Capes ön inceleme yazımızda oyunun demosundan elde ettiğimiz deneyimlerimi paylaşacağım. Baştan söylemeliyim ki benim gibi sıra tabanlı oyunlara çok sıcak bakmıyorsanız bile şans verilmesi gereken bir oyun gibi görünüyor.
Capes, kahramanlardan oluşan bir ekip kurduğunuz ve şehri geri almak için savaştığınız sıra tabanlı bir süper kahraman strateji oyunu. Şehri rehin tutan kötü adamlardan geri almak için ekibinizi işe alın, eğitin ve konuşlandırın.
Yaşadığımız şehrin yönetimi, yirmi yıl önce süper kötü bir şirket tarafından ele geçirdi. Bu süreçte süper güçler geliştirmenin suç olduğu distopik bir şehir yarattılar. Şimdiye kadar da kimse onları durdurmayı bırakın, yavaşlatmayı bile başaramadı. Ancak artık onlara dur demek için bir araya gelen kahramanlarımız var.
Capes Ön İnceleme
Farklı güçleri kullanabileceğim, süper kahraman ya da kahramanları yönetebileceğimiz bir oyun oynamayı hep istemişimdir. Spider-Man bunlardan biri olsa da konusu o kadar çok işlendi ki artık benim beklentimi tam karşılayamadığı bir gerçek. Bu sebeple Steam'e göz atarken karşıma Capes çıktı. Oyun henüz yayınlanmamış olsa da demosu orada beni bekliyordu. "Neden denemeyeyim?" diyerek demoyu indirdim ve oynamaya başladım. Sanırım aradığımı bulmuş olabilirim.
Genelde sıra tabanlı oyunları tercih etmem. Ancak oyuna girişmeden önce hakkında yayınlanan bazı içerikleri de okudum ve sadece "XCom" u görmüş olmak bile bu oyuna şans vermem için bana ilham verdi.
Capes Ön İnceleme
Capes çok basit tabiri ile Amazon'un The Boys serisinin bilgisayara girmiş hali olarak tanımlanabilir. Birden fazla kahramanı yöneterek, şehirdeki olaylara müdahale ediyoruz. Ana başlangıç noktamız şehirdeki güçsüzleri korumak olsa da bir süre sonra bu bir baş kaldırıya dönüşüyor. Ekibimizin büyümesiyle de, kelime yerindeyse, tam bir süper kahramanlar ordusu olarak şehri geri alma mücadelemiz başlıyor.
İlk çıktığımız görevde süper güçleri olan başka birini kurtarmamız gerekiyor. Oyunun mekaniklerini çözebilmeniz açısından oldukça eğitici olduğunu söyleyebilirim. Özellikle benim gibi sıra tabanlı oyunlardan köşe bucak kaçan birinin türe aşinalığını sağlayabilmesi açısından da yeterli. İlk görevinizde şirket tarafından evi basılan başka bir süper kahraman kurtarıyor ve onu da ekibimze dahil ediyoruz. İlerleyen süreçlerde bunun gibi görevler ile ekibimiz daha da büyüyor.
Dövüş sırasında kullanabileceğimiz farklı yeteneklerimiz oluyor. Her kahramanın kendine has bir gücü olsa da bu güçleri kendi alt dallarında kullanabiliyoruz. Örneğin, karakterlerimizden birinin telekinesis gücü bulunuyor. Bunu hem karşı tarafı etkileyip, onun hasar gücünü düşürmek için kullanabiliyoruz, hem de nesneleri hareket ettirip saldırı amaçlı kullanabilmek için.
Capes Ön İnceleme
Bu yeteneklerin sınırsız olmadığını da hemen söylemek lazım. Her turda beş hareket ve iki aksiyon puanınız bulunuyor. Bunları dikkatlice kullanmanız lazım. Örneğin rakibinize vurmak istiyorsunuz diyelim ancak saldırı gücünüzün menzili dışında. Yakınızda olmadığı için önce hareket puanlarınızı kullanarak onun yanına ya da vuruşunuzu gerçekleştirebileceğiniz mesafeye gitmeli, ardından aksiyon puanını kullanarak saldırınızı gerçekleştirmelisiniz. Tabii bunun kurgusunu da doğru yapmalısınız, zira tüm hareket puanlarınızı harcayıp, kalabalık bir grubun ortasında kalabilirsiniz. Bu da sıra onlara geçtiğinde, alacağınız hasarın artacağı anlamına geliyor.
