Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu

Murat Olcan 16.07.2024 - 21:46
Oyun dünyasında devrim yaratan gelmiş geçmiş en iyi 10 oyun konsolu. Atari 2600'dan PlayStation 2'ye, oyun dünyasının efsaneleri.

Kimi konsollar var ki gönlümüzde yeri çok ayrıdır. Sadece cihazın getirdiği yenilikler değil, aynı zamanda o platformda yayınlanan yapımlar oyun sektörünü kökten değiştirmiştir. Bu makalemizde bizim tercihlerimize göre gelmiş geçmiş en iyi 10 oyun konsolu için sıralama yapıyoruz. Sizin tercihlerinizi de yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sırasıyla Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu

Konsol AdıÇıkış TarihiEn Ünlü OyunuPiyasadan Çekilme Tarihi
Atari 26001977Space Invaders1992
Wii2006Wii Sports2013
Xbox 3602005Halo 32016
Nintendo 641996Super Mario 642003
PlayStation1994Final Fantasy VII2006
Nintendo Switch2017The Legend of Zelda: Breath of the WildHala Piyasada
Dreamcast1998Sonic Adventure2001
Game Boy1989Pokémon Red/Blue2003
Nintendo Entertainment System1983Super Mario Bros.1995
PlayStation 22000Grand Theft Auto: San Andreas2013


Atari 2600

Atari 2600, 1977 yılında piyasaya sürüldüğünde video oyunları dünyasını kökten değiştirdi. Teknolojik ve ticari açıdan çığır açan bir dizi yeniliği de beraberinde getirdi. Oyunları oynamak için ROM kartuşları kullanmasıyla, farklı oyunların depolanmasını ve değiştirilmesini sağlayarak kullanıcıların oyun seçimlerini genişletti. Önceki konsolların aksine, kullanıcılar tek bir cihaz üzerinden farklı oyunları oynayabiliyorlardı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 1
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Atari 2600

Tek tuşlu ikonik joystick'i oyun dünyasına yön veren ilk kontolcü olarak tarihe geçmiş, kullanıcıların oyunları daha doğrudan ve etkili bir şekilde oynamalarını sağlamıştır. Bu da oyun sırasında daha doğal bir deneyim sunarak konsolun popülerliğini artırdı.

O dönem için gelişmiş olan Atari 2600, renkli ve dinamik grafikleri destekleyen ilk konsol olarak da tarihte yerini almıştır. Karakterlerin ve nesnelerin ekran üzerinde daha net görünmesini sağlamak için çeşitli grafik efektleri ve renk paletleri kullanıldı. Ayrıca, konsolun içinde bulunan ses yonga seti, oyun deneyimini zenginleştiren ve oyun atmosferini artıran ses efektlerini sağlamaktaydı.

Wii

Nintendo Wii 2006 yılında piyasaya sürüldüğünde, geleneksel oyun konsollarından farklı olarak bir dizi yenilikçi özellik sunmuştu. En çarpıcı yeniliklerden biri, Wii Remote'un (Wiimote) hareket algılama teknolojisi oldu. Bu kablosuz denetleyici, hareket sensörleri ve ivme ölçerler aracılığıyla oyuncuların fiziksel hareketlerini konsola aktarmalarını sağladı. Bu sayede oyunlar, gerçek dünyadaki hareketlere daha doğrudan tepki verebilen interaktif deneyimler haline geldi.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 21
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Nintendo Wii

Wii Remote'un yanı sıra Wii Nunchuk da konsolla birlikte tanıtıldı. Nunchuk, Wiimote'a bağlanan bir ikincil denetleyiciydi ve daha karmaşık hareketleri gerçekleştirmek için kullanıldı. Ayrıca, Wii MotionPlus eklentisi, Wiimote'un hareket algılama hassasiyetini artırdı ve daha doğru hareket takibini sağladı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 3
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Nunchuk

Konsol, geniş kitlelere hitap etmek için tasarlanmış birçok oyunla birlikte gelmeşti. Wii Sports, özellikle Wiimote'un hareket sensörlerini göstermek için tasarlanmış ve masa tenisi, boks, bowling gibi sporları evde oynamayı mümkün kılan başarılı bir paket oldu.

