CMA'dan Microsoft'a Onay

Murat Olcan 13.10.2023 - 13:13
Microsoft, Call of Duty üreticisi Activision'ı 69 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almak için son engeli de aştı.

Microsoft'un Activision Blizzard, Call of Duty'nin üreticisi firmayı alması, İngiltere'nin rekabet kurumu tarafından son onayla Cuma günü 69 milyar dolarlık anlaşmaya yeşil ışık yakıldı. Bu, teknoloji tarihindeki en büyük anlaşmalardan birini sonuçlandırmış oldu.

CMA, Microsoft'un Activision Blizzard Alımını Onayladı

Xbox'un sahibi Microsoft, World of Warcraft, Diablo, Overwatch ve Candy Crush gibi hit oyunlarıyla tanınan Activision firmasını satın almayı tamamlayarak Çarşamba günü süreci bitirebilir. Bu anlaşma, dünya genelindeki denetimler nedeniyle neredeyse iki yıldır bekletiliyordu.

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, bulut oyun pazarının gelişen rekabetine zarar verme endişeleriyle başta tereddüt etse de, Microsoft'un yenilikçi bir teklif sunmasının ardından bu endişeleri ortadan kaldırmış oldu.

CMA, Microsoft'un Activision Blizzard Alımını Onayladı

"Yeni yapılan anlaşma ile Microsoft'un bulut oyun pazarında rekabeti kısıtlama olasılığı önlenmiş olup, Birleşik Krallık'taki bulut oyun kullanıcılarına rekabetçi fiyat ve hizmet garantisi verilmiştir." denildi.

Microsoft Başkanı Brad Smith, "Bu kararı için şükranlarımızı sunuyoruz ve bu anlaşmanın global oyuncu topluluğu ve oyun endüstrisi için pozitif etkiler yaratacağını düşünüyoruz." dedi.

Activision CEO'su Bobby Kotick, "Xbox ailesinin bir parçası olma heyecanını yaşıyoruz." dedi.

Risk sermayesi şirketi Konvoy'un ortağı Joshua Chapman'a göre, oyuncular bu anlaşmadan olumlu etkileniyor.

"Oyun endüstrisi genelinde verimli ve rekabete dayalı bir yapı inşa ediyor." şeklinde konuştu.

Microsoft, 2022'nin başından bu yana 40'dan fazla ülkede rekabet denetiminden geçerek onay aldı. Özellikle, 10 yıl süresince telifsiz yayınlamaya izin verme kararı sonrası 27 üye ülkeli Avrupa Birliği'nden onay aldı.

Ancak, bu anlaşma, rekabeti kısıtlama endişesiyle İngiliz ve Amerikan düzenleyiciler tarafından eleştirildi. PlayStation'un en büyük rakibi olan Sony, Call of Duty erişiminin sınırlanmasından endişe duydu.

İlginizi Çekebilir: CMA'dan AB'ye Yanıt

ABD Federal Ticaret Komisyonu, anlaşmayı gözden geçirme sürecindeyken anlaşmanın durdurulmasını isteyen bir öneriyi reddetti. FTC bu karara itiraz ederek süreci yeniden başlatmayı planladığını belirtti.

İngiltere'deki denetim kuruluşu, bu süreçte en büyük engel olarak görülüyordu. Microsoft, bu onayı alabilmek için Activision'ın bazı oyun haklarını Fransız oyun şirketi Ubisoft'a satacağını açıkladı.

Düzenleyici otorite, Microsoft'un bazı taktikleri konusunda eleştirilerde bulundu ve diğer firmaları bu tarz yöntemlerden kaçınmaları konusunda uyardı.

Düzenleyici kuruluşun CEO'su Sarah Cardell, "Microsoft süreci uzatmakla sadece zaman ve kaynak israfına sebep oldu." dedi.

Açık Piyasalar Enstitüsü'nün Avrupa Direktörü Max von Thun, "Birleşik Krallık'ın denetleyici otoritesi, Microsoft'a sıkı şartlar getirerek doğru bir adım atmıştır." dedi. Ancak, "CMA'nın bu süreçteki tutumu, kurumun kararsız ve etkisiz olduğu izlenimini yaratıyor." diye ekledi.

Von Thun, "Bundan sonraki süreçte, birleşme planlayan şirketlerin CMA'ya daha kararlı yaklaşmaları gerekebilir." şeklinde konuştu."

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 11:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2023 17:29
Ertesi gün daha da büyük bir şirketi satın alacaklar bal gibi belli. Rekabet kurumları da hikaye çıktı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2023 21:35
herkez seviniyor ama yakında büyük zam yolda gamepassa D: benden duymuş olmayın 249 lira olacak aylık
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2023 10:39
Yine worth olur.
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2023 09:46
Aylık 250 lira pek bir şey değil zira 6 ay sonra 250 lira 5 dolara denk gelecektir. 3A oyun fiyatları da muhtemelen 2400'ü bulacaktır.

Gamepass'e global bir zam gelecekse bizim seçimlerden önce gelse çok iyi olur, nisandan sonra gelirse eğer PS Plus zammı gibi şok eder.
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 13.10.2023 16:02
call of duty oyunlarını ps5 konsolumda oynamak hayal olacak sanırım...
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2023 18:17
En az 10 yıl daha çıkacak. Sony ile anlaşma yaptı ya microsoft.
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2023 17:13
Öyle bir şey yok :) Microsoft ile Sony zaten on yıllık bir anlaşma yaptılar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2023 16:55
"Microsoft, bu onayı alabilmek için Activision'ın bazı oyun haklarını Fransız oyun şirketi Ubisoft'a satacağını açıkladı." ---- EA Play gibi Gamepasse entegre olur yakında ubisoft+ da.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2023 14:27
hayırlı ugurlu ola. gelsin gamepass'e oyunlar,ortalık şenlensin. biz fakir TR oyuncuları için büyük nimet daha da büyüdü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
CMA'dan Microsoft'a Onay
İlginizi Çekebilir