cem Süer 29.04.2014 - 09:39
Daha fazla şarap ve insan eti
Geçtiğimiz hafta Hannibal'ın karanlık hikayesini gözler önüne semiştik. Söz konuzu Hannibal olduğunda akıllara gelen filmlerin bir kenara bırakılıp, dizi serisine göz atmaya devam ediyoruz.

Şeytanla Masaya Oturduğunda Yemeğini Uzun Bir Kaşıkla Yemelisin
Hannibal dizinin ilk bölümünden itibaren ancak ikinci sezonun ortalarına doğru anlaşılacak çok ustaca bir oyun sergiliyor. Bu ileriye dönük plan, dizinin ilk sezon alt metniyken ikinci sezon ekrana kilitlenmenizi sağlayacak esas konuyu dönüşüyor. Hannibal’a ilk sezonda biraz daha arka planda bir karakter imajı çizilmiş. Muhteşem üçlü vahşice işlenmiş cinayetleri çözerken arkadaşlıklarını pekiştiriyor. Hannibal’ın masasında yer alan konukları ya da kurbanları da yavaş yavaş seçilmeye başlanıyor. Dizi sadece zekanızı ve hafızanızı değil midenizi de sınıyor. Cesetler, kan havuzları ve her türlü seri kati dizaynını uzun süre izliyorsunuz.

Kara Ekran #55: Hannibal #2
Will ve Hannibal’ın psikopatlık ve zihnin uçlarında geçme üzerine kurulu dostluklarında ilginç bir değişken de var. Abigail Hobbs adlı bu karakter babası tarafından öldürülmek üzereyken Hannibal ve Will tarafından kurtarılıyor. Kısa sürede Abigail için iki karakterde ağabeylik ve babalık arasında giden duygular beslemeye başlıyor. Abigail, Hannibal ve Will’in birleşimi gibi. Genç yaşına rağmen, yaşadığı ölüm tehditti ve katil olan babasıyla yaşadığı tecrübe onu Will kadar kırılgan Hannibal kadar da vahşi yapıyor. Birkaç bölüm sonra Abigail faktörünün senaryodan kalkmasıyla iki sezondur durmak bilmeyen kıyamette başlıyor. İki karakterde bir süre sonra zekalarına ortak birilerini bulamadıkları için çok yalnız olduklarını anlıyorlar. Bu zoraki dostluk, Hannibal’ın sadist zeka oyunlarını başlatıyor.

Bazı diziler vardır ki, heyecan yaratmak için izleyicinin gözüne yapay gelen riskli sahneler yazarlar. Ana karakterlerin ölümü, kurguyu bir anda değiştirecek kavgalar aşklar gibi bu sahneler çoğu insanın sevdiği diziden soğumasının nedenidir. Çünkü, senaristler bu riskli kararın altını dolduramazlar. Bunun nedeni de çoğu dizinin izleyici tepkilerine göre organik şekilde gelişip büyümesidir. Hannibal’da bu yok, aslında baştan yazılmış detaylı bir senaryo var ve her şey kusursuz bir makinenin parçalarının zamanı gelince çalışması gibi tıkır tıkır işliyor.
Filmler Kitap ve Dizinin Müthiş Uyuşumu