1/2

Efsanelerle Bir Gezinti #3

Barlas Ömür 8.06.2013 - 12:55
Şampiyon tipleri, oyuncu rolleri
Tekrar merhaba sihirdarlar, haftalık gezintimize hepiniz hoşgeldiniz! Geçen hafta sihirdar vadisinin içeriğiyle ilgili bilgilendirici bir yazı yazmıştık, bu hafta ise şampiyon tiplerine ve şampiyonların birkaç genel özelliklerine değineceğiz.

Oyundaki rollerinden önce anlatılması gerekilen bir husus vardır ki o da şampiyonların tipleridir. Bunlar sayıca fazla olmakla beraber aslında koridorlara ayrılan bir haritadaki konumlarına göre 5 ana göreve sınıflandırılırlar. Bunlar solotop(üst koridor), orta(orta koridor), ormancı(jungler), saldırı gücü taşıyıcısı(alt koridor) ve destek oyuncusu(alt koridor) olmak üzeredir. Şampiyonlar özelliklerine göre haritada bu konumlara yerleşir ve koridor fazı boyunca o koridorda rakibine karşı üstünlük sağlamaya çalışırlar.


Efsanelerle Bir Gezinti #3
Üst koridor şampiyonları genel olarak safkıran dediğimiz dayanıklı ve anihasarları yüksek olmayan tank şampiyonlardır. Bunlara örnek vermek gerekirse Darius, Jarvan, Jax, Irelia gibi şampiyonlar akla ilk gelenlerdendir. Bu koridorun özelliği baron Nashora yakın olması ve diğer koridorlardan uzak oldukları için baronun çıkış zamanına kadar rahatça minyon katledebilmeleridir.

Safkıran şampiyonlar oyunun ilk safhalarında çok güçlü olmayan fakat oyun ilerledikçe dayanıklılığı artan şampiyonlardır. Bu şampiyonların görevi rakip takımdaki en fazla hasar veren şampiyonun kendilerine vurmalarını sağlayarak kendi takımındaki düşük dayanıklılığa sahip olan hasar veren oyuncuların ateş altında kalmalarını önlemektir. Safkıran denmesinin sebebi de gerçekten karşı takımın üstüne koşarak onların defanslarını yüksek dayanıklılığıyla safdışı bırakmasıdır.

Bu şampiyonlara genel olarak hasar eşyalarından ziyade zırh ve büyü direnci eşyaları yapılır ki oyunun ilerleyen safhalarında takım savaşları esnasında görevlerini daha rahat gerçekleştirebilsinler. Ayrıca bu şampiyonlar initiator dediğimiz savaş başlatıcı şampiyonlardır. Amaçları karşı takımdaki en az dayanıklı şampiyonu tek başına kaldığı bir pozisyonda bırakmaktır ve hızlıca onu eritmektir.

Efsanelerle Bir Gezinti #3
Orta koridordaki şampiyonlar ise ani hasar yapabilen, uzak menzilli büyücüler tarafından tercih edilen bir koridordur. Bu koridor her iki diğer koridora da erişiminin kolay olması sebebiyle çok taktiksel bir pozisyondadır fakat aynı zamandan iki taraftan da saldırıya açıktır.

Ormancının en sık uğrak yeri olan bu koridora kaçabilme büyülerine sahip şampiyonlar tercih edilmelidir. Bu koridorda tercih edilen şampiyonlar Anivia, Annie, Leblanc gibi yüksek ani hasara sahip şampiyonlardır.