1/3

Cyberpunk 2077

Mert Günhan 11.01.2013 - 11:29
Karanlık bir gelecek uğruna
Dünya üzerinde oyunculuk adına gerçekten özverili işler yapan firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Hayır sadece popülerlikten bahsetmiyorum, gerçekten kullanıcılarını düşünerek, onların ne istediğine kulak vererek iş yapan, işine saygısı olan firmalardan bahsediyorum; işte CD Projekt RED bu firmalardan birisi.

CD Projekt’i hepimiz Witcher serisinden hatırlıyoruz. RYO’ların yaratıcılıktan yoksun bir şekilde farklı türlerle kırılarak üretildiği bu dönemde, Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin aynı isimli kitabını oyunlaştırıp efsane haline gelen ekip, oyuncularına olan örnek davranışları ve onlara gösterdiği önem ile, oyun endüstrisinin anı taşına ismini kazıdı. Witcher oyuncuyu gri seçimlerle baş başa bırakan, seleflerine göre farklı bir tecrübeydi, bunun endüstri üzerinde yarattığı etkiyi oyunlarından aldıkları geri dönüş ile fark eden CD Projekt, Witcher 2: Assassin’s of Kings ile çıtayı fersah fersah yükselterek, RYO türünde iddialı olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Cyberpunk 2077
Witcher serisi gerçekten iyi yazılmış bir hikayeye sahip, bunun ana sebebi kitap olması değil. Pek çok kitap oyunu oldukça kötü bir şekilde oyun formatında icra edilebiliyor, bunun sebebi yapımcı ekibin geniş vizyonlarına oldukça sadık kalması, şunun garantisini verebilirim, CD Projekt RED piyasada olduğu sürece kötü oyun yapmayacaktır, çünkü önümüzde gerçekten işlerine ve her şeyden önce müşterilerine oldukça saygı duyan bir oluşum var.

CD Projekt’in bu kadar iyi işler yapmasının bir diğer sebebi ise oyunlarını yaptıkları kurulumları oldukça özenli seçeleri, neyin nasıl oyun olarak tasarlanması gerektiğini konsept aşamasında oldukça sağlam bir şekilde kurguluyorlar, bu sebeple Cyberpunk ile ilgili bir oyun yapmak istediklerinde bu adamlar Cyberpunk kurulumunun oyun anlamında en önemli yapı taşlarından birisi olan masaüstü rol yapma oyunlarına yöneliyorlar.

Cyberpunk 2077
Cyberpunk ve Masaüstü Rol Yapma Oyunu denildiğinde ise Mike Pondsmith’in zamansız eseri Cyberpunk 2020 geliyor. William Gibson, Bruce Sterling gibi yazarların işlerini temel alan Cyberpunk 2020 masaüstünde karanlık geleceği en güzel tasvir eden işlerden biri. İnsanın karanlık bir gelecekte eline geçen teknolojilerle birlikte kendisini daha da güçlendirip, grotesk ve tehlikeli bir toplum yapısına bürünmesini oldukça sağlam bir şekilde veren Cyberpunk 2020,90’ların başından beri türle ilgilenen rol yapma oyuncularının ve hikaye anlatıcılarının vazgeçmediği ve her platformda saygı duyduğu bir kurulum.

Cyberpunk 2077
Cyberpunk kurulumlarında genel olarak olayların şirketler üzerinden ilerlediğini biliriz. Teknolojiyi ve dolayısıyla gücü elinde bulunduran şirketler birer kontrol ekseni haline gelirken hükümetler onların karşısında zayıflarlar, Cyberpunk oyuncuları ise en temelde yüzeysel olarak ya bu eksenin dışında kalır ya da içinde, dışında kalanlar düzene karşı çıkmakla uğraşmayıp genelde hayatta kalmakla ilgilenir, içeride olanlar ise kendi paranoyalarının kurbanı olup kısa yaşamları boyunca arkalarını kollar. Cyberpunk 2020 diğer oyunların, özellikle 20 yüzlü zar kullanan FRP sistemlerinin aksine Interlock sistemi isimli, yeteneğe dayalı bir sistem kullanır, yetenek puanlarını dağıtarak oyun içinde edindikleri tecrübelerle bu yetenekleri geliştirmeye çalışan oyuncular, kendilerini sibernetik teknolojilerle güçlenmek adına donatabilirler. Peki sibernetik teknolojiler, özellikle kişinin gücünü arttıran parçalar, kişiye ne verir ve ne alır? Cyberpunk türünün ilgilendiği konulardan birisi budur; insanlık.