Artık Strategy oyunları da 3D dalgasına kapılmış gidiyor. Bu beni çok rahatsız ediyor, neden mi? Oyunlar eskisi gibi konu akışına sahip değil, oyuncu 2-3 oyundan sonra oynadığı oyunu bırakıp onu rafa kaldırıyor. Bu 3D hastalığının Strategy’lere de geçmiş olması, yanlış olduğunu gösteriyor. En güzel örneği bence Warcraft III, nerde o eski 2d!li Strategy’ler derken bir de bakıyorum Haemimont Software eski tarzda 2d’li bir Strategy piyasaya sürdü. Oyun eski RTS’lere göre Celtic bazı yenilikleri içeriyor.
Celtic King: Rage Of King, Romalılar ve Seltikli’ler arasında geçen oyun gerçekciliği baz alıyor. Oyunda şu meşhur Druid’ler de var. Çoğu birlik ve bina tarihte oldukları gibi oyuna aktarılmış. Oyunda çeşitli oyun modları da var. Bunlardan bazıları aşağıda ki gibi;
Adventure Mode: Bu modda birbirine bağlı görevleri tamamlamaya çalışıyoruz.. Seçebileceğiniz gruplar ise; Gaullar, Druidler, Romalılar ve Teutonlular, hepsinin de kendine has birinleri, güçleri ve zayıflıkları olacak.Modda Larax adlı bir genç eseas senaryoyu temsil ediyor, Larax (biz) itediğimiz gruba katılıp kendi çizgimizi yazmaya başlıyoruz. Diğer modlar ise bildik RTS modu ile multiplayer modu.
Seçtiğiniz grupların kendine has oynama özelliklere sahip;
O köy senin bu köy benim
RTS’lerdeki klasik bina (base) özelliği burda da mevcut. Düşmanların binalarını ele geçirerek onların bölgelerini ele geçirebilirsiniz. Sahip olduğunuz kasaba sayısı arttığı zaman, daha çok koruma ve önlem almanız gerekecek.
Oyunda koyacağınız 1’den 100’e kadar olan kurallar ile halkınızı mutlu etmeye çalışıyoruz. RTS’lerin vazgeçilmez özelliklerinden biri olan halka yiyecek tedarik etme Celtic King’te de mevcut. Yiyecekler kendiliğinden otomatik çoğalmasına rağmen eğer kocaman bir ordunuz varsa hemen stoklarınız tükeniyor, Celtic bu yönden benim daha önce göremediğim bir yenilik yapmış. Celtic’ten önceki RTS’lerde (Age Of Empires vs.) halk ve ordular yemek yeme ihtiyaçları yoktu, sadece taş ve odun ile evler veya barrack’lar (ordu üretim merkezi) yaratıyorduk, Strategy First bu sefer açlık konusuna da Celtic de işliyor. İşte bu yüzden fazla tüketici olan ordularımız, bir dikkatsizlik anında açlıktan ölebiliyor ya da askerleriniz sizi terk ve ordunuzdan ayrılıyor.
Dungeon Siege’in eşşekleri daha iyi idi...
Ordular sefere çıktığı zaman yanlırana az miktarda yemek aldıkları için kolayca onu tüketiyorlar, bu yüzden Dungeon Siege’deki eşek olayı Celtic’de de karşımıza çıkıyor, ordunuzun yanına ekstara bir de eşek koyarak daha çok yemek ile sefere çıkıyoruz, tabii eşekler yavaş hayvanlar olduğundan ordunuza pek ayak uyduramayacaklar. Dungeon Siege’in eşşekleri daha iyiydi.
Ordularımızı genellikle beyaz atlı kaharaman lakaplı kişiler yönetiyor, çok güçlü olduklarından dolayı ordularımızın birlikteliğini sağlıyorlar. Bu kahramanlar diğer birliklerle de bağlantılılar.
Celtic’teki senaryo haritalarının büyüklüğü 32,000 pixel’e kadar çıkıyor. Araziler yeşillik ve karlı araziler olmak üzere çeşitli varyasyonlarla karşımızda. Dağlar ve tepeler ordularınızın ilerlemesini yavaşlatabilir. Haemimont Software’in iddiasına göre bazı haritalarda toplam 3,000 birim bulunabiliyormuş. Artık etraftaki ölülerin görünüşünü bir düşünün. Tüm bunların yanında kuşlar , kurtlar ve ağaçlar ile gerçek bir doğa ortamı yaratılmaya çalışılmış.
Bazı Özellikler