Real Time Strategy denince akla ilk gelen isimdir Command&Conquer. Oynanışı, konusu, bölümler arası videoları ve bunun gibi şeyleri ile bir çoğumuzu birer stratejist haline getiren tek oyundur o. Ayrıca C&C, bizi eğlendirdiği gibi yapımcısı Westwood'u da zengin etmiştir :). Oyun piyasasını güzel bir yerden vuran Westwood daha sonra C&C serisine devam etti. Genelde devam oyunları ilk oyunun yarattığı patlamadan yararlanarak yanlızca para kazanmak için yapılan oyunlardır, ancak Westwood hiçbir zaman böyle bir hataya düşmedi ve bundan sonra çıkardığı tüm RTS oyunlarını da aynı kalitede yaptı. İlk Command&Conquer oyunu oynadığım zamanları daha dünmüş gibi hatırlıyorum. Consturuction Vechile'ın deploy olup bir bina haline geldiğini haftalar sonra idrak edebilmiştim. Ondan önce adam ezmek için kullanırdım. Neyse, tüm bunlar geçmişte kaldı. şimdi ise karşımızda yepyeni bir Westwood RTS'si duruyor ki bu C&C serisi için bir ilk. Command&Conquer: Generals, daha önceki hiçbir C&C oyunu konusunu takip etmeyen ve ilk üç bouytlu C&C oyunu.
Bu oyunda ne GDI, ne NOD, ne de tiberium bulunuyor. Oyun uzay çağı yerine günümüzde geçiyor ve Amerika, Çin ve GLA (Global Liberation Army) adlı teröristler arasında geçiyor. Oyunun geçtiği zaman farklı olsa da konusu yine klasik C&C tarzında. Git gide büyüyen GLA tehlikesini durdurmak için işe koyuluyorsunuz ya da GLA olup Dünya hakimiyeti sağlamaya çalışıyorsunuz. C&C: Generals'da bu üç takımında tek kişilik senaryosu mevcut. Yani oyun sizi uzun bir müddet meşgul tutacak cinsten. Her üç takım ilede oyunu bitirdikten sonra gene sıkılırsanız, tüm westwood RTS'lerinde olan skirmish modunda da oynayabilirsiniz. Bilmeyenler için, skirmish modunda seçtiğiniz haritada, belirlediğiniz ayarlar ile bilgisayara karşı savaşıyorsunuz. O da sıktı artık derseniz oyunun internet ve lan üzerinden oynanma imkanı var. Ancak internetten oynayabilmek için orjinal Generals'a ihtiyacınız var.
C&C: Generals'ın oynanışı herzamanki gibi aynı. Daha önce herhangi bir C&C oyunu ya da Red Alert'lerden birin oynadıysanız kontroller hiç yabancı gelmeyecektir. Şayet oynamadıysanız bile sorun yok, çünkü oyunun kontrollerini öğrenmesi de son derece kolay. Hatta oyunu yanlızca fareyle bile eksiksiz bir biçimde oynayabilirsiniz. Generals'da kontrol paneli bu sefer sağ köşeden alta alınmış ve üretebileceğiniz birimler üretecek olan binaya tıkladığınızda ortaya çıkıyor.
Gelelim grafiklere. Daha öncede söylediğim gibi oyunun grafikleri tamamen üç boyutlu. Tabi bunun hem artıları hemde eksileri var. Öİrneğin 3D grafik motoru sayesinde garfikler hiç olmadığı kadar güzel ve detaylı olurken, bu motor çok daha güçlü bir sistem istiyor. Birim ve bina modellemeleri, üzerindeki kaplamaları, doğa olayları ve ışıklandırma garçekten çok güzel. Ayrıca farenizin scroll'u ile zoom yapabiliyorsunuz ki bu çatışmaları bambaşka bir şekilde izlemenizi sağlıyor. Bölümler arası demolar bu sefer stüdyolarda kayıt edilmemiş, oyunun grafikleri ile yapılmış. Durum böyle olunca araçların üzerindeki en küçük detaya kadar herşeyin yapılması gerekiyor ki Generals bu konuda da eksik kalmıyor. Ayrıca patlama, toz ve duman efektleri hiç bir zaman olmadığı kadar güzel olmuş. Birçoğunuz eminim grafikleri beklediği gibi bulmamıştır. Ancak şunu unutmamalıyız ki bu bir strateji oyunu ve her ne kadar üç boyutlu olursa olsun grafikler bir Unreal2 kadar iyi olamaz.