1/3

Kara Ekran #31: The Wire

Murat Halilbeyoğlu 22.10.2013 - 17:53
Baltimore'un karanlık sokakları
Geçtimiz Kara Ekran bölümünde sizlere ünlü bir polisiye dizi olan The Shield’ı tanıtmıştık şimdi ise listelerde Shield’ı da geride bırakan ve aksiyon, polisiye, dram ve suç türlerini güzelce birbirine harmanlayan The Wire var.

Baltimore’un karanlık sokakları
David Simon tarafından yaratılan The Wire (İngilizce’de muhbirlerin üzerlerine yerleştirdikleri dinleme cihazı olarak kullanılıyor) adından da anlaşılacağı gibi bir gizli polisçilik temalı dizi. IMDB’de 9,3 puanı bulunan The Wire uzun bir süredir de kendi türündeki En iyi Diziler listesinde birinci sırada yer alıyor.

Kara Ekran #31: The Wire
Aksiyondan çok ana tema olarak işleri saman altından su yürütmek olan bir polis ekibini konu alan Wire’ın ana teması gözetleme üzerine oluşturulmuş.  Uzun süredir bir polisiye dizi yazmaya niyetli olan David Simon bunu günümüz aktörü eski dedektif olan Ed Burns’ün anıları ve tecrübeleri üzerinden yapmak niyetindedir. Ed Burns uyuşturucu çetelerini yakalamak için kullandığı gözetleme tekniklerini anlattıkça Simon’ın yeni dizisi The Wire yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar.


Baltimore’da geçen The Wire da bu hikayeler üzerine oluşturulmuş bir dizi. Det. James 'Jimmy' McNulty, onun uzun süreli ortağı  Det. William 'Bunk' Moreland ile başlayan dizi daha sonrasında Jimmy’nin özel bir birime geçmesi ile detaylanmaya başlar. Birkaç “özel” dedektiften oluşan bu grubun amacı uzun süredir haklarında fiziksel bir delil bulunamayan çete liderlerini gözetleme ve diğer farklı taktiler ile yakalamaya çalışmaktır.

Seks satar
İlk sezondaki hedefimiz ise Avon Barksdale adında eski boksör olan Baltimore’un en büyük uyuşturucu lordu olan bir Afro-Amerikalı’dır. Ortağı ve kardeşi kadar sevdiği  Russell 'Stringer' Bell ile oldukça dikkatli ve gizlilikle dolu bir organizasyon kuran ikili Baltimore’u resmen masa altından yönetmektedir.

Kara Ekran #31: The Wire
Uzun süredir peşinde oldukları bu çeteyi çökertmek Baltimore polisi için oldukça zor bir iştir. Nitekim dedektiflerin, bırakın görmeyi, ilk başlarda Avon Barksdale’den haberi bile yoktur. Jimmy’nin, Avon’un yeğeni olan D'Angelo ile bir cinayet üzerine “tanışması” ile işler değişir ve Avon’un ismi ortaya çıkmaya başlar. Bunun üzerine kurulan ekip dinleme cihazları, gözetlemeler ve diğer başka “undercover” taktikleri ile çeteye büyük bir hasar vermeyi ve Avon’u hapse tıkmayı başarır.