1/2

Kadimlerin Sırları 2

Ocan Şahin 9.06.2013 - 14:15
Hero seçmek ve 1-to-5 sistemi
Merhabalar sevgili MK okuyucusu,
Haftalık DOTA 2 köşemizde bu haftanın konusu takım kombinasyonları, hero seçmek ve Çin takımlarının 1-to-5 sistemi..


Geçen haftaki köşemizden oyun hakkında genel bir bilgiye sahip olduk (umarım). En azından oyuna nasıl ulaşacağımızı biliyoruz. Açtık DOTA 2'yi ve bir All Pick(ap) maça girdik. Önümüzde 101 adet seçenek var. Bu 101 kaslı adam, çirkin yaratık ve güzel kadınlar grubundan hangisini seçmemiz gerektiğine girmeden önce bu arkadaşların nasıl birer ünite olduklarına bakalım.
Herolar, DOTA 2'nin vazgeçilmez bir parçasıdır ve oyun onların birbirleriyle çekişmeleri üzerinden ilerler.

Her heronun belirli sayıda skill'i (yeteneği/büyüsü) ve de attribute'ları (nitelikleri) bulunur. Maç boyunca etrafında ölen ünitelerden herolar experience (tecrübe puanı) kazanır. Yeterli experience ile seviye atlayan herolar daha güçlü skill'lere veya yüksek attribute'lara ulaşırlar. Her heronun skill'leri farklı olduğundan teker teker hepsini inceleyemeyiz ama attribute'lardan kısaca bahsedebiliriz.

Oyunda üç ana attribute bulunur: Strength, Agility ve Intelligence. Belirli itemlar ve skill'lerin yanı sıra attribute'lar heronuz her seviye atladığında heronuza özel bir oranda artar. Attribute'ları arttırmanın bir başka yolu da seviye atladığınızda -Türk DotA camiası arasında "sarı artı" olarak da bilinen- Attribute Bonus'a bir seviye vermektir.

Her heronun ana bir attribute'ı vardır. Bu ana attribute heronun saldırı gücünü belirlediği gibi genelde onun aşağı yukarı nasıl oynanacağını da belirler. Mesela intelligence heroları genelde skill'lere daha çok bağlıdır. Attribute'ların herolar üzerindeki etkisi şöyledir:

Strength: Her 1 puanı 19 maksimum HP(can) ve 0.03 HP regen(can yenilenmesi) verir.
Agility: Her 1 puanı 1 attack speed(saldırı hızı) ve her 7 puanı bir armor(zırh) verir.
Intelligence: Her 1 puanı 13 maksimum mana ve 0.04 mana regen(mana yenilenmesi) verir.
Bunların dışında heronun ana attribute hangisi ise o attribute'taki her puandan bir saldırı gücü alır.
Artık heroların türlerini de öğrendiğimize göre yeni bir maça hazırız, ama bir DOTA 2 maçı Starcraft II'ye benzemez.

Bu bir takım oyunudur ve diğer takım arkadaşlarınızla beraber dengeli bir hero kombinasyonu ortaya koymanız gerekir. Hangi heroyu almanız gerektiği maçın ilk saniyelerinde vermeniz gereken ve de bütün maçın kaderini de etkileyebilen bir karardır. Takımınıza göre doğru heroyu seçmekte güçlük çekiyorsanız size Çinli oyuncuların 1-to-5 sistemini öneririm. Bu sistem ne midir? Gelin detaylıca bu güzel takım sistemine bakalım.

Öncelikle hatırlatmak isterim ki bu takım kurulma sistemlerinden sadece biridir ve takımlar başka başarılı yöntemler ile de kurulabilir, ama ben genellikle yeni başlayan oyunculara bu sistemi öneririm. Sistem çok basit, numara küçüldükçe gold ve experience önceliği düşer. 1 numara en çok cs ve kill alırken, 5 numara bunları çok minimal bir düzeyde alır. İşlerin karıştığı yer ise hangi numarada hangi heronun oynaması gerektiği. Aslında bakarsak biraz basketbol gibi. Orada da 1'den 5'e kadar numaralar olur, 1: point guard ve 5: center olmak üzere. Cenk Akyol'u 5 oynatırsanız pek de başarılı olamaz. Peki kimleri oynatmalı?