1990’lı yıllardan beri Arrakis gezegeni, şeytani Harkonnenler ve onurlu Atreidesler arasındaki kanlı savaşlara ev sahipliği yaptı. 2022’deki yeni Dune ile savaş tekrar alevleniyor. Dune: Spice Wars ilk bakış içeriğimizde savaşın gidişatına birlikte bakıyoruz.
Erken erişime açılan oyunumuz, Funcom tarafından dağıtılıyor. Steam üzerinden edinebileceğiniz Dune: Spice Wars, daha önce Northgard yapımına imza atan Shiro Games tarafından geliştirilmiş.
Northgard, Settlers tarzında, Norse mitolojisinde geçen çok güzel bir stratejiydi. Geliştiren ekibin tecrübesini vurgulamak adına verdiğimiz bu ufak bilgiden sonra Spice Wars ilk bakışımıza geçelim.
Dune, Frank Herbert’in 1965 yılında yazdığı romandır. Uzayın derinliklerinde, Arrakis isimli, sadece çöl olan ve üstünde yaşamanın neredeyse imkansız olduğu bir gezegende, evrenin en kıymetli kaynağı mevcuttur.
Türkçe’ye baharat olarak çevirebileceğimiz Spice Melangé, Arrakis gezegenine has devasa kum kurdu larvalarının, kimyasal bir süreçten geçtikten sonra ortaya çıkarttıkları bir kaynaktır. Baharatın en önemli özelliği, tüketen kişinin zihnini genişletmesidir.
Böylece uzay gemisi dümencileri uzayın derinliklerinde güvenle seyahat edebilirler. Bunun yanı sıra yaşamı uzatması, hastalıkları yok etmesi gibi özelliklerinden dolayı, bu maddenin üretimi için büyük savaşlar çıkmaktadır.
Arrakis gezegeninde baharatı çıkarmak, işlemek zor ve prestijli bir işlem olduğu için, bu göreve nail olan ailelerin saygınlıkları da çok büyük olur.
Bu dünyada bir tek kural vardır… “Baharat akmaya devam etmeli”
Dune: Spice Wars da bu savaşın içindeki taraflardan biri olacağız. Hikâyeyi kısaca anlatan güzel bir demodan sonra, ana menüye geliyoruz.
Yeni oyuna başladığımızda taraf seçme ekranı bizi karşılıyor. Dune Evren’inden tanıdığımız dört taraftan birini seçerek başlıyoruz.
Bu tarafların her birinin kendisine özgü olan özelliklerinin detayları, ikonlarının üzerine gelindiğinde görülebiliyor.
Tarafımızı seçtikten sonra da iki tane konsey üyemizi seçiyoruz. Her konsey üyesinin bir özelliği var. Oynama tarzınıza uyan iki konsey üyesini seçerek başlıyoruz.
İlk başladığımızda kendimize ait olan bir şehir ve bir adet Ornithopterimiz mevcut. Helikopterlere benzeyen Ornithopterler keşif amaçlı kullanılıyor. Tabi ki ilk görevimiz baharat çıkartmak… Biliyorsunuz “Baharat akmaya devam etmeli”.
Baharatı çıkartmak için savaşmamız gereken taraflar var. Bu savaşı da devam ettirmek için kaynak lazım. Su başta olmak üzere, solari (para birimi), plascrate (inşaat maddesi), insan gücü ve otorite olmak üzere toplamda beş tip kaynak var. Alacağımız ya da inşa edeceğimiz yapılar için kullanıyoruz.
Alıştığımız “upkeep” mantığı, yani ordunun bakım maliyetleri diğer örneklerinde olduğu gibi, yeni Dune yapımında da mevcut. Özellikle ordunuzu büyütmek için kullanacağız su ve solari miktarı oyunun başında bel büküyor.
Genel olarak mekaniklere bakacak olursak, daha çok gerçek zamanlı bir Total War haritası gibi düşünebiliriz. Bölgelerdeki köyleri ele geçirerek oradaki kaynakların yönetimini ele alıyoruz. Tek tek üniteleri kontrol etmektense gruplar halinde birlikleri yönetiyoruz.
Ele geçirdiğimiz köyleri geliştirerek, stratejik noktaların kontrolünü ele alıyoruz. Orta boyutta açtığım harita bile fazlasıyla genişti. Bu yüzden genişliğe dikkat etmekte fayda var. Elde edeceğiniz kaynakların çokluğu açısından, haritanın mümkün olan en fazla kısmına hâkim olmalısınız.
Zamanı geldikçe Spacing Guild’e rüşvetini vermeli, bütün tarafların oluşturduğu topluluk olan Landsraad da oy kullanmalı, buna göre gelecek modifikasyonların belirlenmesinde rol oynamalısınız.
Yapımda, casusluk büyük yer kaplıyor. Belli safhalarda, casuslarınızı nerelere yerleştirmek istediğiniz soruluyor. Onların yerleşimlerinin stratejilerinize uygun olmasına özen göstermelisiniz.
Özellikle kaynak üretiminde zafiyetleriniz varsa, bunların ortadan kalkması ya da etkilerinin azalması için gereken noktalara ajanları göndermek size çok zaman kazandıracaktır.
Tabi ki bu tip stratejilerin olmazsa olmazı AR-GE, belirli bir etki puanından sonra aktif hale geliyor. Dört ana başlıkta AR-GE yatırımlarını yapabiliyoruz. Bunlar casusluk, askeri, sosyal ve inşa alanlarında yeni fırsatların kapısını açıyor.
Asıl büyük düşman SandWorm'lar
Dune’dan bahsediyorsak, SandWorm'lardan bahsetmemek olmaz. Sandworm'lar, hani film ya da fragmanında da gördüğünüz, devasa kumul solucanları. Bu kumul solucanları önünde ne var ne yok yok edebilen devasa canlılar.
Yaklaştıklarında uyarı veriliyor. Bunu duyduğunuzda, ordularınızı bulundukları yerlerden hemen uzaklaştırmalısınız. İncelemenin yazıldığı an itibariyle iki kere Sandworm uyarısı almıştım. Ancak herhangi bir sorun yaşanmadan geçti.
Bazen zaman kısıtlı görevler veriliyor. Bu görevleri yapmak oyundaki kıymetli kaynaklara ulaşımınızı kolaylaştırıyor. Özellikle kaynaklarınızın azaldığı anlarda tamamladığınız bir görev, ihtiyacınızın 2 – 3 katı kaynağı size kazandırabiliyor.
Üç saatlik trest süreci boyunca hiçbir oyun bozan hataya rastlamadık. Mevcut durumda oyunun erken erişim olduğuna inanmak gerçekten zor. Strateji ve bölge yönetimi oyunlarını seviyorsanız, bu haliyle bile kesinlikle denemeye değer.
Diğer taraftan, henüz erken erişimde olduğu için çoklu oyuncu seçeneği aktif değil. Onun da oyuna geldiği zaman, alacağımız keyif katlanarak çoğalacaktır.
Dune: Spice Wars'un Steam üzerindeki satış fiyatı şu an için 139 TL. Böylesine detaylı ve eğlenceli bir oyun için verilebilir seviyede bir rakam. Kaldı ki oyun fiyatlarının tavan yaptığı şu günlerde, ödeyeceğiniz ücretin karşılığını fazlası ile veriyor.
------------------------------
Reklam içeriği değildir.