1/4

Detroit: Become Human

Nurullah Karapınar 14.07.2016 - 10:11
Droidlerin dünyasına dalmaya hazır mıyız?
Quantic Dream denince birçok oyun sever için akan sular duruyor. Heavy Rain, Beyond ve Fahrenheit gibi bizleri konsollarımızın başına bağlayan çılgın yapımların üreticisi. E3’te yeni oyunları Detroit: Become Human’ın videosunu yayınladı. Genelde videolara karşı –hele ki oyun içi ise- ön yargımız oluyor. “Nasıl olsa oyun çıkarken grafikler kısılır” diye düşünüyoruz. Ancak hemen belirtmek lazım ki, Detroit’in birazdan paylaşacağım tüm bilgiler, canlı oyun performansına ait olacak. Bu sebeple ilk aşamada oyuncu dili yazayım “Downgrade falan olmamış”.

Sony’nin E3 çerçevesinde gerçekleştirdiği PlayStation konferansında ilk videosu ile karşımıza çıkan Detroit, ister etkinlik alanında, isterse bilgisayarlarının başından izleyenler olsun birçok oyun severi hayran bıraktı. Bunun ana sebebine gelince yapımın çok sayıda farklı yönden ilerleyebilme şansına sahip olması bence. Oyun içinde bir sorunu çözüp ve ilerleyebilmeniz için birçok farklı alternatif bulunuyor. Vereceğiniz kararlar da ilerleyen safhaları direkt olarak etkiliyor. Videoyu seyretmediyseniz altta mutlaka izleyin.

Daha ilk sahnede bile verdiğiniz bir kararın kaç farklı sonuçta bittiğini görebiliyoruz. Buradan oyun, çok farklı seçeneklere dallanıp budaklanıyor. Ancak bundan önce biraz etkinlikten bahsetmem lazım ki nasıl bir ortasında oyunla tanıştık bilin. Kapalı kapılar ardında yapılan tanıtımdan bahsedeceğim. Detroit: Become Human, PlayStation 4’e özel olarak geliştirildiği için fuarda sadece davet edilen basın mensupları yapımın detaylarını görebildi. Biz de bu şanslı kitlenin içindeydim. Odaya 10 kişi kadar girdik. İçeri girdiğimizde bir sürpriz bekliyordu bizi. Quantic Dream’in CEO’su, usta yapımcı David Cage de orada bizi bekliyordu. Beni bir heyecan aldı. Zira ilk ağızdan oyunun ayrıntılarını öğrenme fırsatını hergün yakalayamıyorsunuz. Yapımcının heyecanını hissedebilmek, bakış açısını görmek, oyunun ne kadar başarılı ya da başarısız olacağını görmek açısından çok önemli. Cage, ağzından çıkan ilk kelimeler ile beni kontrolüne almaya başlamıştı bile. Ama işin ilginç yanı bize bilmediğimiz çok fazla bilgi vermiyordu. Sadece oyunda inanılmaz sayıda farklı alternatiflerin olacağının üzerini çize çize söyledi.

Detroit: Become Human