1/2

Domination

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Sıra tabanlı mı? O zaman ilk ben!
Platformlar PC
Domination
Merlin Puanı 70
Artılar İçerisinde bir çok mod bulundurduğu için bitirme süresi epey uzun. Oyun bir kaç gün boyunca keyifle oynanabilecek kadar eğlenceli.
Eksiler Başarısız grafikler, oldukça yapay gözüken tasarımlar ve detaydan uzak çizimler. Gerçekçi olmayan ses efektleri. Saldırıların hep aynı bölgede cereyan etmesi...
Son zamanlarda sıra tabanlı stratejilere hasret kalmıştık. Piyasadaki RTS’lerin bolluğu göz önüne alınırsa, TBS(Turn Based Strategy) bulmak, samanlıkta iğne aramaya dönmüştü. Çünkü sıra tabanlı strateji oyunu yapmak, her daim zordur. Öyleki RTS’lere oranla TBS’lerde daha çok stratejik zekanızı kullanırsınız. Tıpkı satranç oynar gibi oynanan bu oyunlar, gerektiği kadar zekaya hitap etmezse, sonları her daim aynı olur. Hatta bazıları en kısa sürede uninstall rekoruna bile imza atabilir(!) İşte böylesine hassas bir konudur, sıra tabanlı strateji oyunları. Şimdi elimizde, bu türe gelen son halka olan Domination var!

Sen başla. Yok yok sen başla...

Domination açılır açılmaz, tıpkı Command&Conquer Generals gibi hareketli bir menüye sahip. Çünkü arka planda, oyunun içerisinden alınmış savaş sahneleri gösteriliyor. Güzel bir ayrıntı olmasına karşın, düşük sistemli kullanıcılar için biraz azap çektirebilir. Single Player’a tkladığınızda karşımıza sırasıyla; antenman, senaryo, dünya savaşı, kariyer, ani saldırı ve hikaye modu çıkıyor. Oldukça fazla seçeneğe sahip olduğumuz oyunun, mod’larını kısaca ve sırayla tanıyalım.

Seç seçebilirsen

Traning bölümü artık her oyuncunun aşikar olduğu, alışma ve antrenman bölümü olarak belirtilebilir. Ancak Domanation, içerisinde çok fazla ayrıntı barındırmadığı için, burayı atlayarak ta oyuna başlayabilirsiniz.

Scenarios’a geldiğimizde ise karşımıza birbirinden zorlu görevler geliyor. Her birinin farklı senaryosu olduğu gibi ortalama olarak ne kadar sürebileceği de belirtilmiş. Ayrıca burada ırk seçmemiz de söz konusu değil. Senaryoya göre hangi birlikle oynamamız gerekiyorsa onunla oynuyoruz. Yeni başlayanları biraz zorlayabileceğini düşündüğüm bu kısım, oyuna alıştıktan sonra ki hedefiniz olsun.

Gelelim World War’a. Senaryoya nazaran daha az harita olan bu seçenekte, isterseniz hangi kuvveti seçeceğinize karar verebiliyorsunuz. Zorluk seviyelerinin olduğu yelpazenin de geniş tutulduğu bu bölümün başında, birimlerinizin konumunu ayarlayabiliyorsunuz

Career, oyunun bir bakıma hikaye bölümü de sayılabilir. Çünkü burada seçtiğiniz ırk ile sıralı bölümler oynamaya başlıyosunuz. Eğer zorluk seviyesini düşükte tutarsanız, kariyer ile oyuna kısa sürede alışabilirsiniz.

Assault’ta ise 4 adet bölüm mevcut. Bunlardan herhangi birini seçip, oyuna başlıyoruz. Karşımıza gelen ekranda, Resource puanlarımız var. Haritada işaretlenmiş yerlere, sol tarafta açılan bar’dan dilediğimiz birimi koyuyoruz. Ancak haritaya eklediğimiz her birim, bizim kaynaklarımızı(Resource) azaltıyor. Bu yüzden etkili ve stratejik bir yerleşim yapmalısınız.

Campaigns’e geldiğimizde, hangi tarafta oynamak istediğimizi seçip, bölüme başlıyoruz. Burada birimlerinizi haritaya dilediğiniz gibi yerleştiremiyorsunuz. Aksine önceden planlanan yerlerinde başlıyorlar. Bu bölümde tıpkı kariyer gibi sıralı görevler halinde ilerliyor. Ancak buradaki önemli noktaların başında generaliniz var! Görevlerinizi tamamlarken onun ölmemesine özen göstermelisiniz...