Forza Motorsport 6

Platformlar XBox One
Forza Motorsport 6
  • Yapımcı - Yayıncı Turn 10 Studios - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon,Yarış
Merlin Puanı 90
9 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%81
Artılar Muhteşem grafikleri 60FPS'de verebiliyor. Araç çeşitlili oldukça doyurucu. Force Feedback desteğinin kusursuz çalışması
Eksiler Yapay zekadaki aksaklıklar
Özel İnceleme
Furkan Sakoğlu 6.10.2015 - 16:50
Asfaltların kralı geri döndü!
Forza... İsmindeki ihtişamı görmezden gelmek oldukça güç bir yapım. Motor sporlarına ilgi duyanların, otomobil severlerin, yarış tutkunlarının en çok güvendikleri serilerden bir tanesidir Forza serisi. Gran Turismo ile arasındaki yıllar süren rekabet, hiç bir zaman sonuçlanmadı, büyük ihtimal de sonuçlanmayacak. Çünkü iki yapım da birbirinden güzel, birbirinden kaliteli.

Konu yarış simülasyonları olduğunda görülmek istenen ilk şey, tabiî ki oyun içerisinde bulunan araba çeşitliliğinin mümkün olduğunca fazla olmasıdır. Forza'nın da bu nesilde şimdiye kadar gördüğümüz yapımlar arasında, en fazla araç çeşitliliğini barındıran yapımlardan biri olduğunu söylesek, yanlış bir şey söylemiş olmayız. Oyun içerisinde klasik araçlardan tutun da, supersport kategorisindeki canavarlara kadar birçok araç, emrimize amade olmuş durumda. Araç çeşitliliği o kadar yüksek ki, oyun içerisinde karşılaştığım birçok aracı, daha önce ne görmüş, ne de duymuştum. Bu konuda Forza 6, beklentilerimin üzerine bile çıkmayı başardı.

Force Feedback anlamında Forza 6 özellikle Project Cars'a karşı bariz bir üstünlük sağlamış
Hazır araçlardan bahsetmeye başlamışken, Forza 6 içerisindeki araçların modelleme kalitesine değinmek istiyorum. Bu kadar fazla araç olduğunda, arka planda kalmış, nispeten daha az duyulmuş araçların modellemelerinin daha kalitesiz olduğunu düşünebilirsiniz, ama bu kesinlikle böyle değil. Forza 6 içerisinde bulunan tüm araçları, mümkün olan yüksek poligon seviyesinde, en ince detayına kadar modellenmiş, hatta araç farlarının içi dahi 3D şekilde hazırlanmış ve basit bir kaplama ile bırakılmamış.

Araba mavi, gökyüzü mavi, deniz mavi, kum sarı(!)
Araç çeşitliliği ve araçların modelleme kalitesinden tam not almayı başaran Forza 6, yeni neslin getirdiği işlemci gücü ile araç fiziklerinde de büyük bir atılım gerçekleştirmiş. Günümüzdeki tüm yarış simülasyonlarını deneyen biri olarak, aracın kontrolünün bende olduğunu en çok hissettiren yapım, kuşkusuz Forza 6 oldu. Logitech G29 ile yaptığım denemelerde, Force Feedback anlamında da Forza 6 özellikle Project Cars'a karşı, bariz bir üstünlük sağlamış durumda, özellikle aracın kontrolünü kaybettiğimizde, su birikintilerine girdiğimizde, yoldan çıktığımızda vb. durumlarda, direksiyonda bu efektleri bire bir hissetmek, gerçekten yarış deneyimini katlayarak artırmış durumda. Forza 6 bu anlamda şuan için rakipsiz diyebiliriz.