Hazır yeteneklerden bahsetmişken, bu konuda en çok hoşuma giden bir diğer özelik ise Ultiler oldu. Kahramanların kendine özel gelişmiş güçleri de bulunuyor. Bunların kimisi saldırı amaçlı kullanılırken, kimileri de savunma amaçlı olarak kullanılabiliyor. Örneğin kendinize aşırı hız kazandırmak gibi. Her ne kadar sıra tabanlı bir oyunda ne kadar işe yarar henüz anlamasam da animesyonu çok hoşuma gitti diyebilirim.
Capes Ön İnceleme
Oyun ilerledikçe rakipleriniz de güçleniyor elbette. Ancak sizin de güçleriniz yerinde durmayacak. Onları geliştirebilirsiniz. Vereceği hasarı, menzili ve gücüne göre getirdiği diğer özellikleri yükseltebilirsiniz. Sonuçta bu bir RPG. Karakterinizin de gelişmesi gerekiyor.
Görevlerin ardından 12 sandalyeli masanızın bulunduğu merkezinize döndüğünüzde -ki bu takımı maddi olarak destekleyen bir sponsorunuz da bulunuyor- hem kendinizi geliştirebilmeniz için alanlar hem de yeni görevleri alabileceğiniz ekranlar bulunuyor. Görev seçiminin ardından elinizdeki kahramanlardan en uygun olanları belirleyip yola çıkabilirsiniz. Bu görevlerin her birinin kendine göre zorluğu olduğunu ve farklı beceriler gerektirdiğini düşünürsek, her dövüşe aynı ekip ile gitmek doğru olmayacaktır. Zira sonuç felaket de olabilir.
Capes Ön İnceleme
Karşılaşma sırasında ölmüyorsunuz ancak sağlık puanınız sıfıra indiğinde yere çömeliyor bekliyorsunuz. Bu da takım arkadaşlarınızın azalan saldırı gücünü gösteriyor. Sizi yeniden dirilmek için yanınıza gelmeye çalışırken, karşı tarafın hamlelerine karşı koymak zorunda kalıyorlar. Bu sebeple ekip seçimi oldukça önemli. Diğer tarafran unutmamak lazım ki her görevin ardından ekibiniz belli bir deneyim puanı kazanıyor. Ekibe almadığınız arkadaşlarınız, ilerleyen bölümlerde düşük seviyede kalabilir, bu da onlara gerçekten ihtiyaç olduğunda düşük seviyeleri sebebi ile işinize yaramayabileceği anlamına geliyor. O sebeple, mutlaka dengeli bir dağıtımla görevlere çıkmalısınız ki oyunun ilerleyen aşamalarında, geride kalmış grup üyelerinizi güçlendirmeye çalışmak için kasmak zorunda kalmayın.
Spitfire Interactive'in yaklaşan oyunu Capes, henüz bir çıkış tarihi olmasa da 2024 yılında çıkacağını biliyoruz. Oyunun Steam sayfasından demosunu indirebilir, bu hali ile bile oldukça keyifli bir süre geçirebilirsiniz.
-----------
Daha çok RPG oyuncusu olarak bu konuyu değerlendirmek isterim. Oyunun dünyası, hikayesi çok önemli bir etken. Türü ikinci sırada değerlendirilebilir. Ancak TPS Open World olması bende biraz alerji yapıyor. Genelde bu tarz oyunlarda motion sickness olayını çözemediler. Oyun biraz hızlı akmaya başlayınca bulantı yapıyor. O yüzden herkesin tercihleri çok farklı olabilir. Benim yerlere göklere sığdıramadığım bir yapım, farklı bir oyuncuya tamamen itici gelebilir. Oyunun renk paleti bile buna etken. O yüzden bizde okuyacağınız incelemeleri de yazarın yorumu olarak değerlendirmenizde fayda var her zaman.
- oktay1