Oyun dünyasında daha çok Quantic Dream ekibiyle tanıştığımız interaktif hikayeli oyunlar, son yıllarda daha da çoğalmaya başladı. Geride bıraktığımız jenerasyonda Telltale ekibinin basmakalıp oyunlarıyla daha da fazlalaşan interaktif hikayeli oyunlar, birbirinin o kadar çok kopyası haline geldi ki, en sonunda firmanın kapanmasına neden oldu. Gerçekten ilgi çekici bir senaryo yok ise oynaması işkence haline gelen bu tarz oyunların türüne ait olan ve PlayStation 4 platformuna özel yeni bir yapımla daha karşı karşıyayız. PlayStation 4 ile hayatımıza giren PlayLink sistemiyle oynanan Erica, bizlere Quantic Dream ekibinden aşina olduğumuz bir tarz sunuyor.
Oynanış anlamında oldukça sığ bir yapıda olan Erica, oyuncuya gizem dolu ve derin bir hikaye sözü vererek piyasaya çıktı. Ancak ilgili bu hikayenin gerçekten de derin ve detaylı olduğu pek söylenemez. Gerçek görüntülerle hazırlanan Erica’dan hikaye tahmin edeceğiniz üzere yaptığımız seçimlere göre şekilleniyor. Babasının gizemli ölümü üzerine başlayan Erica’nın hikayesi, gençliğinde devam ediyor. Sıradan bir günde apartmanının önünde içerisinde insan eli bulunan kanlı bir kutu bulduğunda, babasının kurduğu kliniğe sığınan Erica Mason, aslında çok farklı bir durumun içine düştüğünü kısa sürede anlıyor.
Babasını öldüren kişinin, benzer cinayetlere devam etmesiyle suç perdesini aralamaya çalışan Erica, hikayenin sonuna yaptığı seçimlere göre karanlık bir kişiliğe bürünebiliyor. Birden fazla sonu bulunan oyunda hikayede Erica’nın yan karakterlerle olan ilişkisini de siz belirliyorsunuz. Ancak yaklaşık 2.5 - 3 saat arası bir oynanış süresine sahip olan yapımda yan karakterler arasında kurduğunuz ilişki, maalesef pek fazla derin olmuyor.
Film tadında ilerleyen oyunun oyunculuk tarafı ise fena değil. Humans dizisinde oynayan Holly Earl’ın canlandırdığı Erica karakteri, ana karakter anlamında oldukça güzel yazılmış. Holly Earl’ın oyunculuğu bazı sahnelerde aşırıya kaçsa da, kendisinin rolü iyi bir şekilde kaldırdığını söyleyebiliriz. Geriye kalan diğer karakterler ise yine tecrübeli oyuncular tarafından canlandırılmış. Oyunun yönetmenliğiyse tam olması gerektiği gibi olmuş. Fakat senaryonun bazı yerlerde oldukça klişe repliklere ve detaylara sahip olması, oynayanları yer yer sıkabilir.
Quantic Dream oyunlarıyla karşılaştırdığımızda Erica’nın daha sığ bir oynanış mekaniği barındırdığını rahatlıkla söyleyebilirim. Oyun içerisinde telefonu kontrolcü olarak kullanarak genellikle kitap sayfası çevirmek, kapı açmak veya çekmece açmak gibi çok basit eylemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani Erica’nın interaktivite anlamında pek başarılı olduğu söylenemez. Ancak oyunun bu konuda tek iyi tarafı, hikaye gidişatını keskin bir şekilde kontrol etmek olmuş.