Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Samet Basri Taşlı 20.12.2021 - 13:59
Big Brain Academy: Brain Vs Brain incelemesinde beynimizi mini oyunlar ile güçlendirdiğimiz oyunun genel hatlarına bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aile oyunu
Merlin Puanı 70
Artılar + Eğlenceli dinamikler
+ Beş farklı yetenek alanında oyunlar
+ 20 farklı mini oyun
+ Gerçek zamanlı zorluk ayarlama özelliği
+ Karakter özelleştirme seçenekleri
+ Dokunmatik kontroller ile rahat oynanış
+ Dünyadaki diğer oyunculara meydan okuma şansı
Eksiler - Sadece 3 tane yeni mini oyun var
- Çevrimiçi mücadele seçeneği Ghost Clash ile sınırlı
- Joycon kontrolleri daha akıcı olabilirdi
- 14 yılda değişen şey sayısı çok az

Big Brain Academy: Brain Vs Brain incelemesinde oynarken zihin egzersizleri yapmamızı sağlayan Big Brain Academy serisinin 14 yıl sonra çıkış yapan yeni oyununa göz atacağız. Bu kadar zaman sonra geri dönen seri ne gibi yenilikler getirmiş, zihin egzersizleri işe yarıyor mu, mücadeleci tarafı ne kadar güçlendirilmiş gibi soruları incelememizde cevaplıyoruz. 

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Yeteneklerimizi Geliştirme Zamanı

Big Brain Academy: Brain Vs Brain, belirli egzersizler yaparak beş farklı yeteneğimizi test eden küçük oyunlar oynatıp, bu yeteneklerin gelişmesini sağlamak ve diğer insanlar ile mücadele edip yeteneklerimizi sınamak üzerine hazırlanmış bir oyun. 

Oyunda 5 farklı alandaki yeteneklerimizi test edebiliyoruz. Bu yetenekler Hesaplama (Compute) , Analiz etme (Analyse) , Görselleştirme (Visualize), Tanımlama (Identify)  ve Ezberleme (Memorize)  olarak belirlenmiş. Her yetenek için 4 farklı mini oyun bulunuyor. Hem dikkatli hem de hızlı olmanız gereken oyunlar bunlar. Başlangıçta nispeten kolay seviyelerde başlayıp, başarılı oldukça zorlaşmaya başlayan minik testler.

Oyunu oynayabileceğiniz birkaç farklı mod var. Practice, Super Practice ve Test modları tek başınıza oynayabileceğiniz alanlar. Biraz daha mücadeleci oyunlar için ise Ghost Clash seçeneği mevcut. Ayrıca evdeki diğer insanlar ile tek cihazdan ya da farklı Nintendo Switch konsollarından karşılıklı mücadele edebileceğiniz çok oyuncu seçeneği de var. Bu modlara tek tek bakalım.

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Practice ve daha sonra açılan Super Practice modu yeteneklerin sahip olduğu mini oyunları deneyip kendinizi geliştirebileceğiniz, dünya çapındaki sıralamalarda daha yükseğe çıkmak için hazırlık yapabileceğini alan. Burada her mini oyunu kendi başına deneyip ustalaşmak üzerine çalışıyoruz. Mini oyunlar standart zorluk seviyesinde başlıyor ve başarılı oldukça zorluğu artıyor ve daha dikkatli / hızlı olmanız gereken bir seviyeye geliyor. Karşılığında aldığınız puanlar da artıyor tabi. Mini oyundaki başarımıza göre bronz ile platinum arasında değişen madalyalar kazanıyoruz. Belirli sayıda altın madalya alınca açılan Super Practice modunda ise mini oyunların zorluğu daha yüksek seviyede başlıyor. Buna bağlı olarak kazandığımız puanlar da artıyor. 

Tek başınıza oynarken sahip olduğunuz diğer seçenek ise Test modu. Burada farklı yeteneklerin sahip olduğu kategorilerden rastgele seçilen mini oyunları bitirip, en yüksek skoru almaya çalışıyoruz. Test modunda bir oyun tamamlandığında karşımıza çıkan tablo en iyi olduğumuz alanları ve geliştirmemiz gereken kısımları gösteriyor. Ben ilk oynadığımda Tanımlama, Analliz ve Görselleştirme kısımlarında iyi sayılabilecek derecedeyken, Hesaplama ve Ezberleme alanlarında geliştirme gerektiği bilgisini aldım. Yaklaşık 10 gün düzenli oynadığımda ise Hesaplama hariç hepsi kabul edilebilecek seviyelere çıkmayı başardı ve gelişmeye devam ediyor. Hesaplamanın da gelişeceğini umuyorum zamanla. 