Unutmadan belirtmek istediğim bir eleştirim var. Forza gibi yarış simülasyonları, doğası gereği en çok direksiyon setleri ile zevkli olmakta, buna hiç kimsenin itiraz edeceğini zannetmiyorum. Oyunu direksiyon setleri ile oynayan birçok oyuncuda, kamera olarak kokpit kamerasını tercih ediyor. Forza 6 kokpit kalitesi olarak kuşkusuz en başarılı yapımlardan biri, ama Turn 10, ne yazık ki 900 dereceye sahip direksiyon setlerini hesaba katmayarak, oyun içerisindeki direksiyonu en fazla 90 derece dönebilecek şekilde tasarlamış. Bu çok büyük bir eksiklik gibi görünmese de, bu tip detaylara özen gösteren kullanıcılar için can sıkıcı bir detay. Umarım Turn 10 yakında zamanda getireceği güncellemeler ile bu durumu düzeltir.
Yavaş yavaş oyunun en önemli kısmına, yani sürüş fiziklerine gelmek istiyorum. Forza 6'nın sürüş fizikleri, ne Gran Turismo 6 kadar yumuşak, nede Project CARS kadar sert. Açmak gerekirse, Forza 6, ikisinin arasını bulmayı başarmış. Oyun size hem süspansiyon efektlerini hissettiriyor, hem de yolun durumuna göre aracın tepki vermesini çok başarılı bir şekilde ellerinize taşıyabiliyor. Özellikle yağmurlu havalarda, oyun ne oynanamayacak kadar zorlaşıyor, ne de güneşli bir günde olduğu sorunsuz bir sürüş sunuyor. Özellikle yollarda biriken su birikintilerinin üzerinden geçerken, aracın hafifçe savrulması, hem takdire şayan bir detay, hem de Forza 6'nın gelişimini gösteren önemli etkenlerden birisi.

Farklı araçlar ile yaptığım denemelerde, özellikle klasik ve eski tip araçların çok daha fazla drift'e yatkın olduğunu hissedebildim. Tabiî ki araçlar eskidikçe, yol tutuşu özelliklerinin de zayıflamaya başlaması, oyunun her aracın fiziklerine ayrı ayrı ve özenle çalıştığını kanıtlayan etkenlerden biri oldu. Üstelik bu kadar fazla araç çeşitliliğinin olduğu bir oyunda, her aracın farklı bir sürüş deneyimi sunması, oyunun oynanış süresini oldukça uzatan etkenlerden birisi. Forza 6 bu konuda da sınıfı takdir ile geçmeyi başarıyor.

Alp'lerden dünyanın en ünlü pistlerine kadar birbirinden farklı pistler bizleri bekliyor.
Ayrıca oyun içerisinde bulunan araçların tamamının performans ve görsel açıdan özelleştirilebildiğini belirtelim. Özelleştirme denildiğinde aklınıza hemen NFS Underground 2'deki gibi bir modifiye türü gelmesin, görsel açıdan yapılan düzenlemeler, oldukça minimal seviyede tutulmuş. Bir iki tampon türü, spoiler gibi eklemeler yapabiliyorsunuz. Forza 6 bu konuda birazcık daha yoğun çalışsaydı, oyunun hayranları açısından çok önemli olmasa da, seriye uzak olanları kendisine çekebilirdi. Performans konusunda ise Turn 10, modifiye de çığır açmış diyebiliriz, neredeyse araçların bujilerini bile değiştirebiliyoruz ve yaptığımız her değişiklik, araca bir şeyler katabilirken, bir şeyleri de yanında götürebiliyoruz. Örneğin araca spoiler eklediğinizde, dönüş kabiliyeti ve fren performansı gelişirken, oluşan ağırlık yüzünden hızlanması ve son hızı düşüş gösterebiliyor. Bu konulara iyice özen göstermek ve aracı maksimum performansına ulaştırmak için birazcık çaba göstermemiz gerekiyor.

