Microsoft'un Activision Blizzard, Call of Duty'nin üreticisi firmayı alması, İngiltere'nin rekabet kurumu tarafından son onayla Cuma günü 69 milyar dolarlık anlaşmaya yeşil ışık yakıldı. Bu, teknoloji tarihindeki en büyük anlaşmalardan birini sonuçlandırmış oldu.
Xbox'un sahibi Microsoft, World of Warcraft, Diablo, Overwatch ve Candy Crush gibi hit oyunlarıyla tanınan Activision firmasını satın almayı tamamlayarak Çarşamba günü süreci bitirebilir. Bu anlaşma, dünya genelindeki denetimler nedeniyle neredeyse iki yıldır bekletiliyordu.
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, bulut oyun pazarının gelişen rekabetine zarar verme endişeleriyle başta tereddüt etse de, Microsoft'un yenilikçi bir teklif sunmasının ardından bu endişeleri ortadan kaldırmış oldu.
"Yeni yapılan anlaşma ile Microsoft'un bulut oyun pazarında rekabeti kısıtlama olasılığı önlenmiş olup, Birleşik Krallık'taki bulut oyun kullanıcılarına rekabetçi fiyat ve hizmet garantisi verilmiştir." denildi.
Microsoft Başkanı Brad Smith, "Bu kararı için şükranlarımızı sunuyoruz ve bu anlaşmanın global oyuncu topluluğu ve oyun endüstrisi için pozitif etkiler yaratacağını düşünüyoruz." dedi.
Activision CEO'su Bobby Kotick, "Xbox ailesinin bir parçası olma heyecanını yaşıyoruz." dedi.
Risk sermayesi şirketi Konvoy'un ortağı Joshua Chapman'a göre, oyuncular bu anlaşmadan olumlu etkileniyor.
"Oyun endüstrisi genelinde verimli ve rekabete dayalı bir yapı inşa ediyor." şeklinde konuştu.
Microsoft, 2022'nin başından bu yana 40'dan fazla ülkede rekabet denetiminden geçerek onay aldı. Özellikle, 10 yıl süresince telifsiz yayınlamaya izin verme kararı sonrası 27 üye ülkeli Avrupa Birliği'nden onay aldı.
Ancak, bu anlaşma, rekabeti kısıtlama endişesiyle İngiliz ve Amerikan düzenleyiciler tarafından eleştirildi. PlayStation'un en büyük rakibi olan Sony, Call of Duty erişiminin sınırlanmasından endişe duydu.
İlginizi Çekebilir: CMA'dan AB'ye Yanıt
ABD Federal Ticaret Komisyonu, anlaşmayı gözden geçirme sürecindeyken anlaşmanın durdurulmasını isteyen bir öneriyi reddetti. FTC bu karara itiraz ederek süreci yeniden başlatmayı planladığını belirtti.
İngiltere'deki denetim kuruluşu, bu süreçte en büyük engel olarak görülüyordu. Microsoft, bu onayı alabilmek için Activision'ın bazı oyun haklarını Fransız oyun şirketi Ubisoft'a satacağını açıkladı.
Düzenleyici otorite, Microsoft'un bazı taktikleri konusunda eleştirilerde bulundu ve diğer firmaları bu tarz yöntemlerden kaçınmaları konusunda uyardı.
Düzenleyici kuruluşun CEO'su Sarah Cardell, "Microsoft süreci uzatmakla sadece zaman ve kaynak israfına sebep oldu." dedi.
Açık Piyasalar Enstitüsü'nün Avrupa Direktörü Max von Thun, "Birleşik Krallık'ın denetleyici otoritesi, Microsoft'a sıkı şartlar getirerek doğru bir adım atmıştır." dedi. Ancak, "CMA'nın bu süreçteki tutumu, kurumun kararsız ve etkisiz olduğu izlenimini yaratıyor." diye ekledi.
Von Thun, "Bundan sonraki süreçte, birleşme planlayan şirketlerin CMA'ya daha kararlı yaklaşmaları gerekebilir." şeklinde konuştu."