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Oyunda beyinlerin çarpıştığı, en yetenekli oyuncular skor tablosunda yukarı sıralarda yer aldığı mücadeleci kısımda yer almak istiyorsanız, Ghost Clash tam olarak aradığınız yer. Mücadele denince dostlarınızla ya da internetteki yabancılarla birebir çarpışacakmışsınız gibi geliyor ama değil, canlı mücadeleler ne yazık ki oyunda yok. Ghost Clash ile arkadaş listenizdekiler ya da bu modu oynamış olan herhangi bir oyuncu ile eşleşecek ve onun gerçekleştirdiği mücadelede daha iyi olmaya çalışacaksınız. Eski yarış oyunlarında bir başka oyuncunun süresini geçmeye çalışırken hayalet arabayı görür, onunla mücadele ederdik, bu da aynı mantık. 

Oyunun gerçekten çok oyunculu diyebileceğimiz tek kısmı yerel mücadelelerde yatıyor. 4 kişiye kadar destek veren çok oyunculu modda arkadaşlarınız ile kapışabiliyorsunuz. Aynı ekranda ya da ikinci bir Switch konsolu ile gerçek zamanlı çarpışmalar yapmak mümkün. Aslında dokunmatik ekran ile oynanmak üzere tasarlanmış bir oyunu joycon ile oynamak biraz zor olsa da eğlenceli vakitler geçirmek mümkün. 

Elimizdeki oyun modları bunlar. Oyunun sahip olduğu mini oyunlar konusuna geçmeden önce bir şeyi hatırlatmak istiyorum, oyunun Ghost Clash ve Scoreboard kısımlarına ulaşmak istiyorsanız Nintendo Online üyeliğine sahip olmanız gerekiyor. Şu sıralar Nintendo Switch’i çevrimiçi oyunlarda kullanmadığım için bir üyeliğim yoktu, neyse ki 7 günlük deneme açarak kontrol etme şansım oldu. Genelde Nintendo Switch sahibi olanların bir online üyeliği de olduğunu düşünüyorum ama belirtmekte fayda var. Keşke skor tablosunu gösterselerdi. 

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Mini Oyunlarla Zihin Egzersizleri

Big Brain Academy: Brain Vs Brain tıpkı daha önce DS ve Wii konsollarında çıkış yapmış olan oyunlardaki gibi mini oyunlar üzerinden çeşitli yeteneklerinizi test etmek üzerine bir oyun. 5 farklı kategoride 20 mini oyun bulunuyor. Bu mini oyunlarda belirli bir süre içerisinde ilgili yeteneğe ait, gittikçe zorlaşan bulmacaları çözmeye çalışıyorsunuz. Puanlamalarda hem doğru cevaplarınız hem de hızınız dikkate alınıyor. 

Mini oyunların büyük çoğunluğu serinin eski oyunlarında da bulunan ve geri dönüş yapan bulmacalardan oluşuyor. Örneğin ilk defa Wii sürümünde çıkan, trenin yolunda gitmesi için rayları seçtiğimiz Train Turn ve DS sürümünde oynatılan Shadow Shift gibi mini oyunlar, bu oyunda da karşımıza çıkıyor. Bu mini oyunlar kötü değil, hemen oynayıp sıkıldığınız tür içerikler de değil. Ama serinin yeni nesil sürümünde eski oyunların öne çıkması ilginç.

Nintendo Switch için çıkan Big Brain Academy: Brain Vs Brain yalnızca 3 yeni mini oyun getiriyor. Tanımlama kategorisindeki Frame Filler, Hesaplama kategorisindeki Tick Tock Turn ve Görselleştirme kategorisindeki True View serinin yeni mini oyunları. Frame Filler oyununda hareket halindeki görselin eksik parçasını tespit etmemiz gerekiyor. Tick Tock Turn mini oyununda saati size verilen “150 dakika ileri sar” gibi komutlara göre ayarlamanız gerekiyor. True View ise gördüğünüz nesnenin okun gösterdiği açıdan nasıl gözükeceğini bulmanızı isteyen bir oyun. 

