1/2

Crazy Machines 2

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
Çılgın makineler geri döndü
Platformlar PC
Crazy Machines 2
  • Yapımcı - Yayıncı FAKT Software GmBH - Viva Media
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Bulmaca
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 83
Artılar Zeka çalıştırıyor, iyi modelleme ve animasyonlar, profesör
Eksiler Bazen tırnak yedirtiyor, benzer bölüm dizaynı
Sanırım hayatında Tom ve Jerry çizgi filmlerini izlemeyen yoktur. Kedi ve farenin birbirlerine kurdukları tuzaklar, sistemler, birbirlerini çalıştıran düzeneklerin çalışmasını zevkle izleriz. Sonunda her zaman olduğu gibi bu düzeneklerin bitiş noktasında karakterlerimizden birinin başına kötü bir şey gelecektir. Ancak her zaman onlar hiçbir şey olmamışçasına birbirlerini kovalamaya devam ederler. Çizgi filmde gördüğümüz bu düzenekler aslında yakın geçmişte bir araba markası reklamına da hayat vermişti. Hafızaları biraz zorlarsak hatırlayacağımız gibi silecekler çalışıyor, tekerleği itiyor, hava yastığı açılıyor vs. şeklinde devam ediyordu. Peki, bunun konumuzla ilgisi nedir diyenler olabilir içinizde. Crazy Machines 2’de işte bu düzenekleri biz yapıyor, kuruyor ve çalıştırıyoruz da diyebiliriz.

Bilim adına

İlk olarak şunu belirtmeliyim yapım tamamı ile Ageia PhysX destekli olarak geliyor. Yani baştan sona fizik motoru kullanılıyor. Bu bakımdan Nvidia ekran kartı sahipleri son sürücüleri ile birlikte Physx sürücüsünün de son versiyonunu bilgisayara yükleyerek daha randımanlı oynayabilmekteler. Zaten oyun PhysX sürücüsünün bilgisayara kurulu olması şartını koşuyor; yoksa oynamanız mümkün olmuyor. Oyuna başladığımızda atölye tarzında bir odada buluyoruz kendimizi. Bir yandan da Einstein benzeri beyaz saçlı bir profesör konuşmaları ile eşlik ediyor ortama. Etrafta gördüğünüz her şey fizik kurallarına uygun şekilde tepki veriyor. Fare darbesi ile kitaplar dağılıyor, kutular fırlatılabiliyor. Oyun modlarına göz attığımızda kariyer modu dışında kendi laboratuarımız ve başkalarının laboratuarı olarak isimlendirilmiş bölümleri görüyoruz. Kendi laboratuarımızda kendin pişir kendin ye misali bizim yaptığımız düzenekler ile meşgul olabiliyor ve internet üzerinden paylaşabiliyoruz. Başkalarının laboratuarında ise internetten diğer oyuncuların yaptığı düzenekleri indirerek oynama şansımız oluyor.

Daha önce Armadillo Run ya da Pontrifex oyunlarını oynadıysanız, yapım size oldukça benzer gelecektir. Ancak Crazy Machines 2’de işler çok daha kapsamlı bir şekle bürünmüş görünüyor. Kariyer modunda bu kapsamlılığı hemen anlayamayacağımız düşünülerek, yerinde bir eğitim modu konması da unutulmamış. Kariyer bölümü üç ana başlık altında toplanmış. Bunlardan ilki 10 bölümden oluşan First Step (Tutorial), yani eğitim modu. Aslında eğitim modunda dahi oyun oynadığımızdan oldukça eğlenceli geçiyor. İkinci başlık olan World Tour ise, her biri 10 bölümden oluşan 15 ana seviyeden oluşuyor. Yani toplamda oynanabilen 150 görev ortaya çıkıyor. Son başlık olan Ageia PhysX Bonus Laboratuarında ise 20 bölümlük bir deney alanı yaratılmış. Ancak bu bölüme sadece PhysX kartı olanlar girebiliyor. Eğitimden sonra görev modunda ilerlemeye devam edince profesörle bir mücadele içine giriyoruz. Her bölüm başlangıcında profesör tarafından konunun ne olduğu, yapılması gereken birincil ve ikincil görevleri bize anlatıyor. Bölümlerde bir duvar üzerine kurulmuş hazır ancak eksik bileşenlerden oluşan bir düzenek veriliyor. Tamamlamamız için gerekli olan kısıtlı sayıdaki parça ise ekranın altındaki kutularda yer alıyor. Bu parçaların üzerine geldiğimizde ne oldukları ve ne işe yaradıkları hakkında kısa bilgi edinebiliyoruz. Amacımız verilen göreve göre bu parçaları kullanarak düzeneği tamamlamak. Ancak düzenek tamamlama konusunda tamamen özgürüz. Önemli olan sistemi nasıl yaptığınız değil, amaca ulaşıp ulaşamadığınız.

Düzeneklerde ve kullanılan parçalar arasında yaylar, dişliler, çarklar, mumlar, buhar makineleri, toplar, vazolar, kutular, lastikler, kayışlar, elektrik kabloları, prizler gibi daha sayamadığım onlarca çeşit parça bulunuyor. Bu parçaların bir kısmı düzenekte hazırken, lazım olanlar sınırlı sayıda size veriliyor. İşin güzel yanı bölümlerin hem verilen tüm parçalar kullanılarak, hem de parça arttırarak bitirilebilecek olması.