10 milyar doları aşkın bir proje olan ve Hubble teleskobunun yerine konumlanacak James Webb teleskobu geçtiğimiz Aralık ayında uzaya fırlatılmış ve uzun yolculuğuna başlamıştı. Teleskobun ilk çektiği görüntü ise sonunda yayınlandı. Nasa canlı yayınla teleskop hakkında diğer görselleri ve bilgileri yayınlamaya hazırlanıyor ama gönderilen bu ilk görsel bile bilim dünyası açısından oldukça heyecan verici sonuçlar elde edileceğinin göstergesi olmuş diyebiliriz.
Çekilen ilk görsele baktığımızda binlerce galaksi kümesini net bir şekilde görebiliyoruz. Çekilen görüntüde 4.6 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan SMACS 0723 galaksi kümesi gözüküyor. Nasa çekilen bu görüntünün şimdiye kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsü olduğunu belirtmiş.
Nasa'nın yaptığı açıklamada: "SMACS 0723 ayrıntılarla dolup taşıyor. Kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en sönük nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi ilk kez Webb'in görüşünde ortaya çıktı. Görüntü, SMACS 0723 gökada kümesini 4,6 milyar yıl önce göründüğü şekliyle gösteriyor. Bu gökada kümesinin birleşik kütlesi, arkasındaki çok daha uzak gökadaları büyüten bir yerçekimi merceği gibi hareket ediyor. Webb'in NIRCam'ı bu uzak gökadaları keskin bir odak noktasına getirdi - onlar yıldız kümeleri ve dağınık özellikler de dahil olmak üzere daha önce hiç görülmemiş küçük, soluk yapılara sahipler. Webb evrendeki en eski galaksileri ararken, araştırmacılar yakında galaksilerin kütleleri, yaşları, geçmişleri ve bileşimleri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlayacaklar." ifadelerine yer verilmiş.
Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen derin alan, farklı dalga boylarındaki görüntülerden oluşan ve toplam 12,5 saatte bir araya getirilen bir bileşiktir - NASA'ya göre bu sonuçlar Hubble Uzay Teleskobu ile haftalar sürerken ve Webb ile en derin uzay alanlarının ötesinde kızılötesi dalga boylarında derinliklere ulaşılacağını gösteriyor.