1/2

Broken Sword: The Angel of Death

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
Üçlemede uzatmalar oynanıyor
Platformlar PC
Broken Sword: The Angel of Death
Merlin Puanı 78
Artılar Temiz grafikler ve alıştığımız Broken Sword bulmaca yapısı; oyunun bir kısmı İstanbul'da geçiyor.
Eksiler Mekanlar fazla boş gibi duruyor; kontroller sıkıntılı denebilir.
2003 yılında, altı senelik bir ayrılıktan sonra Sleeping Dragon ile hayranlarını tekrar selamlayan Revolution Software’in üçlemeyi tamamlayarak seriye şanına yaraşır bir veda ettiği düşünülmüştü. Fakat bunun böyle olmadığı kısa bir süre sonra anlaşıldı. 2005 ortalarında, önceki aylarda sadece bir söylentiden ibaret olan devam oyunu resmen duyuruldu ve sonraki zaman içerisinde de ismi kesinleşerek nihayet bugüne gelindi. Beneath A Steel Sky ile birlikte Revolution’ın gözbebeği olan Broken Sword, Angel of Death’in piyasaya çıkışıyla serinin geleceğini bir süreliğine bile olsa muallakta bırakmıyor. Bırakmıyor, çünkü biliniyor ki Angel of Death ile Broken Sword defteri kesinkes kapanıyor.

Tabii ki George Stobbart

Oyunumuz oldukça süratli bir biçimde start alıyor. Başlangıç videosu içerisinde kurban edilme törenine tanıklık ediyoruz; daha sonrasındaysa zaman ilerleyerek günümüzden üç yıl öncesine geliyor ve bir insan iskeletinin bulunduğu bir arkeolojik kazı görüyoruz. Bu ekran da fazla uzun sürmüyor ve kısa süre sonra da efsanevi kahramanımız George Stobbart ile karşılaşıyoruz. Yağmurlu bir New York akşamında ofisine yetişmeye çalışıyor, yalnız biraz sonra başına geleceklerden haberi yok. İçeride ise Anna Maria adında güzel bir sarışın, dışarıda da bu kadının peşinde olduklarını anlayabileceğimiz iri yarı birkaç adam var. Anna Maria bize kendinde bulunan bir el yazmasından söz ediyor ve dışarıdaki adamların da bu kadının peşinde olmalarının asıl sebebi bu. Oyunun ilk bölümü bulunduğumuz yerden kaçmamız üzerine kurulmuş. Sonrasında gelişen olaylar neticesinde bu el yazmasının neleri işaret ettiğini ve altında yatan gerçekleri gün ışığına çıkarmamız gerekiyor. Oyun boyunca ise din ve bilim arasındaki yüzyıllardır süregelen çatışma konu alınmaya başlanıyor.

Angel of Death’in zaman dilimi bakımından serideki yeri Sleeping Dragon’dan bir yıl sonrası. Hikaye akışı içerisinde bunu kullanan diyaloglarla zaman zaman karşılaşıyorsunuz, ayrıca illa ki Nico ve önceki Broken Sword oyunlarından bazı tanıdık karakterleri yine oyun içerisinde görme imkanınız var. Bilindiği gibi Broken Sword third person point&click arabirimini kullanan bir macera oyunu; serinin dördüncü oyununda da bu yapı tamamıyla korunuyor. Kamera açısı ise bu defasında çok daha etkileşimli bir şekilde kullanılarak oyuna aktarılmış. Kahramanı bulunduğu yere göre takip ediyor ve siz hareket ettiğiniz müddetçe o da hareket ediyor. Bazı ekstrem noktalardaki ekran geçişlerini saymazsak, yürümeye başladığınız andan itibaren tek bir parçacık halinde etrafınızda dönüp duran, yerine göre alçalıp yükselebilen ve bazen de yakınlaşıp uzaklaşabilen bir kameraya sahip olduğumuzdan bahsedebiliriz. Fakat bunun farklı bir şekilde böyle gerçekleştirilmiş olması, beraberinde ufak tefek kontrol zorluklarını da getiriyor.

Kahramanımızı fare veya klavyenin tuşlarını kullanarak iki farklı şekilde kontrol etme şansımız var. Fareden ziyade klavye yönlendirme açısından daha rahat, yalnız farenin yapabileceği şeyler klavyedeki kontrol olanaklarından daha fazla. Ekran üzerinde sürekli ilerleyerek genişleyen oyun dünyası üzerinde istediğiniz yere tıklayarak karakterinizi harekete geçirme imkanına sahipsiniz. Cisimlerle etkileşime geçme olayı ise üzerlerine tıkladığınızda açılan bir menü dahilinde gerçekleşiyor. Bu menü içerisindeyse konuşma, tutma ve gözden geçirme ikonları yer alıyor.

Broken Sword’un bilindik bulmaca yapısı serinin bu son oyununda da yerini koruyor. Buna göre sırasıyla öncelikle etraftaki insanlarla konuşarak belli bazı bilgiler almalı, daha sonrasında etraftaki kutuları çekmeli ve bazı cisimleri başka yerlerde kullanmalı, en sonunda da yine insanlarla konuşarak olayları çözmeliyiz. Circle of Blood’dan bu yana çok fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze taşınan bu oynanış alternatifi Angel of Death’de de güzelce kullanılmış. Ekranın üst kısmına fare işaretçisini yaklaştırdığınızda envanteriniz görüntüleniyor ve buradaki herhangi bir cismi tutarak etraftaki başka bir cisimle rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.