Modifiye ve araç geliştirme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, aracınızın performansını geliştirdikçe, performans sınıfınız da yükseliyor olması. Belli sınırlar aşıldığında aracınız klasman değiştiriyor ve belli yarışlardaki klasman sınırlarına takılabiliyorsunuz. Bu yüzden yaptığınız modifiyelerde aracı her yönden yavaşça geliştirmek mantıklı bir seçenek, tek bir parça bile aracınızı sınıf atlatabiliyor.

Forza 6 hava koşulları konusunda da başarılı bir yapım.
Özelleştirme imkanlarının yanı sıra, oyun içerisinde Mod Pack adı verilen bir çeşit ekipman mevcut. FIFA Ultimate Team'deki kart açmaya benzeyen bu sistem ile belirli miktarda paralar karşılığında, farklı kalitelerde Mod Pack'ler satın alıyoruz. Bu Pack'lerin içerisinden, aracımızı geliştiren, hızını yükselten, vites geçişleri arasındaki zamanı kısaltan küçük performans geliştirmeleri çıkabiliyor. Bunların kimisi belirli kullanım sınırlarına sahipken, kimisi sınırsız olabiliyor. Ayrıca bu pack'lerden bazılarının içinden, aracınızın performansını düşüren parçalar da çıkabiliyor. Eğer bu parçaları kullanırsanız, oyun size yarış sonunda ekstra para veya tecrübe puanı sunuyor. Bu arada oyun içerisindeki her seviye atlamanızda Forza 6 size bir çekiliş imkanı sunuyor, bu çekilişlerden para veya ücretsiz araç kazanabiliyorsunuz, ilk denemem de 1milyon krediyi kasama koymak gerçekten keyifliydi...

Modifiye konusunda bir kenara bıraktıktan sonra oyun içerisindeki pist çeşitliliğine değinmek istiyorum. Forza 6 bu konuda da bekleneni karşılamayı başarıyor. Alp'lerden dünyanın en ünlü pistlerine kadar birbirinden farklı pistler bizleri bekliyor. Ayrıca her pistin farklı hava koşullarında uğradığı değişim de takdire şayan, her farklı koşul adeta yeni bir pist deneyimi yaşatmayı başarıyor. Burada vurgulamak istediğim bir nokta var. Forza 6 ne yazık ki gerçek zamanlı olarak hava durumlarında değişiklik yapmıyor. 
Yani oyuna girerken seçtiğiniz hava durumu, yarış bitene kadar aynı kalıyor. Keşke Turn 10 bu konuda gerçek zamanlı değişime gitseydi.

Oyunun içerisindeki kariyer modana gelecek olursak, Forza 6 bizleri en düşük araç seviyesinden başlatıp, zamanla ilerletiyor. İlk başta sokak sınıfı dediğimiz araçlar ile yarışırken, zamanla süper araçları hizmetimize sunuyor. Ama kariyer modundaki ruh eksikliği, oyunun sizi içine çekmesini engelliyor. Keşke bu mod küçük hikayeler ile desteklenseydi, gerçi bir simülasyon oyunundan derin bir hikaye beklemek de, çok mantıklı değil, o yüzden buna bir eksi gözüyle bakmıyorum.

Özellikle motor sesleri konusunda şimdiye kadar karşılaştığım en başarılı oyunlardan biri.
Forza 6'nın eleştiriye oldukça açık bir yönü var, yapay zeka. Genelde tekli oyuncu modunda vakit geçiren simülasyon tutkunları için, yapay zekanın gelişmiş olması olmazsa olmaz bir özellik. Forza 6 ise bu konuda ne yazık ki pek de başarılı değil. Hatta oyun içerisinde bir yarış esnasında, hemen yan yana gittiğim bir rakibi, hafifçe sağa doğru sıkıştırdığımda, yoluna düm düz devam etti ve piti ayıran bariyerlere kafalama daldı. Küçük bir kahkaha sonrasında ise yoluma devam ettim. Eminim ki Turn 10, zaman içerisinde getireceği güncellemeler ile yapay zeka üzerinde geliştirmeler yapacaktır.

