1/6

Gamescom 2016 Değerlendirmesi

Can Arabacı 26.08.2016 - 11:21
Fuarda oyunları denedik
Ne yalan söyleyeyim, ilk başta bu seneki Gamescom’un biraz sönük geçeceğini düşünüyordum. Geçen seneki kadar yeni duyuru olmaması, bazı firmalardan da son dakikaya kadar ses çıkmamış olması beni neredeyse bu sene fuara katılmaktan bile vazgeçirecekti. Ancak müthiş bir yoğunlukla geçen 4 günün ardından şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Gamescom 2016 önceki senenin altında kalmamayı başarmış durumda. Lafı fazla uzatmak istemiyorum, zira üzerine konuşacak çok oyunumuz var, o yüzden buyrun firma firma, oyun oyun neler gördük Gamescom’da onu konuşalım.

BETHESDA
Fuarın resmi açılışından bir gün önce gerçekleşen Basın Günü’ndeki ilk durağım Bethesda oldu. Normalde Bethesda oyunlarına temkinli yaklaşıyor olmama rağmen bu sefer heyecanlıydım; zira işin ucunda akıbeti belirsizlikten belirsizliğe koştuktan sonra bir anda E3’te bambaşka bir oyun olarak çıkan Prey vardı. Dishonored’ın yapımcısı Arkane’in ellerinde tekrar hayat bulan ve yazar kadrosuna Chris Avellone gibi usta isimleri de dahil eden Prey’in önceki oyunla ismi ve ana teması dışında bir ortak yanı yok. Oyunun isminde geçen “Prey” (yani Av) yine biziz ve uzaylılar tarafından avlanıyoruz. Ancak bu sefer terkedilmiş bir uzay istasyonundayız ve oyunun psikolojik gerilim/korku dozajı tavan yapmış durumda.

E3’teki videoları bu konuda oldukça ketumken Bethesda Gamescom’da bilgi vanalarını iyiden iyiye açmış durumda. Bilhassa üzerinde çok durdukları “mimic” adı verilen uzaylı türü için bahsettiklerini yapabilirlerse gerçekten de oynarken iyiden iyiye gerileceğiz. Çünkü bu uzaylı siz onu kovalarken bir anda köşeyi dönmeyi ve gözden kaybolmayı başarabilirse onu bulabilene aşk olsun: Odanın içerisindeki herhangi bir nesnenin kılığına girebildiği için her an üzerinize doğru atlayacak bir kahve kupası ya da çöp kovasına karşı tetikte olmanız gerekecek. Daha da güzeli, mimiclerin bu davranışı önceden hazırlanmış değil de o an duruma göre oluşacak bir hareket olduğundan her seferinde çok farklı sürprizlere yakalanmak da gayet olası olacak. Hepsinin üzerine cilayı çeken ise ister erkek istersek de kadın olarak yaratabileceğimiz ana karakterin bu uzaylı güçlerini ilerledikçe kullanabilecek olması. Sunumda gösterilen örnek normalde geçemeyeceğimiz bir açıklıktan kahve kupasına dönüşerek yuvarlanmaktı. Bu şekilde söyleyince garip ve komik geldiğinin farkındayım ama oyunun tonu ve yapımcıların vadettiği o diken üstünde olma hissiyatıyla birlikte verilebilirse ilginç bir oyun mekaniği olacağına şüphe yok.

Oyunun net çıkış tarihi henüz elimizde yok ancak Bethesda 2017 içerisinde çıkacağını garanti ediyor.


Prey’in dışında yine bir Arkane/Bethesda ortak yapımı olan Dishonored 2 de çok görmek istediğim oyunlardan biriydi ancak ne yazık ki onca koşuşturmanın arasında bir türlü onun sunumuna uğramak mümkün olmadı. Yine de bizzat sunumunu izleyememiş olsam da yayınlanan oynanış videolardan Emily’nin güçlerine tanıklık etme fırsatı buldum. Görünüşe göre Emily’nin güçleri Corvo’nunkilerden daha farklı bir şekilde gelişmiş ve biraz da “Darkness” serisini andırıyor. Bu kesinlikle kötü bir benzerlik değil ama, zira Emily oldukça akıcı ve ölümcül olduğunu bu oynanış videolarında da kanıtlıyor. Merak eden hemen aşağıdan izleyebilir:


Bethesda’dan sonraki durağımız Focus Interactive’di ve toplantımızın olduğu mekanı bulmaya çalışırken yanlışlıkla Türkiye’nin resmi stand bölgesine daldık. Bu sene Gamescom’un resmi partnerlerinden biri olan Türkiye’nin fuarda çok aktif ve etkin bir şekilde bulunduğunu da belirteyim bu bahaneyle.  Umarız bundan sonraki senelerde de Türkiye’nin Gamescom’daki yeri daha da artar.