Company of Heroes iPad İnceleme

Ersin Kılıç 22.02.2020 - 13:37
Oyun dünyasının en başarılı RTS oyunlarından biri olan Company of Heroes, yenilenen dinamikleri ile birlikte iPad'e geldi.
Platformlar iOS
Company of Heroes iPad İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Feral Interactive - Feral Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Gerçek Zamanlı Strateji
Merlin Puanı 80
Artılar + Siper sistemi ve oynanış
+ Birimler arası denge
+ iPad'e uyarlanan kolay kontrol yapısı
+ Teknik detaylar hala mükemmel
Eksiler - Fiyatı biraz pahalı
- Skirmish modu sadece yapay zekaya karşı

Company of Heroes iPad İnceleme: 2.Dünya Savaşı temalı oyunlar arasında benim için Company of Heroes serisinin yeri oldukça farklıdır. Özellikle ilk oyunu oynadığım dönemde oynanış dinamiklerini bir kenara bırakın, oyunun sunumuna bile hayran olmuştum. Hani Er Ryan'ı Kurtarmak filmini izlersiniz de Normandiya Çıkarması sahnelerine hayran olursunuz ya, işte öyle bir hayranlık Company of Heroes'ta da başıma gelmişti. Çıkarmanın zorluğu, sinematik sahnelerden oyun içi motora geçiş ve oynanış arasına yedirilen sahneler bir film gibi hala hafızamda yer alıyorlar. 

Company of Heroes iPad İnceleme

Daha sonra 2. oyunuyla da karşılaştığımız Company of Heroes, 2006 yılında çıktığında büyük ses getirmeyi de başarmıştı. Birçok önemli mecradan tam puan alan oyunun Metacritic ortalaması yıllar geçmesine karşın hala 93 olarak gözüküyor. Bu kadar yıl geçmesine rağmen, bu puanı sonuna kadar hak ettiğini de söyleyebilirim. İşte oyun sektörü için bu kadar önemli olan Company of Heroes, geçtiğimiz günlerde iPad platformuna geldi. Burada oyunu baştan sona sizlere anlatmayacağım. Zaten bu klasik oyunun güzel bir incelemesi sitemizde mevcut. Bunun yerine oyunun iPad özelliklerine ve yenilenen yapısına değinmek istiyorum. Ayrıca aşağıdaki videodan hazırladığımız oynanış görüntülerine ve yorumlarımıza da göz atabilirsiniz.

Company of Heroes aslında bu tür oyunların iPad platformunda ne kadar başarılı olabileceğini gözler önüne sermiş. Kontrol oldukça rahat ve hem birim seçimlerini hem de oyunun ilerleyişini dilediğiniz gibi yönetebiliyorsunuz. Tabi oyun iPad'e port edilirken olduğu gibi bırakılmamış. Çözünürlük ve ekran yerleşimi dışında kontrol yapısının da iPad'e uyumlu hale getirildiğini görüyoruz. Klasik menülerin yanı sıra bu sürüm için bir tekerlek sistemine de gidilmiş. Hem birim kontrollerinde hem de bina yapma gibi dinamiklerde bu teker sisteminin işi oldukça kolaylaştırdığını söylemeliyim.

Yani Engineer sınıfını seçtiniz diyelim. Boş bir alana gelip parmağınızla basılı tuttuğunuzda oyunun bu tekerlek menüsü açılıyor ve bu sınıfın neler yapabileceğini görebiliyorsunuz. Aynı şekilde piyade sınıfı ile ilerlerken düşman menzillerine parmağınızla basılı tuttuğunuzda hangi emirleri verebileceğinizi seçebiliyorsunuz. Basıp çekerseniz o noktaya taaruza başlayan askerleriniz basılı tuttuğunuzda ise el bombası atma gibi farklı aksiyonlara girebiliyor.

Company of Heroes iPad İnceleme

Çok derinlemesine girmeyeceğim dedim ama bu noktada oyunun en sevdiğim özelliklerinden birisini anlatmam gerekiyor. Company of Heroes harita yapısı oldukça dinamik işliyor. Yani klasik birim çıkar, onları konumlandır ve farklı binalara gir şeklindeki ilerleyiş dışında farklı taktiklere de yönelebiliyorsunuz. Örneğin oyun alanına atacağınız mortar atışları, el bombaları ile ufak bir çukur açmak ve askerlerinizi oraya konumlandırabiliyorsunuz. Zaten bu konumlandırma işi oyunun da belkemiğini oluşturuyor. Eğer savaş alanında kendinize iyi bir siper bulamazsanız çatışmalardan sağ çıkma şansınız da o kadar düşük oluyor. Tıpkı PC sürümünde olduğu gibi bu konumlandırma sistemi de sarı ve yeşil gibi renkler ile oyuna aktarılmış. Yani askerlerinizi konumlandırırken, bir siper arkasına yerleştirirken yeşil işaretleri görüyorsanız, o anki en iyi konumdasınız anlamına geliyor.

Tabi tüm bu dinamikler oyunda başarılı bir şekilde anlatılmış. Zaten oyunu açtığınızda Company of Heroes'un 3 kademeye ayrıldığını görüyorsunuz. Buradaki Training kısmında hem iPad kontrollerini hem de oyunun ana dinamiklerini öğrenebiliyorsunuz. Size tavsiyem bu kısmı kesinlikle oynamanız yönünde. Campaign kısmından senaryo bölümlerini oynayabildiğiniz gibi Skirmish kısmından ise klasik çoklu oyuncu kapışmalarına giriş yapabiliyorsunuz. Burada malesef online seçeneği yerine sadece yapay zekaya karşı yapılan mücadelelere yer verilmiş. Umarım ilerleyen dönemlerde British ek paketi gibi paketlerin yanı sıra oyunun multiplayer modları da tüm kullanıcılara açılır.

Company of Heroes iPad İnceleme

Son olarak oyunun fiyatına ve desteklenen modllere de değinelim. 94.99 TL'lik fiyatı ile oyunun fiyatının özellikle ülkemiz için yüksek olduğunu söylemem gerekiyor. Ayruca 5, 6 ve 7. nesil iPad modelleri dışında 5. jenerasyon iPad Mini, iPad Air 3, iPad Pro 9.7 inç, iPad Pro 10.5 inç, iPad Pro 11 inç ve iPad Pro 12.9 inç modelinin üç jenerasyonu da desteklenen modeller arasında yer alıyor.

Sonuç olarak videodan da görebileceğiniz gibi Company of Heroes iPad sürümünü hem nostalji yaşamak isteyenlere hem de bu türü seven yeni oyunculara gönül rahatlığı ile tavsiye ediyoruz. Kontrol yapısındaki kolaylık ve zaten mükemmel işleyen dinamikler ile birlikte Company of Heroes'un zamanının ötesinde bir oyun olduğunu da görmüş oluyorsunuz

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2025 13:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.02.2020 13:13
2006'daki PC'im oyun ilk çıktığında bu ayarda açmıyordu :) Vay be çok güzel..
MK Okuru
MK Okuru 27.02.2020 00:16
Hocam.. O ülkeye göre değişiyor işte. Alım gücü sıfır diye bu teknolojiyi yok sayamıyorum ben :)
MK Okuru
MK Okuru 24.02.2020 17:39
Nesi güzel? Bu oyunu sadece iphone larda ve ipad lerde oynayabiliyosun. En düşük iphone 8 istiyor oyun. İphone 8 ise 6000 tl. 6000 tl ye ben gider 2060 ti li pc toplarım :))
Kalan Karakter: 300 Gönder
Company of Heroes iPad İnceleme
İlginizi Çekebilir