Artılar+ Eski DH ruhu geri dönmüş, oldukça geniş içerik, iyi hikaye anlatımı, zevkli dövüş dinamikleri,
Eksiler- Freemium ısrarları bazı oyuncuları darlayabilir, arayüzde ölçek sıkıntısı ve dokunmatik geribildirim bugları
Geçtiğimiz hafta geliştirme versiyonunu oynama şansı bulduğumuz ve oldukça umut verici bulduğumuz Dungeon Hunter 4 sonunda bugün iOS için piyasaya çıktı. Biz hartkor oyuncular için yıllar boyu “en baba oyun bu be!” diye tabir edilen Diablo serisinin telefon ve tabletlere taşınmış hali Dungeon Hunter 4 ve açıkçası piyasadaki diğer benzer oyunlardan üretim değeri sebebiyle kolaylıkla sıyrılıyor.
Tabletler neyseydi de, Dungeon Hunter serisinin önceki üç oyununu oynamamış biri olarak benim en çok merak ettiğim, bu deneyimin telefonlarda nasıl gerçekleşeceğiydi. Daha önceki mobil oyun incelemelerimizde de üzerinde durduğumuz, soldan ilerlet, sağdan butonlara bas kontrol şeması; aksiyonun bu kadar yoğun olduğu bir oyun türünde zorluk çıkartacak mıydı? İlk sorum buydu oyunla ilgili ve cevabı da oyunun ilk eğitim bölümünden sonra aldım; hayır. Bir kamerayı hareket ettirmediğimiz sürece bu kontrol şeması gayet makul. Zaten Diablo III’ün konsollara geliyor olması da, PC’de de temel saldırıların iki fare tuşuna bağlı olması da aslında izometrik hack ’n slash oyun türünün her platformda kolaylıkla oynanabileceğini ortaya koyan gerçekler.
Serinin bir önceki oyunu Dungeon Hunter 3 açıkçası oyunun hayranlarını ikiye bölmüştü, bir kısım çok sevmişti, bir kısım da oyunun “freemium” modeline dönmesine bir hayli kızmıştı. Dungeon Hunter 4’te de bu değişmiyor, oyun hala ücretsiz ancak içinde bol miktarda mikro ödeme imkanı bulunuyor. Bana sorarsanız tek kişilik kısımları olan oyunlarda mikro ödeme imkanının bu kadar geniş tutulması oldukça manalı, ancak multiplayer’ı ön planda olan sosyal oyunlarda tüm gelir modelinin mikro ödeme sistemine gömülmesi hoş bir hareket olmuyor. Yine de nasıl bir oyuncu olduğunuza göre bu freemium modelinin ön plana çıkıyor olmasına tepki gösterebilir veya firmaları anlayışla karşılayabilirsiniz. Ama bu sefer Gameloft bu mikro ödemeleri mümkün olduğunca, bu tarz şeylere karşı olan oyuncuları rahatsız etmeyecek şekilde sunuyor. Yine de bir anda güçlenmek istiyorsanız, gerçek parayla oyun içi eşya satın alabilirsiniz. Ama bence oyunun tadını çıkara çıkara bunu yapmanızda fayda var, oyun içi para birimini kullanarak.
Zira Dungeon Hunter 4 oldukça uzun ve bir o kadar da geniş içerikli bir oyun. Alabileceğiniz yüzlerce zırh ve silah, onlara takabileceğiniz onlarca tılsım, dört farklı sınıf (kendilerine has güçlü ve zayıf yanları çok iyi kotarılmış) ve her birinin üçe ayrılan geliştirilebilir yetenek ağaçları, materyaller ile eşya üretme, çok oyunculu mod derken kombinasyonlar neredeyse sınırsız. Oyunun hikayesi bir yana, açmış olduğunuz zindanlara tekrar tekrar dönüp oraları oynayabiliyor ve seviye atlayabiliyorsunuz. Oyunda henüz sona gelemediğim için seviye sınırının kaç olduğunu bilmiyorum ancak seviye ağaçlarına bakacak olursak en az 82’ye kadar yolu var. Açıkçası oyunun tek kişilik modu ilk iki Dungeon Hunter’a geri dönüş olmuş.