1/2

Evolution GT

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Efektlerle bezeli yarış simülasyonu
Platformlar PC
Evolution GT
  • Yapımcı - Yayıncı Milestone - Black Bean
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Yarış
Merlin Puanı 80
Artılar 35 lisanslı araç, 28 birbirinden meşhur parkur, oyuna heyecan katan efektler.
Eksiler Araç içinden oynanış bulunmuyor, sınırlı hasar modellemeleri, Tiger Effect gibi özellikler gerçekliği düşürüyor.
Nitro’suz yarışmam, bariyerler virajlardaki emniyet kemerlerimdir, yanımda otomobil görürsem, direksiyonu üzerine kırarım ve en nihayetinde yarışı ben kazanırım! Arcade yarış oyunlarının gerçekçilikten uzaklaşmalarının sebebi, gerçeğin her zaman keyifli olmadığıdır. Bu yüzden oynanış mümkün olduğu kadar eğlenceye dayalı hazırlanır ve sonucunda, 250 KM hızla çarptığınız bariyerlerden çizik bile almadan ayrılırsınız. Tek kaybınız, hız ibrenizin biraz sola yatması olur. Şüphesiz ki bu tür oyunların kullanıcıya verdiği soluksuz hız keyfi, durmaksızın heyecan, oyuncuyu bilgisayar başından kalkmaktan alı koyuyor. Özellikle Need for Speed: Most Wanted gibi türünün başarılı örnekleri, eğlenceyi oyunculara yaşatmayı çok iyi biliyor... Bir de madalyonun öteki yüzü var. Gerçekçiliğin ön planda tutulduğu Toca Race Driver serisi gibi yapımların da, kendi çatısı altında topladığı büyük bir oyuncu kitlesi bulunuyor. Maksimum gerçekçilik hedeflenerek hazırlanan bu yapımlar, sürüş dinamikleri başta olmak üzere, her şey gerçeğiyle birebir şekilde tasarlanıp, yaratılıyor. Şimdi bu yapımlara yeni bir isim katıldı. Uzak Doğu kökenli Milestone firmasının hazırladığı Evolution GT gösteriyor ki, yarış simülasyonları ailesinden güçlü bir fert yola çıktı!

Öncelikle yapımcı Milestone’dan bahsetmek gerek. Firma geçtiğimiz yıl konsollar için hazırladığı Chaos Field ile sesini duyurmuştu. Bu ses Milestone için epeyce cılız oldu ve yapımcılar derhal yeni oyunlar yapmaya karar verdiler. Chaos Field gibi shoot em up türünde Radirgy Precious, yarış türünde boy gösterecek olan Super-Bikes: Riding Challenge ve Evolution GT ile hız tutkunlarını tatmin edecek projeler, Milestone tarafından geliştirilmeye başlandı. Bunlardan ilk olarak Evolution GT piyasaya sürüldü. Bakalım parkurlar ne tür yarışlara sahne olacak?

1. Kural: Frenin yerini ezberle.

Oyunu açıp, ilk olarak Options’daki ayarlarımızı tamamladıktan sonra menüye göz gezidiriyoruz. Quick Race ile mutlaka antrenman yapmanızı tavsiye ederim. Direk olarak Carrier Mode’ye tıklarsanız, sizi Gabriele Tarquini karşılıyor. Kendisi 1994 BTCC ve 2003 ETCC şampiyonu. “Biz ne şampiyonlar gördük” tavrı ile kariyere başlarsanız, daha ilk yarışın ilk virajında epey büyük bir hüsran ile karşılaşacağınız muhtemel(!)

Gabriele Tarquini, bize bir nevi tutorial yaptırıyor. Ne kadar uygun tartışılır ama TVR T350 ile başlıyoruz tutorial’e. Burada başta Tiger Effect olmak üzere, araç kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini görüyoruz. Öncelikle Tiger Effect’ten başlayalım anlatmaya; örneğin yarışı en önde sürdürüyorsunuz ama diğer araçlar sizin hemen ardınızda. Önünüzde de çok zor bir viraj var. Yeteri kadar hız kesmeden girerseniz, kısa sürede toparlamanız pek mümkün gözükmüyor. Maalesef en kötü sonuç başınıza geliyor ve aracınız bariyerlere çarparak neredeyse duruyor. Normal bir oyuncu için, orta şiddette sinir krizi ile geçiştirilebilecek bir vaka gibi görünüyor. Moralinizi bozmayın çünkü Tiger Effect böyle anlar için yaratılmış! “Tab” tuşuna basıyorsunuz ve sol alt köşedeki bar boşalana kadar, zamanı geriye alıyorsunuz! Böylelikle viraja girmeden çok önce frene basarak durumu kurtarabilirsiniz!

2. Kural: Kazanmak için fren kullan.

Yarış anındaki arayüzde bulunan ikinci bar olan damage’ye geldi sıra. Quick Race seçeneğinde göremeyeceğiniz bir ayrıntı olan hasar, kariyer mod’unda karşımıza çıkıyor. EGT’deki hasar modellemeleri içimizdeki arcade yarış tutkununu memnun edemeyecek cinsten. Maalesef çok basit hasar görüntüleri mevcut. Kaza sonucunda sadece tamponun bir bölümü düşüyor, farlar kırılıyor ve camlar çatlıyor. Daha farklı bir ayrıntı gözünüze çarpmıyor. Yine de bu tür simülasyon oyunlarında ön planda tutulması gereken, sürüş dinamikleri olduğunu düşünürsek, yine istediğimiz sonuca ulaşamıyoruz. Zira oynanışa hasarın pek bir zararı olmuyor. Özellikle Toca Race Driver 3’ü oynayanlar, aradaki farkın çok büyük boyutlarda olduğunu göreceklerdir. Birinde her bir darbenin sürüşünüze etki edeceği gerçeği ile yarışırken, bir diğerinde hasar almak sadece yan unsur olarak düşünülmüş.