1/2

Dark Souls II

Murat Halilbeyoğlu 27.08.2013 - 17:04
Geri geliyorum bebek, hazır ol!
2011 yılında konsollara gelen ve ardından bir sene sonra büyük bir hayran hareketi sayesinde PC için de çıkan Dark Souls’un devam oyunu Dark Souls II bu sefer hiç safsataya girmeden hem konsol hem de PC’ler için çıkacak.

Özellikle zorluk seviyesinden dolayı pek çok kişinin tepkisini çeken oyun aynı zamanda bu insanları bir şekilde kendisine bağlamayı da bildi. Oyunun boğuk ve depresif atmosferinden tutun da görsel başarısına kadar From Software ve Namco Bandai ciddi anlamda Demon Souls’un ruhani devam oyununda büyük başarıya koşmuşlardı. İşte o yüzdendir ki Dark Souls II’ye heyecan baya büyük.

Büyük lokma, küçük ağız
Her şeyden önce söylenmesi gerekn en önemli şey Dark Souls II’nin çok ama çok zor hatta belki de birinci oyundan daha zor olacağı. Bunu yapımcılar özellikle belirtiyor. Bunun en iyi örneği oyunun hands-on etkinliğinde hiçbir basın mensubunun Mirror Knight’ı öldürememiş olması. Hatta söylenene göre başlarında bulunan Namco yetkilisi bile beş dakikalık demoyu altı saat oynamasına rağmen sadece bir kere yenebilmiş.

Peki bunu neresi cazip? Açıkçası ben de bilmiyorum. Ben şahsen özellikle zorluk seviyesi arttırılmış ve oyunculara saç baş yolduran, zorluk seviyesi akıllıca değil de sadece programsal olarak düzenlenmiş oyunlardan hiç haz etmem lakin eğer siz seviyorsanız o zaman Dark Souls II gözlerinizden yaş getirecek orası kesin.

Dark Souls II
Dark Souls II, 14 Mart 2014’te çıkacka olsa da gerek E3’ten gerekse Namco tarafından oldukça geniş bilgiler edinildi şimdiye kadar. Oyunu mekanik kısmı tarafında yardımcı yönetmen Tomohiro Shibuya gerek kontrolleri gerekse oynanış mekaniklerini özellikle aynı tutma çabasında olduklarını bildirdi. Dolayısı ile ilk oyunu oynaıysanız Dark Souls II’de çok fazla zorlanmayacaksınız. Bunun yanında ilk oyunda farklı fraksiyonlar ile ittifak kurmanızı sağlayan Covenants özelliği de Dark Souls II’de geri geliyor. İkinci oyunda bu özellik çok daha kolay anlaşılır olacak ve daha fazla oyuncuya erişebilecek.
Oynanış konusunda E3’te yapılan hands on denemesinden bir alıntı yapacak olursak daha rahat anlaşılabilir diye düşünüyorum:

“Bir kalenin kulesinde başladığımız bölümde amacımız aşağıdaki bahçeye inmek lakin etrafımız zifir karanlık olduğu için hayatta kalmamızın tek yöntemi bir elimizde meşale olması. Bunun sonucunda ise kalkanımızdan feragat etmemiz gerekiyor. Dark Souls’u oynayanlar ise kalkanın ne kadar önemli bir eşya olduğunu bilirler.”

Hayat hep yeniliklerle doludur
Dark Souls II’de yeni bir hikaye, yeni bir karakter ve ilk oyunun neredeyse iki katı büyüklüğünde fazla tanıdık olmayan bir dünya bizleri bekliyor. Artık oyunda iki yerine üç silah birden taşıyabiliyoruz.

DS2’de yeni bir motor da bizlerle birlikte olacak. Bu zaman kadar yayınlanmış videolarda gördüğümüz oyun içi meknaikler hoşunuza gitmişti umarız nitekim en son hali ile karşımıza çıkacak olan oyun da bu görsellerin biraz daha cilalanmış halleri olacak.

Dark Souls II
Yaratıklar konusunda yine pek çok çeşit mevcut. Dark Souls II’deki yeni yaratıklardan bir tanesi ise kaplumbağa sırtlı bir canavar ki oyunun zorlu yaratıklarından birisi olarak lanse ediliyor. Oldukça sağlam bir zırhı olan yaratığa arkadan saldırmayı denediğinizde sizi kabuğu ile eme riski bulunuyor. Düşmanların yapay zekaları ikinci oyunla birlikte daha da gelişmiş olacak. Bunun anlamı her düşmanın hareket kabiliyetinin önceden çok daha geniş seçeneklere bölüneceği. O kadar ki yapımcılar en ezik yaratıkların bile tahmin edemeyeceğiniz hamleler yapacağını belirtiyor.

Zaten doğası gereği zor olan bir oyunda bu özellik de eklenince nefes almak nasıl olacak artık orası muamma. Elbette bütün bu zorluğun ve mücadelenin bir amacı var. From Software ekibi sizin diğer oyunlardaki gibi paldır küldür gidip, 8-10 kişiyi bir anda alma veya bölümleri çatır çatır geçme mantığı ile oynamanızı istemiyor DS serisini. Nitekim bu oyunlar sabır, dikkat ve gözlem isteyen şeyler. Şöyle düşünün ki gerçek hayatta ne kadar başarılı bir savaşçı olursanız olun en zayıf düşmanda bile dikkatsizce yapılan bir hamle sizi diğer dünyaya götürebilir. Dolayısı ile kılıcınızı sürekli savurup tutturmayı ummak yerine sabırla bekleyip düşmanın hamlesine göre davranmanız gerekecek.