Eski Efsanelerin Yeniden Doğmasını Bekliyorum

Murat Olcan 13.03.2024 - 16:01
Oyun endüstrisi son 10 yılda çok büyük değişim gösterdi. Artık eskisi kadar kaliteli yapım bulamadığım gibi, yeni oyunlar da eskisi kadar keyif vermiyor.

Eski oyunlar arasında özel bir yere sahip olan ve yeniden canlanmasını sabırsızlıkla beklediğimiz yapımlar var: Command and Conquer oyunları gibi. Bu strateji oyunu serisi, ilk olarak 1995 yılında oyuncularla buluştuğunda kısa sürede fenomen haline gelmeyi başarmıştı. Yıllar boyunca çeşitli devam oyunları ve genişletme paketleri ile seriyi genişleten yapımcılar, oyunun dinamiklerini ve hikayesini zenginleştirdi. Ancak, son yıllarda seriden yeni bir oyun çıkmaması, benim gibi bir çok eski oyuncuyu da hayal kırıklığına uğrattı.

Yeni Bir Command and Conquer Oyunu Hayal Ediyorum

Elbette bu yazının özü C&C serisine odaklanmak değil. Onun gibi yeniden piyasaya çıkmasını hayal ettiğim bir çok yapım var. Tomb Raider, Uncharted ya da Tony Hawk’s Pro Skater gibi zamanında bana inanılmaz keyif veren türde bir yapımla karşılaşamamış olmak büyük hayal kırıklıklarına yol açıyor. Modern oyun teknolojileri ve grafiklerle donatılmış yeni bir Command and Conquer oyunu olsa muhteşem olmaz mıydı? Ancak üretici firmalar bu yapımların üzerine yoğunlaşmak yerine ne yazık ki eski ama isimlerini saydığım oyunlar kadar da eski olmayan bir çok oyununun yeniden yapımını karşımıza koyuyorlar. Oyun dünyasının 90'larda yaşadığı krizin bir benzerinin şu anda da karşımızda olduğunu görebiliyorum.

Efsanelerin Yeniden Doğmasını Bekliyorum

Pandemi dönemi, oyun endüstrisini de etkisi altına aldı. Uzun süre evde kalınan dönemler, oyun firmalarının hikaye ve yapısal anlamda güçlü oyunlar üretme kabiliyetini olumsuz yönde etkiledi. Bir çok oyunun aceleyle piyasaya sürülmesi ve geliştirme süreçlerinde yaşanan aksaklıklar, oyuncuların kaliteli içerik özlemiyle sonuçlandı. Ancak, oyun geliştiricilerinin pandemi sonrasında oyuncu beklentilerini karşılayacak, derin hikayeler ve karakterler sunan oyunlar geliştirmek yerine, teknolojiye odaklanıp oyunun ruhunu ihmal ettikleri görülüyor. Bu durum, 90'lardaki oyun krizinin günümüzde farklı bir şekilde tekrarlanıyor olabileceği endişesini doğuruyor.

Eski seriler arasında, yeniden canlanmaları durumunda büyük bir ilgiyle karşılanacak olan yapımlar sadece yukarıda saydıklarım değil. Eklenebilecek o kadar çok başlık var ki. Bu seriler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de benzersiz oyun deneyimleri sunma potansiyeline sahip. Ancak, modern oyun piyasasının saf aksiyon üzerine yoğunlaşması, gerçek bir ruhu olan oyunları bulmayı zorlaştırıyor. Artık sadece eğlenceli mekaniklere değil, aynı zamanda etkileyici hikayelere ve derin karakter gelişimine sahip oyunları özlüyoruz.

Yukarıda da bahsettiğim üzere modern oyun kavramında yapımın daha çok gerçekçiliğine odaklanılırken, atlanan çok önemli bir husus var. Eğlence. Günümüz oyunlarında sıkça karşılaşılan gelişmiş grafikler ve detaylı görsel efektler, bazı durumlarda deneyimimizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle, çok fazla gölge kullanımı ve duyusal bilgilerin aşırı yüklenmesi gibi unsurlar, düşmanların yerini tespit etmekte zorluklara neden olabiliyor. Bu tür görsel detaylar, oyunun gerçekçiliğini ve görsel kalitesini artırıyor olsa da, bizlerin oyun içi ortamı net bir şekilde görmememiz deneyimimize de olumsuz olarak yansıyor.

Aslında bir çoğumuzun ağzında sakız olmuş bir deyim var: "Oyunlar eskisi gibi değil". Bunun bir diğer sebebi de tüketim çılgınlığının getirisi. Oyunların sayısı hızla artarken, kataloglarımıza eklenen kötü oyunların da sayıları hızla artıyor. Diğer bir deyişle tatmin edici yapımlar bu oyun okyanusunda ortaya çıkmakta çok zorlanıyor. Bir araştırmaya göre oyun başına düşen oyuncu sayısı 7 yılda 15 binden 4 bine kadar düşmüş. Ne kadar çok ürün çıktığını görebilmemiz adına çok önemli bir veri. Bu da daha çok üretici ve daha çok yapım anlamına geliyor ki içlerinden özlediğimiz türde yapımları bulabilme şansımızı da en alta getiriyor.

Oyun dünyasının eski parlak günlerine geri dönmesi için, yapımcıların eski ve unutulmaz oyun serilerini yeniden hayata geçirmesi çok işe yarayacak bir çözüm gibi görünüyor. Aynı zamanda, pandemi döneminin getirdiği zorlukların üstesinden gelerek, hikaye ve karakter odaklı oyunlar üretmeye daha fazla önem verilmeli. Bu yaklaşım, hem eski oyuncuları memnun edecek hem de yeni nesil oyuncuları bu efsanevi oyunlarla tanıştırarak, oyun endüstrisinin genel kalitesini yükseltecektir.

Yorumlar 23
MK Okuru
MK Okuru 24.12.2024 22:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.03.2024 14:00
Quake 4 remake istiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2024 11:02
Callisto Protocol remastered istiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2024 16:09
Elden ring remake istiyorum
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2024 08:14
bende elden ne gelir diyorum
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2024 08:12
Bende elden ring remastered istiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2024 23:15
Eskiden oyun şimdiki gibi bolluğu yoktu, bu yüzden değerliydi. Şu an ne kadar iyi oyun çıkarsa çıksın ne kadar çığır açan yenilikçi birşey olsun eskisi gibi tat vermez. Sadece bilgisayar oyunları için değil hemen herşey için geçerli bu. Devir tüketim devri. 2016'da interneti bitirmişiz daha ne olsun
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2024 14:55
Eskiden mi bol değildi? PS2 için çıkmış beş bin tane oyun var, ki Grand Theft Auto San Andreas tek başına bin oyuna bedel. Bir şey tükettiğimiz yok, çıkmıyor ki tüketelim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2024 19:43
İgi remake
painkiller remake
F.e.a.r remake
Kalan Karakter: 300 Gönder
Efsanelerin Yeniden Doğmasını Bekliyorum
İlginizi Çekebilir