1 milyar dolarlık bir zarar! Eh şimdi daha mantıklı geliyor
The Globe and Mail tarafından hazırlanan geniş içerikli bir makaleye göre Blackberry’nin kurucularından olan Mike Lazaridis her ne kadar dokunmatik ekran Blackberry Z10 fikrinden nefret ettiğini vurgulamış olsa da eski yardımcı CEO Jim Balsillie’nin BlackBerry’yi farklı platformlara taşıma denemesinin önüne geçememiş.
Söylentilere göre Lazaridis, Z10 fikri hakkında oldukça endişeliydi çünkü bu cihazın marketteki Apple ve Android cihazlardan pek bir farklılık sunmadığı görüşündeydi. Bu yüzden şirketin zaten iddialı olduğu klavyeli telefon sektöründe rol oynaması gerektiğini savunuyordu. Makalede yazılana göre Lazaridis bir toplantı sırasında bir eliyle klavyeli Blackberry cihazı gösterip “Bunu anladım. Bu açıkça farklı bir şey” dedikten sonra diğer eliyle de dokunmatik ekran bir telefonu gösterip “Bunu anlamadım” demiş. Buna rağmen Z10 için piyasaya sürülme kararı alınmış.
Lazaridis açıkça Q10 konsepti ile daha çok ilgiliydi. Geçtiğimiz ağustos ayında Forbes ile yaptığı bir röportajda “Sizce iPhone profesyoneller için Blackberry’yi gereksiz hale getirecek kadar iyi hale geldi mi?” sorusuna profesyonelliğini bozmadan şu cevabı vermişti: “Herkesin kendine has bir zevki var. Q10 ve Z10 modelleri ile profesyonellerin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak daha geniş bir zevk aralığına ulaşabiliriz. RIM’i özel yapan şey de bu. Market oldukça büyük. Tıpkı otomobil marketi gibi, yeterince yer mevcut. Tüm işi tek başına üstlenen tek bir kazanan yok.”
Mart ayında Blackberry 3 ay içerisinde toplam 1 milyona yakın Z10 cihazın piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Bu pekte olağanüstü bir rakam değildi ancak zaman hızla ilerledikçe daha da kötü bir hal almaya başladı ve sonuç olarak 1 milyar dolar değerinde satılmamış cihazın ellerinde olduğu açıklaması geldi. Bununla birlikte talebin azlığından dolayı Blackberry cihazlarını satmayacaklarını duyuran ilk firma da T-Mobile USA oldu.
Tıpkı bir kumara dönüşen dokunmatik ekran macerası kötü sonla sonuçlanmış oldu. Bu sonuçtan sonra Lazaridis şunları söylüyor: “Bu durum canımı gerçekten çok acıtıyor. Çalışanların ne düşündüğünü hayal bile edemiyorum. Muhtemelen herkes her şeyin nasıl teker teker yok olacağı ve parça parça nasıl satılacağı hakkında senaryolar kuruyordur.”
Apple, IBM ve Intel gibi şirketlerin de geçmişte bu tarz zorluklar geçirdiğini hatırlatan Lazaridis şimdilik yalnızca Blackberry için de aynı olmasını ümit ediyor. Henüz ortada cevaplanmayı bekleyen bir 4,7 milyar dolarlık bir Fairfax teklifi duruyor. Blackberry’yi geri getirmeye yeter mi bilinmiyor ama bu denli büyük işlerde ne olup biteceği hiç mi hiç belli olmuyor.