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Mini oyunları ne kadar hızlı ve doğru şekilde tamamlarsanız o kadar yüksek puan alıyorsunuz. Bölüm sonunda profesör başarı oranınızı değerlendirip çeşitli madalyalar ile ödüllendiriyor. Hedef tabi ki platinum olmalı ama bazı testlerde gümüş madalya bile iyi bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Ama pratik modunda (ya da yeteri kadar altın madalya alınca açılan Super Practice modunda) belli oyunları seçip onlarda ustalaşırsanız, Test ve Ghost Clash kısımlarında sıkıntı yaşama ihtimaliniz çok büyük. Bu modlar size her kategoriden rastgele bir oyun oynatıyor ve doğal olarak test sonuçlarının, özellikle ilk zamanlarda, çok dengesiz çıkmasına sebep olabiliyor. Örneğin ben Tick Tock Turn içeren her testte batırdım. Bu da zayıf olduğunuz alanlarda daha fazla pratik yapmanız gerektiği anlamına geliyor.

Oyunları oynadıkça küçük paralar da kazanıyor, peki ne işe yarıyor bunlar? Bu minik paralar ile kendi minik avatarımızı özelleştirebiliyoruz, böylece test çözerken yanda duran minik arkadaş ile bağımız da kuvvetleniyor. Tabi bu eşyaları bir dükkana girip almıyoruz, topladığımız her 10 parada bir rasgele yeni bir parça açılıyor. Başlarda çok yavaş para kazanılıyor gibi gelebilir ama yüksek skorlar ve başarılar elde etmeye başladıkça hızlanıyor. Test ve Ghost Clash gibi daha fazla para kazanabileceğiniz modları tercih etmek de bir seçenek. 

Oyundaki en büyük sıkıntım zaman sınırı oldu. Bu oyunun problemi mi yoksa benden mi kaynaklanıyor emin değilim ama zaman yüzünden biraz daha aceleci hale gelip, doğru yapabileceğim şeylerde bile hata yapmaya başladım. Zoom yapılmış resmi hızlıca tanımlamaya çalışırken resme mi bakayım, seçenekleri mi okuyayım derken hata yaptığım durumlar oldu. Ya da yapbozun içindeki fazla parçayı kaldırmak için resmi kontrol etmem gerekirken sürekli olarak zamanın geçtiğini bilmek hataya sürükledi. Başlangıç seviyelerinde bu bir problem değil ama oyun kendini elit seviyeye aldıktan sonra en basit şeyde bile hata yapmaya başlıyorum. Gerçi oyunun amacı da bu muhtemelen, daha fazla pratik yaparak daha hızlı tepki vermeyi sağlamak.

Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme

Sonuç

Big Brain Academy: Brain Vs Brain, daha önce Brain Age ya da Big Brain Academy oynamış olan oyunculara hiç yabancı gelmeyecek bir oyun. Nintendo Switch konsolunuzda, bir yerlere giderken ya da sırada beklerken hızlı bir oyun oynayıp biraz zihin egzersizi yapmanıza fırsat veren eğlenceli bir oyun. Uzun vadede etkisi ne kadar olacaktır bilmiyorum ama günlük alıştırma ve testler ile 10 günde bazı oyunları daha iyi oynayabilmeye başladım. Şu anda Tick Tock Turn kısmını da gümüş üstü bir madalya ile bitirmek en büyük hedefim. 

Yeni oyunun daha çok eski içeriklere sahip olması, dokunmatik ekranın joycon ile kullanıma göre daha avantajlı olması, çevrimiçi birebir mücadele sisteminin (bir nevi) olmaması gibi sorunları mevcut. Sanki yeni bir oyun değil de, tıpkı Mario Party Superstars gibi eski oyunların bir araya toplanıp yeni nesile geldiği bir koleksiyon gibi. En azından fiyatı içeriğine göre uygun (dünya genelinden bahsediyorum) diyebiliriz. 

Big Brain Academy: Brain Vs Brain şu anda Nintendo Eshop üzerinden 30 dolar fiyat etiketi ile satın alınabiliyor. Mini oyun sayısı ve yapılabilecekler biraz kısıtlı olsa bile, 30 dolarlık bir oyun için gayet iyi durumda. Türkiye içerisindeki kullanıcılara bu fiyat etiketi ile öneremem, gerçekten ödediğiniz miktara göre sahip olacağınız içerik çok az kalıyor. Oyun oynarken gelişme kaydedebileceğiniz, arkadaşlarınızla “en yetenekli kim hadi bakalım” diyerek mücadele edebileceğiniz keyifli ve geliştirici bir oyun. 

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 7.09.2024 18:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
Big Brain Academy: Brain vs. Brain inceleme
İlginizi Çekebilir