Turn 10, Forza 6 konusunda en iddialı olduğunu noktalardan biri de oyunun grafikleriydi, bu konuda gerçekten dersini iyi çalışan Turn 10, oyunu muhteşem görseller ile piyasaya sunmayı başardı. Özellikle ışıklandırma konusunda muhteşem bir performans sergileyen Turn 10, ışık oyunlarını başarılı bir şekilde kullanmış, araç modellemelerindeki detay ise, daha önceden belirttiğim gibi son derece başarılı. Özellikle yağmurlu havalarda oyun resmen görsel bir şölene dönüşüyor. Yol ortasında biriken su birikintileri hem görsel anlamda etkileyici bir hal alırken, oynanışa da etki etmeleri oldukça sevindirici. Pistlerdeki detaylar ise yine takdirimi kazandı. Turn 10 tüm pistler için aynı özeni korumuş ve gerçekçi bir pist tasarımını Forza 6'da bizlere sunmuş.

Forza 6 şanını sürdürmeye devam ediyor!
Oyunun en çok takdir ettiğim kısımlarından birisi ise sesler oldu. Özellikle motor sesleri, şimdiye kadar karşılaştığım en başarılı oyunlardan birisi. Oyunda beni şaşırtan bir diğer durum ise teker seslerinin dinamik olması, yani yarış içerisinde tekerler yıprandıkça ve ısındıkça, kulağımıza gelen sesler de değişmeye başlıyor, hatta oyun, yükleme ekranlarında verdiği ipuçlarında, tekerlerin durumunu seslerinden takip edebildiğimizi belirtiyor. Yani kısaca Forza 6, ses konusunda da sınıfı geçiyor.

Artık yavaş yavaş son sözlere gelecek olursak, Forza 6, muhteşem grafikleri, 60 FPS'te hiçbir sorun çıkarmadan oynanabilmesi, devasa araç çeşitliliği, keyifli ve gerçekçi sürüş fizikleri, başarılı modifiye yapısı ve daha birçok özelliği ile Xbox One için alınabilecek en iyi yarış simülasyonu. Eğer bir Xbox One sahibiyseniz ve bir de Force Feedback'li direksiyonunuz varsa, Forza 6'yı kesinlikle kaçırmayın. Yollar sizleri bekliyor.
Yorumlar 50
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 15:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2017 14:11
2kisilik nasil ayarlaniyo arkadaslar bilen var mi acaba?
MK Okuru
MK Okuru 30.06.2017 19:25
Bende bulamadım :(
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.10.2016 00:03
Bende iki kişilik ayarlayamadım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.09.2016 16:11
Arkadaşlar oyunu xbox'a yükledim sorunsuz da çalışıyor ama oyun 2 kişilik olmasına rağmen ayarlayamadım. Yardımcı olabilecek kimse var mı? Teşekkürler...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2016 13:33
YARIŞ OYUNLARI HİÇBİRZAMAN KONSOL ALDIRACAK ALBENİYE SAHİP DEĞİLDİR OLMAMIŞTIR BUNDAN DOLAYI BİR KRİTERDE DEĞİLDİR
BUGÜNE KADAR ÇIKAN OYUNLARIN HİÇBİRİ BURNOUT REVENGE HARİÇ Kİ AYNI KATEGORİDE DEĞİLLER FORZA 6 KADAR İYİ DEĞİL BİR PUANLAMADA FORZA 90 İSE GT 70 ALIR ONA GÖRE DEĞERLENDİRİN
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.10.2015 10:23
ben bu oyunu aldım ama çalışmadı. halbuki sistemim de iyi. 2 gb ekran kartım var. o kadar para verdim oyun çalışmıyor ya çıldıracağım.
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2015 00:06
pc ye çıktımı bu oyun ???!'!'!!! akjdaskjdhksad
Kalan Karakter: 300 Gönder