Son dönemde uzay temelli bilim çalışmalarına ağırlık veren ülkemiz, yeni bir proje için tekrar kollarını sıvadı. Türk ve Japon ortaklığı ile keşfedilen gezegenden sonra dünya gündeminde yer alan ülkemiz, bu sefer evrensel bilim adına Doğu Anadolu Gözlemevi'nin çalışmalarına başlayan Türk mühendisler, yeni gözlemevinin 2020'de faaliyede gireceğini açıkladı. Erzurum'da inşa edilen gözlemevinin tamamen Türk yapımı olacağı söyleniyor. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile beraber, kentte 3170 rakımlı olan Konaklı Karakaya Tepeleri'ne yapılan gözlemevinin, sınıfında tek olacağını açıkladı.
Diğer bir yandan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, gözlemevinin yapımında üniversiteyi destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür etti. Ayrıca Doğu Anadolu Gözlemevi Proje Koordinatörü Astrofizikçi Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, gözlemevinin üzerinde bulunacak sistemlerin hassaslığından dolayı bina yapımının yavaş ilerlediğini belirtti.
Son olarak Yeşilyaprak açıklamalarında, "2020 yılı içinde ilk ışığını alıp astronomi, uzay, bilim camiasına bu teleskopu kazandırmış olacağız. Türkiye'nin en büyük 4 metre çaplı, tek parça aynaya sahip teleskopu... Optik dediğimiz insan gözünün duyarlı olduğu bölgenin dışında da kırmızı ötesi bölgede de gözlem yapabilen yine Türkiye'nin ilk kırmızı ötesi teleskopu. Bu çapta dünya üzerinde 4 metre sınıfı yaklaşık 10 küsür teleskop var ama bizim eklediğimiz birkaç optik ve son teknolojik özelliklerle beraber bu özellikleri bir arada barındıran dünyada bu sınıfta tek teleskop olacak." söyleminde bulundu.