Humble Bundle resmi sitesinden, 10 Şubat tarihinden itibaren bölgesel fiyatlandırma politikasını başlattıklarını duyurdu. Böylelikle Humble Bundle Türk Lirası üzerinden satış yapmaya başlayacak. Bölgesel fiyatlandırma, uluslararası bir tedarikçinin tedarik ettiği ürünü ilgili bölgede, o bölgede kullanılan para birimi üzerinden satışa sunmasıdır. Elbette bir firmanın bölgesel fiyatlandırma politikası olması, ürün satışı yaptığı tüm bölgelerde bu politikayı izleyeceği anlamına gelmez.
Bu bağlamda Humble Bundle’da duyurusunda hangi para birimlerini bu politika kapsamına dahil ettiklerini açıkladı. Humble Bunde mağazalarında bölgelere göre desteklenecek para birimleri; EUR, GBP CAD, AUD, NZD, TRY, RUB,PHP. Bu gelişme olana kadar, Humble Bundle mağazalarında tüm satışlar dolar üzerinden yapılıyordu. Çeşitli Asya ülkeleri ve Rusya için bölgesel fiyatlandırmanın uygulandığını çok kez farklı oyun tedarikçilerinde görmüştük. Bu kez Türk Lirası’na da yer verildiğini görüyoruz.
Humble Bundle yaptığı duyuruda, yapılan satışları daha istikrarlı hale getirmek için bu politikayı izlemeye karar verdiklerini belirtiyor. Ayrıca yapılan duyurudan, bölgesel fiyatlandırmanın yalnızca “bundle”ler için olacağını anlıyoruz. Yani zaten bir nevi indirim veya kampanya gibi yapılan satışın, bir de bölgesel fiyatlandırma eklenerek daha da hareketlendirilmesi hedefleniyor.
Şu anda satışa sunulmuş olan “bundle”lerin hala yalnızca dolar üzerinden satıldığını belirtelim. Bölgesel fiyatlandırma, bir sonraki “bundle”ler ile başlayacak.
Resmi siteden yapılan duyurudaki yorumlara baktığımızda eleştiriler görüyoruz. Ülkesinde geçerli para dolardan daha pahalı olan kişiler uygulamayı eleştirmiş. Bazıları eğer “1 Euro eşittir 1 dolar” mantığı ile hareket edilecekse abonelikten çıkacağını söylemiş. Yine Birleşik Krallık ve Avrupa bölgesinden bazı kullanıcılar; hali hazırda ödediklerinden fazlasını ödemek istemdiklerini veya başkalarının kendilerinden daha az ödeyerek aynı ürünü satın alabilmelerini istemediklerini yazmışlar.
Diğer yandan Filipin’li bir kullanıcı sevincini dile getirmiş. Artık Filipin Peso’su ile alış veriş yapabileceğinin kendisini mutlu ettiğini yazmış. Görüldüğü üzere bu gelişmeye farklı açılardan bakılabiliyor. Bölgesel fiyatlandırma uygulanırken; dolardan daha değerli para birimleri ile satışta rakam, dolar ile satıştaki rakamın aynısı mı olacak yoksa kurlara göre ayar yapılıp daha düşük mü tutulacak. Avrupa ve Birleşik Krallık tarafında bu merak edilirken, Ülkemiz ve diğer ülkelerde fiyatlandırmanın nasıl yapılacağı yine bir merak konusu. Fiyatlandırmanın güncel kur üzerinden çeviri değil de ülkemize özel olarak yapılıp daha düşük tutulmasını umuyoruz.