1/3

Kara Ekran #18: Seinfeld

Murat Halilbeyoğlu 23.07.2013 - 16:11
Hiçbir şey hakkında bir şov!
Bu hafta Kara Ekran’da sizlere oldukça eski ancak bir o kadar efsane bir dizi tanıtımı yapacağım. Amerikan eğlence sektöründe belki de tüm tarih boyunca büyük sükse yaratmış ender dizilerden bir tanesi; Seinfeld.

Dizinin ismi baş karakter Jerry Seinfeld’dan gelme ki bu aynı zamanda onu canlandıran komedyenin gerçek ismi. Bu tarz dizilerle ilgili iseniz Jerry Seinfeld’i en azından bir defa duymuşsunuzdur. Amerikalı ünlü komedyen 1976 yılında bu mesleğe adım atmış ve eskisi kadar sık olmasa da hala sürdürmektedir. Bunun yanında Seinfeld, Steven Spielberg gibi ünlü yönetmenlerle de farklı projeler üzerinde çalışmıştır. Misal bir kaç sene önce çıkan Bee Movie adlı animasyon filminde Barry B. Benson rölünü seslendirmiş ve ayrıca projenin yapımcısı ve yazarlığını da yapmıştır. Aslına bakarasınız bu proje fikri Seinfeld’in kendisinden çıkmıştır.

Kara Ekran #18: Seinfeld
Seinfeld dizisi ilk olarak The Seinfeld Chronicles adı ile düşünülmüş olsa da daha sonradan o sıralarda yayında olan The Marshall Chronicles ile karışmaması adına Seinfeld olarak değiştirilmiştir. Hatta 14 Mayıs 1989’da yayın hayatına başlamış olan dizinin ilk bölümünün adı The Seinfeld Chronicles olarak belirlenmiştir. Dizinin ilk bölümü 1989’da yayınlanmış olsa da fikir bir sene önce çıkmıştı.

Seinfeld, New York şehrinin lüks semtinden sayılan Manhattan’ın yukarı batı kısmında yaşayan başarılı bir komedyendir. Hayatına girip çıkan pek fazla kişi olsa da etrafında her daim üç karakter bulunmaktadır; çocukluk arkadaşı George Costanza, eski kız arkadaşı Elaine Benes ve kapı komşusu Cosmo Kramer.

Temelde bu dörtlünün başından geçen günlük, komik, garip maceraları anlatan Seinfeld’in tanımlamasında daha önce hiçbir dizide bulunamayan bir mantık geçerlidir: “Hiçbir şey hakkında bir şov”

Kara Ekran #18: Seinfeld
İlk duyulduğunda kulağa oldukça saçma gelen bu moto aslında güzel işlendiğinde her fikrin ne kadar başarılı olabileceğinin göstergesidir. Gerçekten de Seinfeld dizisi temeline bakıldığından anlamlı bir hikaye anlatmayan belki tek dizidir. Buna en yakın örnek Friends dizisi gösterilebilir ki onda bile Ross ve Rachael’ın, Chandler ve Monica’nın sürekli giden bir hikayeleri mevcuttur.

Lakin Sienfeld dizisinde bu tarz bir alt hikayeyi (en azından uzun süre boyunca) bulamazsınız. Çoğu bölüm bir öncekinden tamamen farklı bir konuya ve farklı olaylara sahiptir. Her bölümün kendisine ait bir havası, kurgusu ve fikri mevcuttur.