ArtılarGears of War bozulmamış ana yapısıyla tekrar karşımızda. Müzikler aynı ihtişamını koruyor
EksilerKaplamaların yüklenmesi neredeyse bir asır sürüyor. V-sync özelliği yok. Sadece Windows 10'u zorunlu kılıp birçok sorun çıkartıyor. Absürt derecede yüksek sistem gereksinimleri istiyor
Bu incelemeye nereden, nasıl, hangi kelimelerle başlasam bilemiyorum. Kabul ediyorum. Hayatım boyunca 'fanboy' olmasam da PlayStation'a özel oyunları daha bir severek oynadım. Bu yüzden evimde hep PlayStation oldu. Konsol savaşlarında PlayStation'ın rakibi olan Xbox'da benim ilgimi çeken pek bir oyun yoktu. Çok aramazdım yani. Ta ki, 2006 yılının Kasım ayına, Gears of War'ın çıkışına kadar. Tanrım o nasıl bir oyundur öyle! O nasıl bir siper sistemidir! Unreal Engine 3 gerçekten böyle harika bir motor muydu? Oynamam gerekiyordu, çıldırmıştım! Ama bir Xbox 360 sahibi olmadığım için ben Gears of War'a, Gears of War da bana bakıyordu. Neyse ki tam bir sene sonra Microsoft radikal bir karar alıp Gears of War'ı PC platformuna da çıkardı ve ben de dahil milyonlarca PC kullanıcısının yüzünü güldürdü.
Gears of War benim için her zaman en iyi oyun serilerinden birisi olmuştur. Şahsi fikrim olarak kesinlikle Xbox'ın en iyi serisidir. Epic Games ve People Can Fly'ın geliştirdiği ilk oyun, oyun dünyası için bir devrim niteliğindeydi. Her yanından yenilik akıyor, görselleriyle büyülüyor ve derin hikayesi ile o yüzeysel şiddet öğelerini silip süpürüyordu. Hele o testere ile modifiye edilmiş otomatik tüfek yok muydu... Mükemmel bir oyundu Gears of War. Maalesef serinin diğer hiçbir oyunu PC platformuna çıkamadı. Bu yüzden ilk oyunu oynayıp çok seven benim gibi oyuncuların içinde hep bir ukte kaldı. 'Çıksa da oynasak' diye. Çıkmadı. Oynayamadık. Microsoft bunun yerine Gears of War serisininin ilk oyununu 'Ultimate Edition' adı altında PC platformuna 'remaster' edilmiş halde çıkardı. Yani bir nebze iyileştirilmiş grafikler ve yükseltilmiş çözünürlük desteği ile. Peki ne oldu? Gerçekten Gears of War tüm o kusursuz ihtişamı ile geri dönmeyi ve PC platformunu tekrar fethetmeyi başardı mı? Hayır. Koca bir hayır. Gears of War Ultimate Edition, tam bir facia oldu. Gelin bakalım neden öyle olmuş.
Öncelikle söylemeliyim ki, bu incelemede oyunun hikayesine veya diğer anlatım özelliklerine değinmeyeceğim. Daha önce hiç oynamadıysanız ve genel çehresi ile Gears of War'ı merak ediyorsanız sizi 2006 yılında yapılan incelememize davet ediyorum. Bu incelemede sadece Ultimate Edition'ın sunduğu yeniliklerden ve sistem özelliklerinden bahsedeceğim.
Bir remastered oyundan ne bekleriz? Şu oyuncu lügatına son 2 yıldır büyük bir oranda giriş yapmayı başaran remastered terimi de ne ola ki? Öyle her elini kolunu sallayan bir oyunun çözünürlüğünü artırıp tekrar piyasaya sunabilir mi? Görünüşe göre sunabilirmiş. Coalition adlı oyun stüdyosu (Kendileri şu anda Gears 4'ü de geliştiriyor) tarafından geliştirilen Ultimate Edition, çıkmadan önce de büyük tartışmalara konu olmuştu. Remaster edilmiş bir oyuna göre çok ama çok yüksek sistem gereksinimleri istiyordu. Adam gibi çalıştırabilmek için en az 16 GB Ram ve son teknoloji işlemcileri, ekran kartlarını istiyordu. Bu gerçekten uçuk bir rakamdı. Oyuncular da bu bağlamda tepki göstermekte sonuna kadar haklıydı. Coalition sanki 'ya biz yapıp çıkaralım da, oynayabilen oynasın' demişti. Uğraşmadılar ve gerçekten de oyunu bu sistem gereksinimleri ile çıkardılar. Sonrası felaket.