Bir metrobüs müdaviminin Lamborghini ile imtihanı
Nasıl ki Barış Manço, “Herkes gömlek giyerken, Ahmet ceket giyerdi,” demişti şarkısında; bundan yıllar evvel herkes PlayStation 2 oynarken, ben de Xbox oynardım. Bendeki Xbox sevdası öyle bir hale gelmişti ki, o yıllardaki Merlin ekibi adımı, “X-Kutusu”na bile çıkarmıştı. World of Warcraft’ın kasırga gibi estiği, PC grafiklerinin konsolları sollamaya başladığı dönemde, “İyi ki X-Box’çıymışım” dediğim bir oyundu Forza Motorsport. Gerçekçi yarış dinamikleri, muhteşem grafikleri ve inanılmaz derecede detaylı oyun yapısı ile bir devri kapatıp, bir devri açmıştı.
Yıllar geçtikçe Forza da değişti, gelişti. Önce Xbox 360, sonra da Xbox One üzerinde yer alan seri, daha detaylı oyun yapısı ve daha fazla araç sunarak gelişimini sürdürdü. Forza, kendi türünde gerçekten başyapıt sayılacak ölçüde iyi bir oyundu ama kusursuz değildi. Safkan bir simülasyon olmasından dolayı kısıtlı bir kitleye hitap ediyordu. Bu eksikliği fark eden yapımcılar Forza Horizon isimli, simülasyon ile arcade’in bir araya geldiği farklı bir oyun tarzını ortaya çıkardılar. Eğlenceli bir karnaval havasını sunan oyun çok beğenilince de ikincisinin gelmesi kaçınılmaz oldu.
Artık devir değişti, tabii Forza da değiştiForza Horizon 2, hem Xbox 360 hem de Xbox One için piyasaya sürüldü. Tahmin edeceğiniz gibi, oyun aşağı yukarı aynı olsa da yeni ve eski nesil arasında hatırı sayılır bir grafik farkı ve buna ek olarak da bazı oyun içi özelliklerde değişiklikler var. Konsollar arası farklılıklarını yazının ilerleyen bölümde anlatacağım. Şimdi gelin öncelikle oyunumuz neler sunuyormuş onları irdeleyelim.
Önce de belirttiğim gibi gerçek Forza oyununa kıyasla arcade bir yapıyı, yani gerçekliğin göz ardı edilip, eğlenceye, hıza ve adrenaline önem verilen yarış tarzını benimsiyor Horizon 2. Düzenlenen bir yarış festivalinde, çılgınlar gibi eğlenen yarışseverlerle birlikte tozu dumana katıyoruz. Gerçekçilik tamamen kenara bırakılıyor zannetmeyin sakın. Sürüş dinamikleri gerçeğe yakın ölçüde seyrediyor, ama oyundaki asıl amaç insanlara adrenalin ve eğlence sunmak olduğundan, gerçeğine uygun fizik kuralları ile oyuncuların çok da boğazına yapışmıyor.
Hatalıysam çaktırmaİçten, samimi ve tutkulu bir hanımefendinin sunumuyla başlayan Horizon 2, daha ilk sahneden bizi havaya sokmayı başarıyor. Tavan yapan bir coşku, sanki yarın hiç gelmeyecekmiş gibi çılgınlar gibi eğlenen seyirciler ve umarsızca gökyüzüne gönderilen havai fişekler eşliğinde müthiş bir karnaval karşılıyor bizi.
Yarış oyunu için gerçekten büyük sayılabilecek bir haritamız, yüzlerce yarış müsabakası ve anlık olarak karşımıza çıkan mini görevlerden oluşan, dolu dolu bir oyun deneyimi bizleri bekliyor. Başlangıç aşamasında bize genel oyun yapısını ve yarışların usulünü öğreten anlatımın ardından, kendimizi sınamak için basit yarışlardan oluşan turnuvalara katılıyoruz. Dörtlü gruplar halinde sunulan yarışları tamamladıkça yeni etkinlikleri aktif ediyoruz.