Google, bulut temelli oyun sistemi olan Stadia servisini tanıttı

Ersin Kılıç 20.03.2019 - 10:05
İddialara göre PS4 Pro ve Xbox One X'ten daha güçlü

Google tahmin edildiği gibi bulut tabanlı yeni oyun servisi olan Stadia sistemini tanıttı. Uzun süredir dedikoduları dolaşan Google Stadia hakkında bilinmesi gerekenler ise şu şekilde;

Google, bulut temelli oyun sistemi olan Stadia servisini tanıttı

Goodle daha önce duyurduğu gibi GDC 2019 etkinliğinde özel bir sunuma imza attı. Firmanın dün akşam saatlerinde yaptığı bu sunumda bulut tabanlı olan ve oyunları stream ederek oynamamızı sağlayan Google Stadia duyurusu da yapıldı. Aslında Google bu sistemin en somut şeklini daha önce bizlere Assassin's Creed Odyssey ile göstermişti. Geçtiğimiz yıl bu oyunu Google tarayıcı üzerinden bazı ülkelerde kullanıma sunan Google, anlaşılan Stadia için testlerine de o zamandan başlamış diyebiliriz.

Google Stadia başta da söylediğimiz gibi bulut tabalı bir sistem. Yani herhangi bir konsola ya da farklı bir sisteme ihtiyaç duymuyorsunuz. Yani tarayıcı ile ulaşabileceğiniz bu sistem için PC, tablet, TV ya da telefon gibi cihazlar yeterli oluyor. 200'den fazla ülkede Stadia için sunucu kullandırtacak olan Google'ın teknik açıdan iddiaları ve hedefleri de oldukça büyük. Firma ayrıca bu sistem için özel bir kontrolcü de duyurmuş durumda. Tek tuş ile Youtube paylaşımı yapabilen bu kontrolcü, aynı zamanda asistan sistemine de bağlanabiliyor. Örneğin bir oyunda takıldığınız zaman asistan aracılığı ile onun çözümünü anlık olarak aratabiliyorsunuz.

Google, Stadia ile diğer oyun sistemlerine kafa tutuyor

Firma Stadia sisteminin 10.7 teraflops gücünde olacağını da duyurdu. Bu konuda mevcut konsollar ile bir kıyaslamaya da giden firma, sistemin PS4 Pro ve Xbox One X toplamından bile daha güçlü olacağını belirtiyor. PS4 Pro 4.2 teraflops, Xbox One X ise 6.0 teraflops değerine sahip. An itibari ile 60 FPS ve 4K desteği bulunan sistem için hedeflenen değerler ise 120 FPS ve 8K olarak açıklandı. Bu sistem için başta Ubisoft olmak üzere farklı firma ve oyun motoru geliştiricileriyle de çalışan Google, henüz göstermese de sisteme özel bazı oyunlar geliştirildiğini de duyurdu. Doom Eternal ise şu an için firmanın sistemini kullanacak en önemli yapımlardan biri olarak gösteriliyor.

Google Asistan ve Chromecast desteği de bulunan, malesef Türkiye'de henüz açılmayan Stadia için yayınlanan tanıtım videosu ise şu şekilde;

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 08:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2019 00:25
Görünürde kapitalizmin en acımasız yönüne darbe vuruyor ama plan işlerse, kazançlar çok daha ciddi boyutlara ulaşacak. Hey gidi dünya hey...
Kalan Karakter: 300 Gönder
kahvebitti
kahvebitti 20.03.2019 20:15
kan emici nvidia, intel ve amd gibi firmalardan kurtulacağız mı (!)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.03.2019 15:26
çok tırt duruyor. tutmaz bu . oyuncular gözle görülür ele tutulur donanım ister. bunu gibi grişimler için erken daha bi 10 senesi daha var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.03.2019 15:24
sittin sene de türkiyeye gelmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
taylanz
taylanz 20.03.2019 14:13
5g biraz ucuz bişey olursa bir iki seneye türkiye'ye de gelir bana kalırsa.
google'ın stadia'yı 5g ile paralel duyurması şans değil bence.

john carmack stadia için: "daha önce de bu tip denemeler olmuştu ancak google gibi bir oyuncu işi başka boyutlara taşıyabilir. eğer datacenter ile oyuncu arasında gecikme hissedilmeyecek kadarsa çok iyi" dedi ve ekledi "bir kez daha denemeli ve bu zor işi başarmalıyız"
Kalan Karakter: 300 Gönder
Google, Stadia ile diğer oyun sistemlerine kafa tutuyor
İlginizi Çekebilir