1/2

Final Fantasy XIII-2

Hasan Uğur Nayır 3.11.2011 - 17:53
Bu fantezi daha başka olacak!
Final Fantasy XIII-2 (FF13-2) diye oyun olur mu olur? Neden olmasın? FF13’te rastgele yaratık çıkmaması, haritalarda düşmanlarımızın belli olması daha önceki FF’lerin verdiği tadı yok ediyordu. Yenilenen savaş sistemi de eksikliklere sahipti. Gereğinden çok uzun oynanış süresi vardı, bu yönden de şikayet edenler oldu. Bunlara rağmen FF13 güzel bir oyun. Tamam, beklendiği gibi çıkmadı bazı açılardan kabulüm, ama beni ve çoğu kişiyi başında sürükledi. Etkileyici sinematikleri, kaliteli grafikleri, hikayesi ve Lightning faktörüyle beğenimi kazanmıştı.

Eskisine göre daha çok farklılık var!

FF13-2, FF13’teki olaylardan üç sene sonrasında geçiyor. Lightning bilinmeyen bir dünyanın içinde kaybolur. Lightning’i kız kardeşi Serah Farron, ilk oyundan başka bir karakter ve Noel Kreiss ismindeki genç bir çocuk bulmak için kolları sıvar. Böylece macera da başlar. Oyunda ilerledikçe hikaye de derinleşecek. Square Enix yeni yapımla birlikte bazı değişiklikler içine gidiyor. Bir önceki oyundaki sistemle ilgili sorunlar da ele alınıyor. FF13-2, Active Time Battle (ATB) ve Paradigm Shift sisteminin varyasyonu kullanacak. Quick Time Events (QTE – Ekrandaki çıkan tuşlara basma) özelliği yapımda “Cinematic Action” olarak yer alıyor. Bu eylem düşmanlara daha yüksek hasar verme ve bazı savaşlarda üstünlük elde etmeye izin verecek. Yaratıkları evcilleştirip, partiye alabilme şansımız olacak. Partimizde evcil yaratık varken düşmana saldırdığımız da, yeni bir “Feral Link” bağlantısı olacak. Feral Link tam dolduğunda QTE yoluyla evcil yaratığımız özel bir saldırı gerçekleştirebilecek.

Final Fantasy XIII-2
Eskiye dönüş var diyebiliriz. Canavarlar FF12 ve FF13’teki gibi ortalıkta dolaşmayacak, bunun yerine rastgele alanda gözükecekler. Canavarların ekranda gözükmesiyle birlikte “Mog Clock” adındaki özellik de devreye giriyor. 3 metre yarıçaplı kırmızı renkli bir halka karakterin etrafını çevreleyecek. Mog Clock düşmanla girişilen savaşın zamanına bağlı olarak bize bonus veya tam tersi penaltı olarak geri dönecek. Mesela kısa zamanda savaşa girişmek lehimize olurken, biraz daha geç vakitle zaman kaybedersek bu da aleyhimize işleyecek.