1/3

I am Alive İncelemesi

Fuat Alpay 10.01.2013 - 10:01
Survivor'um, Survivor'sun, Survivor
Aşağıda yer alan "I Am Alive" hakkındaki güzel inceleme yazısı, spider-carnage nick'li okurumuz Fuat Alpay tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Yapımcı: Ubisoft Shanghai
Yayıncı: Ubisoft
Türü: Survival - Platform
Çoklu Oyuncu: Yok
Platform: PC - PS3 - XBox 360

Artılar: Survival ve platform öğelerinin uyumu, oyuncuyu hapseden atmosfer, yalnızlık ve çaresizlik hissi
Eksiler: Özenilmemiş grafikler, donuk ve tekdüze modellemeler, oynanış ve dinamiklerde kırpılmalar

Grafik: 65
Ses: 70
Oynanış: 75
Genel Puan: 70

2008' den beri var olma savaşını sürdüren, birçok kez çıkışı ertelenen, konsepti ve dinamiği değiştirilen I am Alive, PSN ve XBLA'nın ardından dijital olarak PC kullanıcılarına sunuldu. Konsollarda ağır eleştiriler alan, bekleneni veremeyen, birçok özelliği kırpılan oyun, bakalım PC kullanıcılarını memnun edebilmiş mi?

Olaylar Olaylar
Kısaca konudan bahsedecek olursak; Amerika'yı, ne olduğu bilinmeyen, sadece  "event" olarak adlandırılan bir felaket vurmuştur. Bunun sonucu olarak her yer harabeye dönmüş ve zemine yakın yerlerde gaz sızıntısı olmuştur.

I am Alive İncelemesi
Kahramanımız Adam ise karısı Julie ve kızı Mary' i bulmak için, onlardan bihaber Amerika'nın yarısını yürüyerek kat ederek, bir süreliğine ayrıldığı Haventon' a geri dönmüştür.
Oyunumuz kurgusal şehir Haventon'da geçiyor. Adam bir yandan ailesinin izini sürüyor, diğer yandan hayatta kalan insanlara yardım ediyor ve tüm bunların yanında sürekli hayatta kalma savaşı veriyor.

Bize Derler Survivor
I am Alive bir survival - platform oyunu ve yapımcılar bunu aklımıza kazımak istercesine, arayüzün tepesine bir stamina - health barı eklemişler. Öncelikle şunu söylemeliyim ki oyunumuzun odak noktası bu bar. Koşarken, kapı açarken, yakın dövüş esnasında sürekli staminamız azalıyor. Böyle anlarda stamina 1-2 saniye içinde dolduğundan bir sorun olmazken, asıl sorun tırmanma sekanslarında başlıyor.

Karakterimiz tırmanmaya başladığı an stamina azalmaya başlıyor ve bu durum karakterimiz iki ayak üzerinde durana kadar da devam ediyor. Staminamız bittiği an, farenin sol düğmesine sürekli basmak suretiyle stamina kapasitemizden yemeye başlıyoruz. Kapasitemiz de bittiği zaman, kahramanımız aşağı düşüyor ve ölüyor.

Peki, bu durumun önüne nasıl geçiyoruz? Tabii ki oyun içinde topladığımız malzemelerle. Su, soda, ağrı kesici, sağlık çantası gibi birçok oyun içi malzeme mevcut. Bu malzemelerin bir kısmı sağlığımızı, bir kısmı staminamızı, diğer bir kısmı ise stamina kapasitemizi artırıyor.