Xbox 360

Xbox Live adlı kapsamlı online hizmetiyle oyun dünyasında devrim yaratan X360, oyuncuların internet üzerinden çok oyunculu oyunlar oynamasına, dijital içerik indirmesine ve sosyal ağ işlevleri kullanmasına imkan tanıdı. Xbox Live ile birlikte oyuncular, arkadaşlarıyla bağlantı kurup, mesajlaşmaya başladılar.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 4
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Xbox 360

Xbox 360 için çıkan Kinect, vücut hareketlerini ve ses komutlarını algılayarak oynamaya olanak tanıdı. Bu, geleneksel denetleyici kullanımından farklı olarak daha doğal bir oyun deneyimi sağladı. Ayrıca, kablosuz denetleyicilerin standart hale geldiği ilk oyun konsolu oldu. Xbox 360 için birçok farklı aksesuar da piyasaya sunuldu, bu da oyun deneyimini kişiselleştirmek için geniş seçenekler sunuyordu.

Xbox 360, gelişmiş bir kullanıcı arayüzü ve medya merkezi olarak da öne çıktı. Dashboard, kullanıcıların oyunların yanı sıra dijital medya içeriğine de erişmelerine imkan tanıdı. DVD ve Blu-ray oynatma yetenekleri, dijital müzik ve video akış hizmetleri gibi özellikler, Xbox 360'yı ev eğlence sistemi olarak güçlendirdi.

Nintendo 64

Oyun dünyasında 3D grafiklerin yaygınlaşmasında öncü olan Nintendo 64, güçlü grafik işlemcisi ve 64-bit mimarisi sayesinde, önceki nesil konsollara kıyasla çok daha karmaşık ve detaylı 3D oyun dünyaları oluşturulabildi. Bu, oyun tasarımcılarının daha sürükleyici ve geniş oyun dünyaları yaratmasına olanak tanıyan bir özellikti.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 5
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Nintendo 64

Ayrıca, oyun kontrolcülerine analog stick'i tanıtan ilk büyük konsol oldu. Bu yenilik, oyunculara daha hassas ve akıcı kontrol imkanı sunmuştu. Özellikle 3D oyunlarda karakter hareketlerini ve kamerayı daha doğru bir şekilde kontrol etmeyi mümkün hale getirdi.

Aksesuarlarda da geniş bir yelpazeye sahip olan konsol, geri bildirim sağlayan Rumble Pak'i tanıttı. Kontrolcüye takılan bu cihaz, oyun sırasında titreşim yoluyla fiziksel geri bildirim sağlıyordu.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 6
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Rumble Pak

Konsolun dört kontrolcü portu, aynı anda dört kişinin aynı ekranda oyun oynamasına imkan tanıdı. Bu özellik, özellikle çok oyunculu oyunların popülerleşmesine ve parti oyunlarının gelişmesine büyük katkı sağladı.

Ancak hepsinden önemlisi, Nintendo 64, birçok ikonik oyunun doğuşuna tanık oldu. Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, GoldenEye 007 ve Mario Kart 64 gibi oyunlar, hem eleştirmenler hem de oyuncular tarafından büyük beğeni topladı. Bu oyunlar, hem yenilikçi oynanış mekanikleri hem de görsel tasarımlarıyla dönemlerinin ötesine geçti.

