1/3

Football Manager 2017

Batuhan Dönertaş 1.11.2016 - 12:20
What can i do, sometimes..
Platformlar Mac, PC
Football Manager 2017
  • Yapımcı - Yayıncı Sports Interactive - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 84
9 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%46
Artılar Uzun süreli oynanış. Yeni menajer oluşturma seçenekleri. En iyi menejerlik oyunu
Eksiler Röportajların kendini tekrar etmesi. Maç motorundaki hatalar. Dengesiz bonservis bedelleri
Football Manager serisiyle kuzenim sayesinde tanıştığımı belirtmeliyim. O zamanlar 10-11 yaşlarındaydım. Tabii kuzenim oynarken "bu ne?" diyerekten izlerdim ve ne yalan söyleyeyim hiçbir şey anlamazdım. Serinin ilk oyunlarında ki antrenman sistemleri olsun, taktikler olsun tamamıyla bambaşka bir oyundu. Tüm bunların dışında 2 boyutlu maç motorunun da komik geldiğini söylemeliyim. Daire şeklinle çizilmiş adamların yanı sıra iki nokta ile ayak modellemeleri oldukça etkileyiciydi. Tabi böyle komik falan diye bahsediyorum ama bana bakmayın siz bir efsanenin doğuşuydu o günler. Öyle ki şu anda dünyada ki bir numaralı menajerlik oyunu. Steam’de ki geçmişime baktığımda FM13’ten beri orijinal alıp oynadığımı ve FM serisiyle yaklaşık 2000 saat geçirdiğimi söyleyebilirim. Ne şampiyonluklar yaşadım haddi hesabı yok. Hatta FM 13’te Ronaldo Messi ve Agüero’dan oluşan hücum hattım vardı, fakat ben büyük bir gazla Real Madrid’den gelen teklifi kabul etmiştim. Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalde karşıma eski takımım Fenerbahçe gelmişti. Nasıl bir taktik denersem deniyim her deneyişimde yenildiğimi çok iyi hatırlıyorum. Zaten toplamda 204 saat oynadığım için oyundan hevesimi almıştım ve Real Madrid’de kariyerim son bulmuştu. Bu arada FM17’yi de bu incelemeye başlamadan önce toplamda 114 saat oynadığımı belirtmeliyim.

Football Manager 2017
Football Manager serimizin eski oyunlarında özlediklerim de yok değil. Bana kalırsa eski antrenman sistemi çok daha güzeldi. Şu anki şekli pek bana uygun değil. Zaten en az iki üç oyundur aynı sistem kullanılıyor. Tüm bunların yanında piyasada ki en iyi oyun olarak görüldüğünden dolayı adamlara artık özgüven gelmiş ve pek fazla büyük yenilik getirmiyorlar. Yani yaklaşık iki hafta önce paylaştıkları FM 17 videosunda yenilik olarak maç motorundaki birkaç geliştirmeyi ve yeni animasyonları saymışlar. Örneğin maç başı seremonileri, oyuncuların ısınmaları gibi etkenler. Peki, bunları koydun ve böbürleniyorsun. Ama futbol kurallarındaki bir olayı atlamışlar, oyuncu değişikliği sırasında oyuncu sahadan ayrılmadan yedekteki oyuncu sahaya giremez. Fakat bakıyoruz çıkması gereken oyuncu yaylana yaylana sahadan ayrılırken yedek oyuncu yardıra yardıra sahaya giriyor. Normalde bunu eksi olarak kabul etmem. Fakat yapımcılar maç motoru üzerinde durduklarını belirtiyorlar, bu kadar kolay bir hata olmamalıydı.

Daha fazla detaya girmeden Football Manager 17’nin giriş ekranıyla incelemeye başlayayım. Önceki yapımlarda Hangi modda oynayacağımızı seçer ve karakterimizin dış görünüşünü ayarlardık. FM17’de ise Karakterimizi yaratıyoruz ve ardından mod seçiyoruz. Bu arada artık fotoğrafınızı tarayarak menajerimizin yüzüne monte edebiliyoruz. Uygun bir fotoğraf çekmeniz yeterli oluyor. Fotoğrafı oyuna yükleyim gözlerinizi, burnunuzu, ağzınızı ve çenenizi işaretleyip tamama tıklarsanız işlem bitiyor. İlk başta pek benzememiş dememe rağmen oyun içinde ön profilden koyulan fotoğraflarda oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim. Gerçekten bana benzedi. Tabi saçım ve sakalım uzun olduğu için o kısımları olmasa da kısa saçlı ve kısa sakallı halimi oldukça fazla andırıyor.

Football Manager 2017
Arayüze değinelim birazda. Biraz dememin sebebi, Football Manager 16 ile aynı arayüzün kullanılması. Yani yine şık ve sade bir tasarım bizleri bekliyor. Önceki oyunu oynayanlar için çok rahat bir deneyim olacaktır. Fakat seriye yeni başlayanlar için ya da bir süre ara verip FM17’yi alacaklar için karmaşık gelebilir. Tüm bunların yanında, yıl olmuş 2016 sevgili Sports Interactive artık şu Statların resmini lisansını alsan, oyuncuların fotoğraflarını koysan şu oyuna olmaz mı? Oyunu alıp yama yapmaktan halimiz kalmıyor. Her sene aynı olay. Mesela seçtiğimiz takımın stadının resmini arkaya koysan, başkanların futbolcuların resimlerini oyuna eklesen ve Almanya Milli takımını eklesen olmaz mı?