NASA'nın Ingenuity'si, dört pound ağırlığındaki helikopterin Mars'ın ince atmosferinde uçup uçamayacağını görmek için bir teknoloji gösterimi deneyi olarak tasarlandı. Mars'ın atmosferi, Dünya'nınkinin yaklaşık yüzde 1'i yoğunluğa sahip. Döner kanatlı hava aracı, başka bir gezegende ilk güç alan, kontrollü uçak oldu.
Başlangıçta Ingenuity'nin 30 Mars günü boyunca beş test uçuşu gerçekleştirmesi planlanmıştı ancak neredeyse üç yıllık çalışması boyunca tüm beklentileri aştı. NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nın Çarşamba günkü açıklamasına göre, helikopter planlanandan 30 kat daha uzağa uçtu ve 2 saatten fazla uçuş süresi elde etti.
Son uçuşunda 18 Ocak'ta Ingenuity, Mars yüzeyinin 40 fit üzerine çıktı ve 4,5 saniye süreyle askıda kaldıktan sonra saniyede 3,3 fit hızla alçalmaya başladı. 32 saniye sonra helikopter tekrar yüzeydeydi ve gezgin araçla navigasyon iletişimini kesmişti.
NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) ve AeroVironment mühendisleri bir soruşturma tamamlayarak Ingenuity'nin navigasyon sistemindeki bir sorun nedeniyle çakıldığını tespit etti. Soruşturma, 72. Uçuşun, "dik, nispeten özelliksiz kum dalgalarıyla dolu" Jezero Krateri bölgesinde gerçekleştirildiğini ve helikopterin navigasyon sisteminin "takip etmek için yeterli yüzey özelliği belirleyemediğini" ortaya koydu. Bu da hava aracının navigasyon sistemi arızasına ve "inişte yüksek yatay hızlara" yol açtı.
"En olası senaryoda, kum dalgasının yamaçlarına sert çarpma, Ingenuity'nin yunuslama ve yuvarlanmasına neden oldu" dedi NASA. Çarpışma, dört rotor bıçağının en zayıf noktalarından kopmasına ve bir bıçağın tamamen helikopterden ayrılmasına yol açtı. Bu da aşırı güç talebine ve iletişim kaybına neden oldu.
NASA, Ingenuity'nin artık uçamasa da haftada bir kez hava durumu ve aviyonik test verilerini Perseverance gezgin aracına iletmeye devam ettiğini belirtti.