PlayStation

Sony'nin PlayStation'ı, oyunlarda CD-ROM teknolojisini kullanarak devrim yarattı. Bu, oyun geliştiricilere daha fazla depolama alanı sundu ve daha yüksek kaliteli ses ve video içerikleri eklemelerini sağladı. CD-ROM'lar, kartuşlara kıyasla çok daha fazla veri saklayabildiği için oyunlar daha kapsamlı ve zengin içeriklere sahip oldu.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 7
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - PlayStation

Sony'nin bu nesildeki en büyük hamlesi, üçüncü parti oyun ve aksesuar geliştiricilerine sunduğu geniş çaptaki destek olmuştu. Açık ve işbirliğine dayalı yaklaşımı, birçok bağımsız ve büyük oyun stüdyosunun PlayStation için oyun geliştirmeye yönlendirerek, platformun içerik açısından çok zengin olmasının önünü açtı. Teknoloji üreticileri de tüm innovasyonlarını bu platforma yansıtmış ve direksiyon setleri, ışık tabancaları ve hatta dans pedleri gibi çeşitli aksesuarlar ile platformun gelişmesine önemli katkıda bulunmuştu.

Grafiksel anlamda da gelişmiş olan PlayStation, oyunların daha gerçekçi ve detaylı grafiklere sahip olmasını sağlayan güçlü 3D işleme yeteneklerine sahip bir çip kullanan Sony, Metal Gear Solid, Final Fantasy VII, Gran Turismo gibi oyunlarla, oyun dünyasında çığır açtı.

1997'de tanıtılan DualShock kontrolcüsü, iki analog çubuk ve titreşim geri bildirimi özellikleriyle oyun kontrolünde yenilik getirdi. Analog çubuklar, oyunculara daha hassas ve akıcı kontrol imkanı sundu. Titreşim geri bildirimi, oyun deneyimini daha etkileyici hale getirerek oyunu daha çok hissetmemizi sağladı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 8
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - DualShock

PlayStation'daki CD-ROM'un sunduğu depolama kapasitesi sayesinde, oyun içi sinematikler de popüler hale geldi. Artık oyunlar içinde yüksek kaliteli sinematik sahneler kullanılabiliyordu. Oyunların hikaye anlatımında daha derin ve sinematik bir deneyim sunmalarını sağlanmıştı.

İlk PlayStation'ın sunduğu o kadar çok teknolojik yenilik var ki hepsini yazmaya kalksak sayfalar dolusu yer tutacaktır. Ancak birkaç tanesi var ki atlamak imkansız. Örneğin oyun ilerlemelerini kaydetmek için kullanılan hafıza kartı ya da multitap gibi, tek porttan dört kontrolcünün desteklenmesi gibi. Bu saydığımız yenilikler şu an çok sıradan görünüyor olsa da o dönemde oldukça önemliydi.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 9
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Multitap

Nintendo Switch

Nintendo Swtich hem ev konsolu hem de taşınabilir bir cihaz olarak kullanılabilen hibrit yapısıyla öne çıkan bir oyun cihazı. Ancak yenilikleri sadece bununla sınırlı değil. En önemli özelliklerinden biri de Joy-Con kontrolcüleri oldu. Kullanım açısından büyük yenilik getiren, küçük ve ayrılabilir kontrolcüler, birçok farklı oyun tarzına uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. Her Joy-Con, bağımsız bir oyun kontrolcüsü olarak kullanılabildiği gibi iki Joy-Con birlikte kullanılarak daha geleneksel bir kontrolcü deneyimi de elde edilebiliyor. Ayrıca, hareket algılama teknolojisi ve HD Rumble adı verilen hassas titreşim özellikleri ile oyun deneyimini daha etkileyici hale getirmekte.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 10
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Nintendo Switch

Nintendo Switch, yerel çok oyunculu oyunlarda büyük bir esneklik sunuyor. Tek bir Switch konsoluyla bile, Joy-Con kontrolcülerini paylaşarak iki kişi aynı anda oyun oynayabilir. Ayrıca, birden fazla Switch cihazı bir araya getirilerek kablosuz yerel çok oyunculu oyunlar oynanabilmekte.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 11
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Joy Con

Konsol, kimi oyunlarda çapraz platform desteği sunarak diğer konsol ve PC oyuncularıyla birlikte oyun oynamayı da mümkün kıldı. Farklı platformlardaki arkadaşlarınızla birlikte oyun oynamanızı sağlayarak topluluk deneyimini geliştirdi.

