Blizzard'ın aylık aktif kullanıcılarında yaşanan değişim

Taylan Bal 31.07.2023 - 10:52
Blizzard'ın en son çıkardığı aksiyon rol yapma oyunu Diablo IV, yayıncı için büyük bir başarı elde etti ve çeyrek boyunca rekor kırılacak kadar yüksek gelir sağladı.

Blizzard Diablo IV'ün çıkışını ile birlikte büyük bir başarı ve gelir elde etti. Ancak Diablo IV'ün başarısının, Blizzard'ın aylık aktif kullanıcılarını önemli ölçüde etkilemediği görülüyor.

Diablo IV'ün büyük başarısına rağmen Blizzard'ın aylık aktif kullanıcıları azaldı

Son raporlara göre Blizzard'ın son oyunu, 10 milyon oyuncuyu epik bir maceraya çıkararak büyük bir başarı elde etti ve şirketi 32 yıllık tarihinde ilk kez bir çeyrekte 1 milyar dolar gelir elde etmeye yönlendirdi. Ancak, Diablo IV'ün oyuncu tabanını önemli ölçüde artırmadığı ortaya çıktı.

Activision Blizzard King, son Q2 2023 gelir raporunda Nisan - Haziran dönemi için toplam aylık aktif oyuncu sayısını açıkladı. Bu dönemde Blizzard'ın aylık aktif kullanıcıları (MAU), 1 milyon oyuncu azalarak toplamda 26 milyona düştü. Bunun birkaç nedeni olabilir. 

Blizzard, MAU hakkında açıklama yaptı

Blizzard, “Aylık aktif kullanıcılar ("MAU"), kullanıcı tabanımızın genel büyüklüğünü ölçmek için anahtar bir göstergedir. MAU, bir ay içinde belirli bir oyunu kullanan bireylerin sayısıdır. Bir dönemde ortalama MAU'ları hesaplamak için, verilen dönemin her ayının toplam MAU sayısını ekleyip dönemin ay sayısına böleriz” dedi.

Blizzard ayrıca “İki farklı oyunumuza erişen bir kişi iki kullanıcı olarak sayılır. Blizzard için, bir kişi veri döneminde aynı oyunu iki farklı platformda veya cihazda kullandıysa, genellikle tek bir kullanıcı olarak sayılır. Bazı durumlarda, oyunlarımızın yayımlanmasında üçüncü şahıslara güveniyoruz. Bu durumlarda, MAU verileri bu üçüncü şahıslardan tarafımıza sağlanan bilgilere dayanır veya nihai veri mevcut değilse, bu üçüncü taraf yayımlanan oyunlar için MAU tahminleri yapılır” diye ekledi.

Blizzard'ın aktif kullanıcılarının düşme nedenleri

İlk neden, muhtemelen Diablo IV'ün piyasaya sürülmesinden önceki aylarda Blizzard kullanıcılarının toplamının azalmasıdır. Unutmayın ki, Activision'ın NetEase ile Çin'de oyun yayınlama anlaşması artık geçerli değil ve World of Warcraft gibi birçok oyun bu bölgede artık mevcut değil. Bu Ocak ayında oldu ve MAU'ları ilk çeyrek dönemi için düşürdü.

İkinci neden ise Diablo IV'ün MAU artışının bu rakamlara tam olarak yansımamış olması olabilir. Raporlarda, Activision Haziran ayında 10 milyon kişinin Diablo IV oynadığını belirtiyor ve bu, Diablo IV'ün Blizzard'ın toplam MAU'larının %42'sini oluşturacağı anlamına gelir. Muhtemelen Çin MAU'larının kaybı bu rakamlar için felaket olmuş gibi görünüyor.

Normalde gelir görüşmelerinde daha fazla açıklama yapılırdı, ancak Activision 2022'de Microsoft-Activision birleşmesinin duyurulmasından bu yana bir gelir görüşmesi yapmadı. Bu durum nasıl ilerleyecek hep birlikte göreceğiz. Sizce Blizzard yeni güncellemeler ile aktif kullanıcı sayısını artırabilecek mi?

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 15:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2023 20:27
Bilgisayardan sadece blizzard oyunları oynarım fakat son bir aydır sıcaklardan başına geçmiyorum bilgisayarın yani evet bu düşüşte benimde payım var
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.07.2023 11:25
2016'dan beri Overwatch oyuncusuyum geçen aydan beri bilgisayarım sürekli (mavi ekran) ekran kartı hatası veriyor çok araşıtırdım ama çözemedim peki ne yaptım? Bıraktım.
MK Okuru
MK Okuru 31.07.2023 11:53
Bu oyunla mı alakalı, diğer oyun, uygulamaları kullanırken hata almıyor musun?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Blizzard'ın aylık aktif kullanıcılarında yaşanan değişim
İlginizi Çekebilir