1/2

Bujingai: The Forsaken City

Can Gülay 3.06.2010 - 12:31
Savaş sanatları ustası Lau'nun macerası…
Platformlar PlayStation 2
Bujingai: The Forsaken City
  • Yapımcı - Yayıncı Taito Corporation - bam!
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 68
Artılar Bol flaşlı ve renkli efektler, videolardaki ana karakter modellemeleri çok iyi.
Eksiler Tekdüze oynanış ve detaysız çevre grafikler.

Ünlü Japon Rocker Gackt’e dayanan atik ve savaş sanatları ustası Lau Wong’un macerasını anlatan Bujingai: The Forsaken City, ünlü Japon oyun yapımcısı Taito’nun, kuruluşunun 50. yıldönümünde PlayStation 2 için hazırladığı ve baştan sona Japon işi olduğunu belli eden bir oyun. Anlatıldığına göre Bujingai aslında insanlığı yok eden ve cehenneme açılmış bir kapısı olan bir zamanda geçiyor. Oyunun baş karakteri şeytan avcısı Lau bu savaşta en büyük rolü oynarken, yarı insan yarı şeytan Rei ve kız arkadaşı Yohfa’da macerada ona yardımcı oluyor.

Oyunun konusu ilk bakışta çok ilgi çekici değil aslında, zaten senaryonun detaylarının da kendini hemen göstermemesi biraz kafa karıştırıyor. Hack’n slash tarzında bir aksiyonla beraber çeşitli RPG öğeleri de içeren Bujingai, karakter modellemelerinden oynanışa kadar her yönüyle yapımcısının kimler olduğunu söylüyor.

Siz siz olun etrafınıza fazla bakmayın?

Forsaken City’de başlayan macera bambu ormanları ve yüksek binalar gibi farklı mekanlar arasında durmayan bir aksiyonla birlikte gelişim gösteriyor, yalnız oyundan zevk almak istiyorsanız tüm bu olup bitenler sırasında çevre detaylara fazla dikkat etmemelisiniz; çünkü oyun bu konuda biraz yüzeysel bir yaklaşım sergiliyor; Bujingai daha çok oynanışa yüklenen ve sadece türünün meraklılarının ilgisini çekecek bir yapıya sahip.

Kahramanımız Lau gerçekten bir dövüş sanatları ustası ve yaptıklarını görünce şaşırmamak elde değil. Lau kılıçlarını inanılmaz bir serilikle kullanırken, düz duvarlarda yürüyüp, belli mesafelerde uçabilme gibi kabiliyetlere sahip. Bunun yanında bir çok büyü gücü de Lau ve öteki kahramanların maharetleri arasında. Bahsettiğim gibi oyun hemen hemen hep hack’n slash tarzında ilerliyor ve yapmanız gereken önünüze çıkan garip yaratıkları kılıç ve büyülerinizle yok etmekten ibaret. Arada karşınıza çıkan boss’ları saymazsanız da oyun akıcılığını bu şekilde sağlamaya çalıştığından Bujingai bir yerden sonra tek düze bir yapıya bürünüyor.

Oyunda çevrede bulunan ve düşmanlarınızı öldürdükçe ortaya çıkan Orb’ları topluyorsunuz ve Experience Point değerindeki bu orbları; defans, atak ve büyü level’larınızı geliştirmek için kullanıyorsunuz. Kahramanımız Lau karşılaştığı yaratıklara karşı inanılmaz seri kılıç komboları yapıyor, bunu dışarıdan gören birisi oyunu oynayanın büyük haz aldığını düşünür, fakat siz bu hareketleri yaparken sadece aksiyon tuşuna arka arkaya basıp farklı tuş kombinasyonları uygulamadığınız için işler hiç de dışarıdan göründüğü gibi olmuyor ve oynanış kendini tekrar ederek sıkıcı bir hâl alabiliyor.

2/2

Parlak ve renkli görseller yetmiyor…

Doğruyu söylemek gerekirse dövüşler sırasında ortaya etkileyici ışık ve flaş efektleri çıkıyor, büyü efektleri de güzel ışık oyunları yaratıyor, fakat oynanış keyif verici olmayınca bunlar da oyuna çok fazla yetmiyor. Görsellik konusunda zaten çevre tasarımından grafiklere kadar oyun sınıfta kalıyor çünkü her şey çok yüzeysel, birbirinin aynı binalar ve ağaçlar zaman zaman yönünüzü şaşırıp kaybolmanıza bile sebep olabiliyor. Hoş, bir radarınız var ama çok fazla işe yaradığı söylenemez. Karakter modellemeleri ise ana karakterlerde çok özenliyken, kalite karşılaşacağınız yaratıklarda dibe vuruyor. Ara videolardaki karakter ve çizimler ise oyun içi grafiklerin aksine çok özenli hazırlanmış.

Aslında Bujingai oynanış ve tarz açısından Xbox’taki Otogi’yi andırıyor; fakat kesinlikle onunla yarışacak kadar iyi değil; bir defa lineerlik bazen korkunç derecede öne çıkıyor, neyse ki farklı büyüler, bosslar ve bazı küçük bulmacalar oyunu en azından türünün meraklıları için oynanabilir kılıyor. Bunların yanında oyun sırasında toplayacağınız altın jetonlarla da oyun hakkındaki çeşitli gizli videoları açmanız mümkün.

Ses efektleri ise yine klasik Japon oyunları çizgisinde, hatta karakterimizin yaptığı büyüler sırasında çıkarttığı ‘’Souryuuken, gouenken, tekkuken…’’ gibi sözler dövüş oyunlarında duyduklarımızdan hiç de farklı değil. Kontroller açısından ise hiçbir problem yok, büyüleri ve ardı arkası kesilmeyen komboları tek tuşla yapabilmenizin yanında, duvarlarda yürüyüp taklalar atmak da pek zor sayılmaz.

Sadece türünün meraklılarına!

Doğruyu söylemek gerekirse The Forsaken City oyun tarzıyla sadece meraklılarına hitap ediyor, oyun Japonya’da ortalama bir oyun olarak değerlendirilirken, en azından ülkemizde bu puanın biraz aşağı ineceğini düşünüyorum. Bu tarz Japon oyunlarına özel bir merakınız yoksa bir kaç level sonunda oyunu bırakmanız muhtemel, çünkü sadece aksiyon için oynanacak bir oyun değil Bujingai, eğer hareket arıyorsanız ve bu tarza ilginiz yoka PS2’de oynayabileceğiniz çok daha iyi oyunlar var…

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 4.11.2024 23:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir