Downstream Panic

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
Loco Roco ve Lemmings severler, dikkat! Kara göründü!
Platformlar PSP
Downstream Panic
  • Yapımcı - Yayıncı Eko Software - Atari Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Bulmaca
Merlin Puanı 80
Artılar Grafikler, oynanış, müzikler
Eksiler Zoom-out yapılamıyor, bazen fazla zorluyor
Kızlar neden bilgisayar ya da konsol almaya teşebbüs dahi etmezler; ettikleri zaman da tercihleri “Pembe” Nintendo ya da PSP olur. Pek fazla oyun oynamaz ya da oynayacak oyun bulamadıklarını söylerler? Sorunun yanıtını sizde biliyorsunuz aslında; PC ya da hangi konsolda olursa olsun, şimdiye kadar oynadığımız tüm yapımlar genellikle aksiyon, şiddet, sürat gibi konuları işliyordu. Kızlarda genellikle bu içerikli yapımlardan en fazla yarış, bilemediniz şiddet dozu Mario kadar olan oyunları oynarlar da ondan. Bu yüzden bir kızın oyun dünyası genellikle Sims’ten oluşur. Sims konusunda erkekleri yadırgamıyorum, aksine bende bir Sims severim, ancak fazla sayıda ek paket ile artık kabak tadı verdiği de bir gerçek.

PSP’de Loco Roco ile başlayan, sinirleri alınmış oyun furyasına en çok sevinenler bu bakımdan kızlar oldu. Ancak sanırsak erkeklerde yeterince adrenaline sahip oyun oynadıklarından dolayı ilgileri bu oyunlara da kaymadı değil. Downstream Panic, Loco Roco kadar şirin mi şirin, Lemmings kadar ilginç oynanışı olan bir yapım. Bu bakımdan yapım hem kızlara, hem de erkeklere hitap ediyor. Amacımız basit; küçük sevimli balıkları sağ salim güvenli sulara ulaştırmak. Su dolu bir balon küresine hapsolmuş renkli balıklarımız, Start tuşuna basmamız ile balondan dökülmeye başlıyorlar. Ancak çokta şanslı değiller, zira suda onları yemek üzere büyük balıklar beklemekte. Suda işaretlenmiş belli bir güvenli bölge bulunuyor. Balıkları güvenli bölgeye ulaştırmaksa bizim görevimiz. Güvenli sulara giden yolda karşımıza tuzaklar ve küçük ama ölümcül balıklar bizleri bekliyor. Analog kol ile bölüm başında bize verilen belli sayıdaki materyali kullanarak tuzak yolları aşmalı, sevimli balıklarımızı küçük ve büyük balıkların gazabından korumalıyız. Ancak bu zamanla başlardaki kadar kolay olmuyor. Bölümler giderek karmaşık ve zorlayan bir yapıya dönüşüyor. Her bölüm başında belli sayıda verilen balıkların belli bir adedinin kurtarılması isteniyor. Verilen zayiat miktarı istenenden fazla olmadığı sürece “kalan sağlar bizimdir” ilkesi geçerli oluyor ve bölüm başarı ile tamamlanmış oluyor.

Antidepresan

Yapımda bazı materyallerin başarıya ulaşmakta etkin rol oynadığını söylemiştik, şimdi biraz bunlara değinelim. Ekranın sağ üst köşesinde kullanılabilir olan materyaller görülmekte. Başta 1 adet olan sayı zamanla artmakta ve sağ omuz tuşu ile nesneler arası seçim yapılabilmekte. Örneğin platformlar üzerinde istediğimiz yere bıraktığımız tohum anında ufak bir bitkiye dönüşerek suyun o yöne akmasını engelliyor ve balıkları tuzak yönünden uzaklaştırıyor. Yahut zıpkın ile platformlar üzerinde bekleyen küçük düşman balıklar vurulabilirken, pervane ile bulutları kontrol ederek yağmurun yönünü belirleyebiliyor, böylece platformlardaki su seviyesi ve akış yönüne hakim olabiliyoruz. Eğer serbest modda oynamıyorsak bu materyallerin bölüm başında verilen kadar kullanım hakkı oluyor ve genelliklede çok sınırlı imkânlarla yaratıcı çözümler bularak başarıya ulaşmak gerekiyor. Başarıya giden yol ise ilk denemede genellikle mümkün olmuyor. Bu bakımdan yapımcılar hızlı ileri sarma fonksiyonu ile bölümü Reset tuşunu da unutmamışlar. Yaptığınız sistemin işlerliğini hızlıca kontrol etmek için üçgen tuşuna atanmış hızlı ileri almayı kullanabilir, başarısız bölümleri Reset ederek tekrardan oynayabilirsiniz. Özellikle 30. bölümden sonra işler bayağı bir çığırından çıkıyor ve verilen bir sürü materyali kullanmak zorunda kalıyorsunuz. 30.bölümden sonra Reset tuşunu bol miktarda kullanacağınıza emin olabilirsiniz.

Yapımın kusurlu yanlarına değinirsek. İlk olarak ileriki bölümlerde karmaşıklaşan ve büyüyen bölümleri daha rahat görebilmek için Zoom-out seçeneği işleri kolaylaştırabilirdi. İkincil olarak zaman zaman hata yapan fizik motoru, suyun beklenmeyen yönlere akması ya da sürüklenen kayanın doğru yere ulaşmaması gibi sürprizlere neden olabiliyor. Multiplayer modunun olmadığı yapımda herhangi bir bölüm editörü ve bölüm paylaşım seçeneği de bulunmuyor. Oyunun resmi sitesinde ise indirilebilir yeni bölümler yayınlanacağı belirtiliyor. Sesler ve müzikler bakımından da kıpır kıpır neşeli tınıları olan yapım, renkli ve cıvıl cıvıl 2D grafiklere sahip. İçerdiği pastel renkler, komik balık ve ortam modellemeleri ile akıllara Loco Roco’yu getiren yapım, kontroller ve oynanış bakımından da Lemmings’i andırarak bu iki güzel oyunun adeta birleşimi olduğu söylenebilir. Puzzle severlere olduğu kadar, sakinleşmeye ihtiyacı olan tüm oyunculara tavsiye.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2024 14:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
Downstream Panic
İlginizi Çekebilir