1/2

Kadimlerin Sırları #1

Ocan Şahin 26.05.2013 - 10:01
DOTA 2'ye kapsamlı bir giriş
Merhabalar sevgili MK okuyucusu,

Ben Koç Üniversitesi Rol Yapma Oyunları Kulübü başkanı, 5 senelik DotA oyuncusu Ocan Şahin ve her hafta sizlere birazcık DOTA 2 anlatacağım, yeri geldiğinde öğreteceğim. Beni Steamde Heofth olarak bulabilirsiniz.

DotA, veya Valve'ın sayesinde yeni formatı ile DOTA 2, çok eski bir Starcraft haritasından esinlenilerek oluşturuldu. O zamanlar Aeon of Strife(AoS) olan haritamızın Warcraft 3'e geçtiğinde çok sevdiğimiz Eul tarafından yeniden yaratılması pek uzun sürmedi. Guinsoo abimiz geldi, çok sevilen ve tarihi DotA versiyonlarından bazılarını ortaya koydu.

Maskeli kurtarıcımız Icefrog geldi ve hepimize oyun mekanikleri dengelemek ve bug düzeltmek hakkında bir çok şey öğretti. Pendragon ve Guinsoo yollarını League of Legends'a doğru çevirirken Eul ve Icefrog ise Valve'ın sıcak kollarında aradı huzuru. DotA'nın uzun geçmişi karikatürize edilmiş bir şekilde sadece bir paragrafta ancak böyle anlatılabilirdi heralde.

Peki DotA nedir?

DOTA 2 bir MOBA oyunudur. Yani Multiplayer Online Battle Arena. Oyunda iki takım vardır ve amaç karşı takımın haritanın öteki köşesinde konuşlanmış Ancient'ını yok etmektir. Bu amaç doğrultusunda oyuncular kendi herolarını ve onların kontrol ettiği üniteleri kontrol ederler. Savaş boyunca üç adet koridorda her dakika başında doğan, bilgisayar tarafından kontrol edilen creepler sonsuza dek savaşırlar ve bu savaş "neredeyse" her zaman dengededir.

Amacınız bu dengeyi kendi lehinize bozmak, ölmekte olan creeplerin son vuruşunu alıp altın(gold) kazanmak, koridoru ittirip(pushlayıp) karşı takımın ancient'ına yaklaşmaktır. Ancient yolunda karşı takımın üssünü(base'ini) korumakta olan kuleler(towerlar), ve onların creeplerini çıkaran barakalar(barracks) bulunmaktadır. Eğer bu barakaları yıkarsanız o koridordaki creepleriniz maçın sonuna kadar güçlenir. Sonunda denge bir takım lehine bozulur ve karşı tarafın Ancientı yıkılır.

Kadimlerin Sırları #1
Peki nasıl ulaşacaksınız DOTA 2'ye? Teknik olarak DOTA 2 henüz çıkmadı. Kapalı beta aşamasında olan oyuna ulaşım için, beta davetiyelerine ihtiyacınız var. Hemen korkmayın çünkü bu davetiyeleri bulması çok kolay (sırf benim elimde ne yapacağımı bilmediğim 10 adet var). DOTA 2 Dispenser adı altında DOTA 2 davetiyeleri dağıtan bir yer bile var Steam'de. Olmadı buradan bir davetiye alıp, bir de Steam hesabı açtığınız anda DOTA 2 oynamaya başlayabilirsiniz.
Gelelim oyunun kendisine. DOTA 2 gerçekten anlatmak ile bitmeyecek çok derin bir oyun. Her hafta yeni mekaniklerden, taktiklerden ve herolardan bahsetmeye çalışacağım ve bu kadar bilgi başta korkutucu gelebilir ama korkmayın. En basitinden başlayacağız. Bazı terimlerin İngilizcelerini de yanına ekleyeceğim, sonuçta oyunun orijinal dili İngilizce. Genel olarak kısaltmalar listesini yazının sonunda bulabilirsiniz.

Oyun hesabı çok kolay yönetilebilir durumda. Ana menüden Learn kısmına gelip herolar ve itemlar hakkında genel bilgiler alabilir, belirli heroları nasıl oynanacağını öğrenebilirsiniz. Watch kısmından öğrenmek istediğinizi heroyu oynayan insanları izleyebilir ve bir-iki not alabilirsiniz.  Yeterince bilgi topladıktan sonra da Play kısmından ilk oyununuza girebilirsiniz ama oyunda yeni iseniz Questleri oynamanızı şiddetle öneririm, hem eğlenceli bile sayılabilirler.

Kadimlerin Sırları #1
Onun dışında, Practice with Bots seçeneğine girip oyunun nasıl olduğunu, heroların nasıl yönetildiğini görebilirsiniz. Yeter bu kadar antreman diyorsanız belirli oyun türleri arasından size ilk olarak önereceğim CO-OP modu. Bu oyun türünde bilgisayar tarafından yönetilen herolara karşı oynayıp oyuna alışmaya çalışabilirsiniz. Takımınızdaki diğer 4 arkadaş da sizin gibi oyuna yeni başlamış olacaktır, korkmayın. Yeterince tecrübeye sahip olduğunuzu düşündüğünüzde ise Find a Match Solo seçeneği sizleri bekler. Buradan ilk DOTA 2 maçınıza doğru yola çıkabilirsiniz.

Her şeyimiz hazır. Az çok hero ve item biliyoruz, kendimize güvenimiz tam ve ilk DOTA 2 maçımız için hazırız. Ama DOTA 2 bize hangi oyun modunda oynamak istediğimizi soruyor. Başlangıç için tabii ki All Pick(ap). Bu oyun modu herkesin istediği heroyu seçmesini sağlar yalnız aynı heroyu bir kişiden fazlası alamaz. Seçerken acele etseniz iyi olur. Single Draft(sd) her oyuncuya üç adet rastgele hero sunar ve bunların arasından seçersiniz. Random Draft(rd) bütün herolardan 20 heroluk bir havuz yaratır ve bütün oyuncular 1-2-2-2-2-1 şeklinde herolarını seçer. All Random(ar) herkese rastgele bir hero verir. Least Played(lp) ap gibidir yalnız seçebileceğiniz herolar havuzundan en çok oynadığınız 20 tanesini  yasaklar. Captain's Mode(cm) turnuvalarda kullanılan oyun modudur. Teker teker iki takım ikişer hero yasaklar, sonrasında 1-2-2-1 olarak iki takım 3 adet hero seçer. Bir yasaklama fazından sonra geri kalan herolar da sırasıyla seçilir.