Dreamcast

Sega Dreamcast, ve online oyun devrinin kapılarını aralayan yerleşik modem ile gelen ilk konsol olarak dikkat çekiyor. Dreamcast, oyuncuların internet üzerinden diğer oyuncularla bağlantı kurmasına ve oyun oynamasına olanak tanıyan SegaNet hizmetini sundu. Bu yenilik, online çok oyunculu oyunların ve dijital oyun dağıtımının temelini attı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 12
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Dreamcast

Dreamcast'in Visual Memory Unit (VMU) adlı bellek kartı, sadece veri depolamakla kalmadı, aynı zamanda küçük bir ekran ve düğmeler ile mini oyunlar oynama imkanı sunmaktaydı. VMU, oyun içi bilgileri görüntüleme ve ek özellikler sunma gibi işlevlerle konsol oyunlarında yenilikçi bir aksesuar olarak öne çıkarken, diğer VMU'larla iletişim kurabiliyor ve belirli oyunlarda taşınabilir mini oyun konsolu gibi kullanılabiliyordu.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 13
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Visual Memory Unit (VMU)

Cihaz, 128-bit grafik işlemcisi ile o dönemin konsollarına kıyasla üstün grafik performansı sağladı. Özellikle arcade kalitesinde grafikler sunarak evdeki oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıdı. Dreamcast, anti-aliasing ve yüksek çözünürlük desteği ile oyunların daha pürüzsüz ve gerçekçi görünmesini sağladı.

200 MHz hızında çalışan Hitachi SH-4 RISC işlemcisi, o dönemin standartlarının oldukça üzerinde bir performans sunarak daha karmaşık ve detaylı oyunların geliştirilmesine ve hızlı ve akıcı oyun deneyimlerini mümkün kıldı.

Kontrolcüsü, dijital yön tuşları ve analog stick'in yanı sıra tetik tuşlarına da sahipti. Bu, hem dijital hem de analog girişleri destekleyen oyunların geliştirilmesine olanak tanıdı. Ayrıca, ergonomik tasarımı ile oyunculara çok rahat bir oyun deneyimi sundu. Sonraki nesillerde üretilen kontrolcüler hep DC kontrolcüsü referans alınarak geliştirildi.

Çevre birimleri açısından da çok zengin bir kataloğa sahip olan Dreamcast, genişletilebilir bir konsol olarak tarihe geçti. Örneğin, Fishing Controller ve Racing Controller gibi özel kontrol cihazları, belirli oyunlar için optimize edilmiş oyun deneyimleri sundu. Ayrıca, klavye ve fare desteği de sunmaktaydı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 14
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Fishing Controller

Konsolun en büyük yeniliklerinden biri de CD-ROM yerine GD-ROM (Gigabyte Disc Read-Only Memory) teknolojisini kullanmasıydı. GD-ROM, 1.2 GB'lık kapasitesiyle daha büyük ve daha ayrıntılı oyunların geliştirilmesine olanak tanıdı.

İlk konsol MMORPG oyunu olan Phantasy Star Online ile de devrim yarattı. Bu oyun, oyuncuların internet üzerinden diğer oyuncularla etkileşime girmesine ve büyük, sürekli bir dünyada maceraya atılmasına olanak tanıdı. Phantasy Star Online, konsol oyunlarında online çok oyunculu oyunların potansiyelini gösterdi.

Ek Bilgi: Oyunun sunucuları kapanmadığı için kimi Phantasy Star Online oyuncuları hala oynamaya devam etmektedir. Yılın çeşitli dönemlerinde bir araya gelerek eski dostlar olarak buluşmaktadırlar.

