Helblade

Nurullah Karapınar 13.12.2015 - 14:43
Eski çağlara dönüyoruz ve cehennemi orada arıyoruz
Oyunlar; meraklılarını eğlendirmek ve gerçek dünyada yapılamayan davranışları, sanal ortamda gerçekleştirmek için çeşitli imkânlar sunar. Mesela şiddete eğilimli değilsiniz, banka soymak gerçek hayatta aklınızın ucundan bile geçmez, uçak ya da helikopter pilotu deneyiminiz yoktur, ama oyunlarda bu araçları ustalıkla kullanırsınız. Yasa dışı olan her şeyi oyunlarda yapmanız, ayrı bir olaydır. İşin bir de oyuncuya daha cazip bir şekilde aktarılması vardır. Hani deriz ya; “Bu oyun adeta sanat eseri.”

Sanatsal oyun tabirini biraz daha açalım; Bunun için, etkili bir hikâye, grafikler, kontrol mekanikleri ve yapıma özgü müzikleri bir araya getirmelisiniz. Senaryo o kadar etkili olmalı ki, müzikler ve grafikler senkronize bir şekilde yapıma entegre edilebilmeli. Bunun yanında, motion capture ve çeşitli tarama teknikleriyle gerçekçi bir oyun ortaya koymalısınız. Karakter tercihleri bir oyunun özünü oluşturduğu için, oyuncularla bağ kurma adına titiz bir çalışma yapılmalıdır. Mesela, bana sanatsal oyun tabirinin karşılığını sorarsanız; cevabım “Fahrenheit Indigo Prophecy” olur.


İşin bir diğer yönü, artık oyunlar o kadar ön plana çıktı ki, 8.Sanat tabiri karşılığını bulmuş oldu. Hellblade adlı yapım da, sanatsal anlamda öne çıkmak için 2016 yılında çıkışını gerçekleştirecek. Ninja Theory, Hellblade isimli oyunun yapımcı firması. Devil May Cry 5, Heavenly Sword ve Enslaved bu firmadan çıktı. Ninja Theory yeni oyununu, sanatsal bir kalıpla sunmak için, durmadan çalışıyor. Firma kendi sitesinde, hazırlanan oyunlarıyla ilgili çeşitli sunumların yanında, ofislerinde motion capture (tarama ve hareket yakalama) tekniklerini takipçileriyle paylaşmışlar. Firmanın bütçesi kısıtlı olmasına rağmen, oldukça titiz çalışıyorlar. Yapımda 13 kişi görev almış. Ayrıca Ninja Theory, AAA kalitesinde bir oyun yapmak konusunda bir hayli iddialı. Hellblade’i oyunculara ulaştırmanın maliyetini azaltmak için de, dağıtımcılığını yine aynı firma yapacak.

GamesCom 2014 fuarında yayınlanan ilk teaser, oldukça fazla ilgi çekmişti. Ninja Theory’nin sunumunda, yüzü boyalı kadın bir savaşçıyı izledik. Karanlık bir ortamda, bir çeşit dini ritüel gerçekleştiren savaşçının hikayesi acaba neydi? İşte, işin en önemli kısmı burası, oyunun hikâyesi daha ilk anda insanı içine çekiveriyor. Orkney adalarında yaşayan Pictish Keltleri, Vikingler tarafından saldırıya uğrar. Bu saldırı o kadar geniş çaplı hasar vermiştir ki, adeta Pictish halkı yok olup gitmiştir. Bizim yöneteceğimiz karakterin ismi Senua ve bu kadın savaşçı oldukça ağır bir travma ile yüz yüzedir. Bir yandan intikamını almak için savaş becerilerini kullanacak, bir yandan da beyninde şekillenen halüsinasyonlar ile baş etmeye çalışacak. Yapımcıların oluşturduğu atmosfer insanın ilgisini çekiyor. Keltler’in Mitolojisine odaklanmış bir hikâye ve o devrin yaşantısını hissettiren oyun müzikleri gayet başarılı.


Senua’nın savaş becerilerinin, bölümler ilerledikçe gelişimini görebileceğiz. Gerçi bu konuda doyurucu ve insanı heyecana sokan bir video izleyemedik. Sadece Senua’nın beyninde şekillenen görüntüler, birkaç düşmanla yaptığı kılıçlı çarpışma o kadar. RPG öğeleri için, detaylı bir açıklamada yapılmadı henüz. Kılıçla yapılan karşılaşmalar, oyuncuyu bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Yapımcıların açıklamalarına göre; Senua’yı kontrol ederken kademeli olarak savaş becerilerinin gelişimine şahit olacağız. Bölüm sonu boss karşılaşmaları da zorlu geçecek.

Hellblade Unreal Engine 4 ile hazırlanıyor. Yapımcı ekip, mod desteğinin yanında, oyunu 4K olarak görebileceğimizi söylüyorlar. Hellblade Open World olarak hazırlanmıyor ve multiplayer desteği sunmayacak.

Derin bir mitolojik öykünün yanında, Senua’yı kontrol ederek, O’nun yaşadıklarına tanık olacağız. Kendi iç dünyasındaki karmaşalar, beyninde yaşadığı psikolojik gelgitler, oyuna ayrı bir hava katacak. Oyun içindeki kılıç dövüşlerinin birazını izledik, geri kalan sıcak karşılaşmaların detayını çok merak ediyorum. Hellblade 2016 yılının herhangi bir çeyreğinde PS4 ve PC’lerimiz için gelecek. Derin ve etkili bir mitolojik hikayeye hazır olabilirsiniz.
Yorumlar 18
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 06:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.12.2015 01:01
valla ne diyim sıkıntıyı anlamışlar,
gına geldi artık teknoloji gelecek içeren oyunlardan.
oyun mekaniği shadow of mordor gibi geldi bana güzel :).
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2015 21:54
Heavenly Sword'daki Kai'ye benzettim Senua'yı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2015 17:58
Kamerası karaktere çok yakın.Az genişten alsınlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2015 12:49
mez.

Yahu karakter sınırını arttırın biraz kardeşim. Nokia3310 ile mesaj atmıyoruz ki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2015 12:49
Kamera açısı çok kötü oyunda. TPS bir oyun yapıyorsun ama karakterin afedersin dötüne kadar giriyorsun. Ne görüş açısı kalıyor ne zevk.

Özellikle savaş animasyonları ve kontrolleri rezil. Vurunca ya da darbe alınca kamera çok sallanıyor, ne olduğunu anlayamıyor insan. Tabi tam sürümde ne olur bilin
Kalan Karakter: 300 Gönder
Helblade
İlginizi Çekebilir