Bu saat, 15 milyar yılda sadece 1 saniye yanılıyor...

Ömer Uz 23.04.2015 - 11:24
Bundan böyle hiçbir vasıta kaçmayacak!
Zamanın hassas bir şekilde ölçülmesi, bilimin ilk dönemlerinden beri çözülmeye çalışılan temel problemlerden biri olmuştur. Zaten, sezyum 133 atomunun titreşimini ölçerek 100 milyon yılda 1 saniye gerileyen atom saatleri de bu amaç uğruna geliştirilmişti. Atom saatleri gibi dehşet hassasiyette çalışan cihazlar üretilmişken, akıllı telefonların ve dijital saatlerin zamanı yeterince hassas ölçtüğünü düşünenler çok yanılıyorlar.

Bu saat, 15 milyar yılda sadece 1 saniye yanılıyor...
ABD’nin Colorado Boulder Üniversitesi araştırmacıları ve ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yetkililerinin geçtiğimiz yıl geliştirdiği saat, yeniden kalibre edilmesinin ardından en hassas atom saatlerinden bile binlerce kat daha güvenilir hale geldi. Sezyum 133 yerine, stronsiyum atomlarının titreşimlerini ölçen cihaz, 15 milyar yılda yalnızca 1 saniye ileri ya da geri gidecek kadar hassas çalışıyor.

Evrenimizin ortalama yaşı, en son ölçümlere göre 13 milyar yılın birazcık üzerinde. Dolayısıyla, bu saati Büyük Patlama (Big Bang) esnasında çalıştırmaya başlasaydık, şimdiye dek 1 saniyeden daha az gecikmiş olacaktı.
Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 26.11.2024 09:55
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bu saat, 15 milyar yılda sadece 1 saniye yanılıyor...
İlginizi Çekebilir