Game Boy

Game Boy, taşınabilir oyun konsolu pazarını kökünden değiştiren bir cihaz olarak tarihe geçti. 1989'da piyasaya sürülen Game Boy, uzun pil ömrü ve taşınabilirliği ile öne çıkarılsa da onu "Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu" listemizde üst sıralarda yer almasını değiştirilebilir kartuş sistemi ve geniş oyun kütüphanesi sağladı. Cihaz her yerde oyun oynayabilmesini sağlayarak Gamer Kültürü'nün oluşmasında önemli mihenk taşlarından biri oldu.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 15
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Game Boy

Değiştirilebilir kartuş sistemi sayesinde tek bir cihazda birden fazla oyun oynama imkanı sunarak oyunculara geniş bir oyun kütüphanesine erişim sağladı ve sonucunda cihazın ömrünü uzattı.

Cihazın en ünlü oyunlarından biri olan Tetris, cihazın dünya çapında tanınmasını sağladı. Tetris'in basit ama bağımlılık yapan oynanışı, Game Boy'u kısa sürede popüler hale getirdi ve taşınabilir oyun konsollarının yaygınlaşmasında büyük bir rol oynadı. Kısa süre içinde birçok taklidi de piyasaya sürülecekti. Eskiler hatırlar, Almancılar yazın Türkiye'ye tatil için geldiklerinde çocuklarının elinde mutlaka bir Game Boy olurdu. Bir çoğumuzun da ilk oyun deneyimleri o  zaman başlamıştı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 16
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Tetris

Game Boy için geliştirilen link kablosu ile birden fazla cihazı birbirine bağlayarak çok oyunculu oyunların taşınabilir cihazlarda oynanabilmesinin de yolunu açtı. Özellikle Pokémon serisi ile bu özellik büyük bir popülerlik kazanmıştı.

Her ne kadar renkli ekranlar o dönemde mevcut olsa da daha az enerji tüketip daha uzun pil ömrü sağlaması sebebiyle monokrom ekran ile piyasaya sürülmüştü. Ayrıca, bu ekran sayesinde cihazın üretim maliyetleri düşürüldü ve daha geniş bir kitleye ulaşması sağlandı.

Super Mario, The Legend of Zelda ve Pokémon gibi ikonik oyun serileri, Game Boy'un başarısına büyük katkıda bulundu. Bu oyunlar, cihazın popülaritesini artırarak birçok oyuncunun Game Boy'u tercih etmesine olanak tanıdı. Ayrıca aksesuar çeşitliliği de bol olan konsol, farklı bir deneyim sunmayı da başardı. Bunlar arasında ışıklı büyüteç, bağlantı kablosu, ek pil yuvası ve yazıcı gibi ürünler yer alıyordu. Hatta bir arcade makinesine çevirebileceğiniz bir aksesuarı bile bulunmakta.

Nintendo Game Boy, taşınabilir oyun konsolu pazarında devrim yaratan bir cihaz olarak tarihe geçti. Taşınabilirliği, dayanıklılığı, geniş oyun kütüphanesi ve yenilikçi özellikleri ile konsol, oyun dünyasında kalıcı bir etki bıraktı.

Nintendo Entertainment System (NES)

Nintendo Entertainment System (NES), 1985'te piyasaya sürüldüğünde video oyun endüstrisinde devrim yaratmıştı. Pong çılgınlığından sonra, video oyunlarının yeniden popülerlik kazanmasını sağlayarak, konsol oyunlarının ev eğlencesinin merkezine yerleşmesinde büyük rol oynadı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 17
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Nintendo Entertainment System (NES)

NES'in en büyük yeniliklerinden biri, oyunları değiştirebilir kartuşlar şeklinde sunmasıydı. Oyuncuların tek bir konsolda birden fazla oyun oynayabilmesini sağlayarak oyun kütüphanesini genişletti. Kartuş sisteminin dayanıklılığı ve kullanım kolaylığı, NES'i diğer konsollardan ayıran önemli bir özellikti.

Birçok ikonik oyunun doğduğu platformda, Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Metroid ve Mega Man gibi oyunlar, NES'in başarısında en önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapımlar, yalnızca eğlence sunmakla kalmadı, aynı zamanda oyun tasarımı ve hikaye anlatımı konusunda da yeni standartlar belirledi.

Nintendo, NES için çeşitli aksesuarlar ve eklentiler de geliştirdi. Bu aksesuarlar arasında Zapper ışık tabancası, R.O.B. (Robot Operating Buddy) ve Power Glove gibi yenilikçi cihazlar yer aldı. Bu eklentiler, oyun deneyimini zenginleştirerek oyunculara daha fazla seçenek sundu.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 18
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Zapper

Dönemin diğer konsollarına göre üstün donanım ve grafik özellikleri ile dikkat çeken, 8-bit grafik motoru ve gelişmiş ses çipi, oyunların daha detaylı ve etkileyici olmasını sağladı.

NES'in kontrol cihazları, ergonomik tasarımı ve kullanım kolaylığı ile öne çıktı. D-pad (yön tuşları) ve iki aksiyon tuşu, oyuncuların oyunları daha rahat kontrol etmesini sağladı. Bu tasarım, modern oyun kontrol cihazlarının temelini oluşturdu ve günümüzde bile standart olarak kabul ediliyor.

NES, oyunlarda ilerlemeyi kaydetme özelliği ile öne çıkıyordu. The Legend of Zelda gibi bazı oyunlar, ilerlemeleri kaydetmeye izin veren pil yedekleme sistemine sahipti. Uzun ve karmaşık oyunları tamamlamak için cihazını hiç kapatmadan günlerce açık tuttuğumuz dönemde bulunmaz bir fırsat olarak karşımıza çıkmıştı.

Nintendo, üçüncü parti oyun geliştiricilere verdiği büyük destek, Capcom, Konami ve Square Enix gibi şirketlerin bugün bile hala oyun devleri arasında yer almasının yolunu açtı. NES'in oyun kütüphanesinin çeşitliliğini ve kalitesini artıran bu firmalar konsolun cazibesini daha da güçlendirdi.

NES, piyasadan çekilmesinin ardından bile video oyun endüstrisi üzerinde kalıcı bir etki bırakıyor. NES'in getirdiği yenilikler ve standartlar, modern oyun konsollarının ve oyun tasarımlarının temelini oluşturdu. Mirası, günümüzde hala birçok oyuncu ve geliştirici tarafından saygıyla anılmaktadır.

PlayStation 2

PlayStation 2, mevcut oyun koleksiyonlarını yeni konsolda da oynayabilmelerine olanak tanıyan, bir önceki nesil ile geriye dönük uyumluluk sunan ilk büyük konsoluydu. PS2, aynı zamanda bir DVD oynatıcı olarak da işlev gördü. Konsolun sadece oyuncular arasında değil, aynı zamanda ev eğlence sistemi arayan tüketiciler arasında da popülerlik kazanmasına yardımcı olarak birçok kişiyi, ayrı bir DVD oynatıcı almaya da yönlendirdi. Tabii ki DVD oynatıcıda da marka tercihi Sony'den yana kullanılacaktı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 19
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - PlayStation 2

Emotion Engine adı verilen güçlü işlemcisiyle, önceki nesil konsollara kıyasla çok daha gelişmiş grafikler ve daha karmaşık oyun dünyaları sunabiliyordu. Bu sayede oyun geliştiricilerinin daha gerçekçi ve detaylı oyunlar yaratmasının da önü açılmış oldu. Sonuç olarak da tarihin en geniş ve çeşitli oyun kütüphanelerinden birine sahip olarak ön planda yer aldı. Grand Theft Auto serisi, Metal Gear Solid 2, Final Fantasy X, Gran Turismo 4 ve God of War gibi birçok ikonik oyun, PS2 platformunda piyasaya sürüldü.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 20
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - God of War

PS2, EyeToy kamera, dans matı, mikrofon, buzzer ve çeşitli kontrol cihazları gibi birçok aksesuarla uyumluydu. Özellikle EyeToy, hareket tabanlı oyun deneyimlerinin erken bir örneği olarak dikkat çekti. Ancak bunlar arasında en çok ilgimizi çeken Sega Saturn PS3 Kontrolcüsü olmuştu. Rakip bir oyun konsolunun, PS2 için çıkarttığı kumanda çok bilinmese de tarihteki yerini aldı.

