1/5

Halo 4

Mert Günhan 22.11.2012 - 20:17
Korumak istediklerin kadar insansın
Platformlar XBox 360
Halo 4
  • Yapımcı - Yayıncı 343 Industries - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter
Merlin Puanı 90
Artılar Xbox 360''ın kapasitesini zorlayan görsellik ve sunum, Güçlü yapay zeka, Oyunun ömrünü uzatan Spartan Ops modu, Co-Op oynanış seçenekleri, Zengin Multiplayer, Enfes müzikler, Cortana
Eksiler Serinin önceki oyunlarını oynamayanların yaşayabileceği devamlılık sorunu
Halo 4
"Bana ihtiyacın olduğunda, uyandır"
- John 117 a.k.a Master Chief
Son 10 yılda oyun dünyasına giren ikonik karakterlerden en önemlilerinden birisi kesinlikle Master Chief. Master Chief görev adamı olmasının yanında Eastwood vari davranışları, az ama öz konuşan yapısı ve 2 metrelik boyu ile gerçekten etkileyici bir eksen karakter.  Şimdi açık konuşalım, Halo kendi klasmanında gerçekten kaliteli ve güzel bir seri, Bungie her zaman Halo ile Xbox’ın çapını gerçekten sonuna kadar kullanan işler başarmayı bildi. Combat Evolved, Halo 2, Halo 3, Halo: Reach, ODST gibi güzel bir oyun siciline sahip Bungie’nin Halo 4’ü 343 Industries’e bırakmasıyla oyunun sadık hayranlarının tek kaşları şöyle bir havaya kalkmıştı. Sonuçta bu oyun Bungie’ye aitti, Master Chief, 343’ün elinde nasıl bir hal alırdı?


Biraz 343’ten bahsedelim, öncelikle firmanın adı Halo’dan bir karakter olan 343 Guilty Spark’tan geliyor, Halo hayranlarının kendisiyle oldukça nahoş anılarının olduğuna eminim. Bungie Halo 3’ten çok ciddi bir para kazanınca Microsoft’tan ayrılıp kendi projelerine yoğunlaşmaya karar verdi fakat Halo’nun hakları Microsoft’un elinde kaldı, Bungie, Microsoft ile masaya oturup iki adet Halo oyunu üreteceğini ve bu oyunların yapacakları son Halo oyunları olacağını söyledi, yani anlayacağınız Reach ve ODST Bungie’nin yaptığı son Halo oyunlarıydı. Bu noktadan sonra 343 işi devraldı ve Bungie’den çıkan ekibin bir kısmı 343i’ye transfer oldu. Şunu belirtmem gerekiyor ki 343i’nin içinde likidifiye edilen Pandemic Studios’tan da pek çok insan bulunmakta.  Bu arkaplan bilgisini veriyorum çünkü bu oyunun Bungie tarafından yapılmadığını bilmeniz önemli, Halo 4 343 Industries tarafından yapılmış, “Reclaimer Trilogy” isminde, Halo serisinde tamamen yeni bir girişim.

Halo 4
Halo 4, yeni bir üçlemenin dahiliyetinde olmasına rağmen hala sizden önceki Halo oyunlarını oynamanızı talep ediyor. Eğer daha önce çıkmış Halo oyunlarını oynamadıysanız (hatta bazı romanlarını okumadıysanız, bkz: Halo:The Flood) hikayeye bazı noktalarda yabancılaşma yaşamanız oldukça olası. Bu iyi bir karar mı bilemem ama en nihayetinde daha çok Halo ürünü satılsın diye verilmiş bir karar olduğu çok açık bu sebeple eğer Halo evrenine hakimseniz oyunun hikayesinden alacağınız keyif kat kat artıyor. Özellikle oyunun başında izlediğiniz üst kalite animasyon, seriyi bilenler için ayrı bir tad veriyor. Animasyon demişken, 343 oyunun animasyonları konusunda çok üstün bir iş çıkartmış, gerçekten seriyi ne kadar ciddiye aldığını ilk bakışta buradan anlıyoruz.