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - 21
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu - Eye Toy

PS2'nin DualShock 2 kumandası, önceki nesil DualShock kumandasının geliştirilmiş bir versiyonuydu. Daha hassas analog çubukları, ek titreşim motorları ve daha fazla düğme hassasiyeti ile oyunculara özellikle aksiyon ve yarış oyunlarında önemli bir avantaj sağlayan daha iyi bir kontrol deneyimi sundu.

Dünya genelinde 155 milyondan fazla satışıyla tüm zamanların en çok satan oyun konsolu oldu. Bu inanılmaz satış rakamı, konsolun ne kadar başarılı ve etkili olduğunu gösterdi. PS2, birçok ülkede oyun kültürünün yaygınlaşmasında büyük rol oynadı.

Sony, PS2 için düzenli olarak yazılım güncellemeleri ve teknik destek sağladı. Bu güncellemeler, sistem performansını artırarak yeni özellikler ekledi.

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2024 08:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2024 23:18
Büyükler hatırlayacaktır. NES, Sega Mega Drive gibi konsolların Türkiye'de bulunmadığı dönemlerde Home Computer adında bir konsol vardı. Kim üretir piyasaya salardı hala bilmiyorum. Kaset denilen kartuş sistemi ile çalışırdı. Mario, Captain Tsubasa, Duck Hunt aklıma gelen oyunları. Hey gidi günler
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2024 10:52
nostaljik olmuş ama gerçek bir numara;

Bloodborne -PS4 'tür
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 14:12
Evet PS2 DVD oynatıcıydı ve PS1 de CD Player, yani VCD oynatıcıydı. Farklı bir oynatıcı, ek bir aparat satın almaya gerek duymadan film izlenebiliyordu.
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 16:48
Yanlış hatırlamışım arkadaşlar, PS1 de sadece müzik dinleniyormuş. Ek aparat takılarak VCD film izlenebiliyormuş. Ve galiba bu aparat Sony üretimi değil, bir başka firmanın ürünü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 09:50
Commodore 64 ?
Klavyeden ismimi yazıp ekranda görünce sanki soğuk füzyonu keşfetmiş gibi "Bak Anne naptım" demiştim. :)))
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 14:15
Onlar konsol değil HC (ev bilgisayarı) olarak geçiyor. Konsol, başlıca üretim amacı oyun oynamak olan cihazlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 03:15
Bir şey soracağım, bu konsolların ve aparatların tamamı Türkiye'de her yerde satışa sunuldu mu eskiden? Çocukluğumdan beri ilgili mağazalara ayda en az 4 kere ne var ne yok diye bakmaya ve alışverişe giderim. Belki ben hiç dikkat etmemiş olabilirim elbette ama bazılarını hiç görmedim de, o yüzden...

----------------

Cihazlar satıldı. Ancak eski konsolların aksesuarları pek gelmedi.
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2024 12:39
Hocam orijinal cihazlar (nintendo NES vs) Türkiye de hiç bir zaman satışa çıkmadı.. Onları, Türkiye de herkes çakma makina ile micro geniuslarla tanıdı. Ha Yurtdışından alınmış Türkiye ye bavul içinde getirmiş olunabilir..Ama Türkiye de satılmadı biliyorum

--------------

Doğru söylüyorsunuz. Resmi olarak satılmadı. Doğubank gibi yerlerde satılıyordu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Oyun Konsolu
İlginizi Çekebilir